"Monsterland" season 1: Το ταξίδι αξίζει και με το παραπάνω

"Monsterland" season 1: Το ταξίδι αξίζει και με το παραπάνω
Published: 28 Oct 2020, 14:11
Συντάκτης:

Σύνοψη: Στην οκταμελή ανθολογία της Hulu οι πρωταγωνιστές θα αντιμετωπίσουν πολλών ειδών φανταστικά πλάσματα όταν οι ίδιοι βρίσκονται σε μία πολύ κακή στιγμή της ζωής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ"Run": Το μεγάλο hit του Hulu

Άποψη: Πέρα από την γυαλιστερή, καλοαναθρεμμένη Αμερική που έχουμε ασυνείδητα οικειοποιηθεί από ταινίες και σειρές, τι μένει για εκείνους του Αμερικανούς πρωταγωνιστές που διαμορφώθηκαν από τις αποφάσεις τους με τον πιο σκληρό τρόπο; Δανειζόμενη οχτώ διαφορετικές πολιτείες, η σειρά της Hulu παρουσιάζει οχτώ διαφορετικούς χαρακτήρες στο ίδιο σηπτικό στάδιο που βρίσκεται η Αμερική, η οποία παύει απλά να είναι ένα αισθητικό background ακόμα και στα χειρότερά της αλλά συνδράμει εμπράκτως στην θεματική της λοξοδρόμησης και των κακών αποφάσεων. Όπως εξηγεί και η Τόνι, η νεαρή μητέρα στο πρώτο επεισόδιο του “Monsterland”: «Όταν είσαι νέος υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια για το τι μπορείς να γίνεις. Όταν όμως η μία απόφαση διαδέχεται την άλλη, τότε γίνεσαι αυτό που είσαι.» Απλή σύλληψη, εξαιρετικά οδυνηρή στο άκουσμα αλλά πολύ αληθινή για τους εμπλεκομένους.

Η Μέρι Λος του παλιότερου “The Neon Demon” μπλέκει στο φαντασιακό με το ρεαλιστικό στοιχείο και το πάντρεμα δίνει μία νέα διάσταση στον τρόμο, πιο εναλλακτική από αυτή που φανταζόταν το ευρύ κοινό. Καθώς το “Monsterland” για προφανείς λόγους παρουσιάστηκε και κατατάχθηκε στο είδος του τρόμου πολλοί απογοητεύτηκαν από την ελάχιστη και μετριασμένη συμμετοχή των ανοίκειων πλασμάτων που τους υποσχέθηκαν, βλέπε έκπτωτους αγγέλους , δαίμονες, λυκάνθρωπους κ.τ.λ. .

Σεβαστή άποψη αλλά αδυνατούμε να μην ανατριχιάσουμε στον τρόμο μιας προσωπικής τραγωδίας και μιας αναπόδραστης δυστυχίας δοσμένης τόσο παραστατικά από σενάριο και ηθοποιούς.

Αν και σαν ανθολογία δεν έχει την συμπαγή συνοχή που θα θέλαμε και μερικά επεισόδια δεν ακολουθούν το γενικό ύφος, το “Monsterland” όντως θα έπρεπε πρώτα να ανήκει στο drama και μετά στο horror, διότι οι έντονες σκηνές τρόμου είναι πολύ λιγότερες από την καταθλιπτική ζωή των πρωταγωνιστών.

Παρόλα αυτά, μικρό ρόλο παίζουν αυτές οι λεπτομέρειες καθώς από πολλές απόψεις η σειρά καταφέρνει να σε ελκύει με τις αποκρουστικές σκηνές της, το ωμό σενάριό της και την τρεμάμενη κινηματογράφησή της. Από το πρώτο επεισόδιο οι Κέιτλιν Ντέβερ και Τζόναθαν Τάκερ δίνουν καλό ρυθμό και κηρύσσουν τις ανθρώπινες σχέσεις ως βασικό άξονα όλης της σειράς. Η συνέχεια απαιτεί και πάλι συμπόνια για τον κεντρικό χαρακτήρα και πίστη πως το προσωπικό του “τέρας” δεν θα του δώσει άφεση αλλά την ευκαιρία για μία ακόμα απόφαση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το “Monsterland” πετυχαίνει ως character study παρά ως σειρά δράσης ή περιπέτειας, ακόμα και αν οι χαρακτήρες τα βάζουν με μυστηριώδεις οντότητες. Οι επιλογές τους είναι αυτές που καθορίζουν το κάθε επεισόδιο και κάνουν το καθένα να μοιάζει με τραυματική εμπειρία, και για εμάς και για αυτούς.

Συνεπώς αν είστε φαν του binge watching αφήστε το για κάποια άλλη σειρά γιατί με την συγκεκριμένη δύσκολα θα επανέλθετε από την σκληρή φύση του. Το ταξίδι ωστόσο αξίζει και με το παραπάνω.    

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Published: 28 Oct 2020, 14:11
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο