Μάρτιν Σκορσέζε και Μπονγκ Τζουν Χο επιλέγουν τις ταινίες της ζωής τους

Published: 26 Dec 2022, 16:07
Συντάκτης:

Το τέλος της χρονιάς σημαίνει αρχή για λίστες. Περιοδικά, εφημερίδες, sites, κριτικοί, σκηνοθέτες δημοσιεύουν τις δικές τους λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, ή και όλων των εποχών.

<a href="/en/nea/o-skorseze-tha-kanei-tainia-gia-ton-sinatra-me-ton-nti-kaprio-protagonisti/69766">Ο Σκορσέζε θα κάνει ταινία για τον Σινάτρα με τον Ντι Κάπριο πρωταγωνιστή</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Σκορσέζε θα κάνει ταινία για τον Σινάτρα με τον Ντι Κάπριο πρωταγωνιστή

Πρόσφατα το θρυλικό περιοδικό Sight and Sound δημοσίευσε την λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, μια λίστα που κυκλοφορεί μια φορά ανά δέκα χρόνια (η προηγούμενη ήταν του 2012) και προκάλεσε πολλές συζητήσεις η επιλογή της ταινίας της Chantal Akerman στην πρώτη θέση, αντί των συμβατικών επιλογών του Vertigo ή του Πολίτη Κέιν.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι λίστες σκηνοθετών, μιας και φαίνονται τα γούστα τους και οι επιρροές. Δύο από αυτούς που αγαπούν και βλέπουν πολύ σινεμά είναι ο Martin Scorsese και ο Bong Joon-ho με τον δεύτερο να έχει εκδηλώσει δημοσίως τον θαυμασμό του προς τον πρώτο. Στην λίστα του Scorsese υπάρχουν κλασικές επιλογές αριστουργημάτων σπουδαίων σκηνοθετών του παρελθόντος: 2001:Η Οδύσσεια του Διαστήματος του Κιύμπρικ, το 8 ½ του Φελίνι, ο Πολίτης Κέιν του Γουέλς, η Ordet του Ντράγιερ, το The Leopard του Βισκόντι, η Paisa του Ροσελίνι, το The River του Ρενουάρ, το The Searchers του Φορντ, του Vertigo του Χίτσκοκ, το Diary of a Country Priest του Μπρεσόν, αλλά και το Ashes and Diamonds του Βάιντα, το Ikiru του Κουροσάουα, το The Red Shoes των Powell και Pressburger, το Salvatore Giuliano του Ρόσι και το Ugetsu Monogatari του Μιζογκούτσι. Σε σχέση με την λίστα του 2012, προσέθεσε τις ταινίες Diary of a Country Priest, Ordet και Ikiru.

Ο Bong Joon ho με την σειρά στην λίστα του περιλαμβάνει μια ταινία του Σκορτσέζε, το Raging Bull, μερικές κλασικές επιλογές, όπως τα Ψυχώ του Χίτσκοκ, ο Ρόκο και τα Αδέρφια του, του Βισκόντι, το The Housemaid του Κιμ, μια από τις σπουδαιότερες νοτιοκορεάτικες ταινίες όλων των εποχών, το Vengeance is Mine του Ιμαμούρα, αλλά και μερικές αναπάντεχες επιλογές, όπως το A City of Sadness του ταϊβανέζου σκηνοθέτη Hou Hsiao-hsien, το ιαπωνικό ψυχολογικό θρίλερ, Cure, του Kiyoshi Kurosawa, το Zodiac του Φίντσερ, το Mad Max: Fury Road του Τζορτζ Μίλερ και το Happy as Lazzaro της Rohrwacher. Στην δική του λίστα υπήρχαν αλλαγές, καθώς έβγαλε το Fargo, το Touch of Evil και το The Wages of Fear και έβαλε τα Mad Max, Happy as Lazzaro και ο Ρόκο και τα αδέρφια του.

Το 2023 περιμένουμε την νέα ταινία του Σκορτσέζε με τον Ντι Κάπριο και τον ντε Νίρο ενώ το 2024 την νέα ταινία του Bong Joon-ho, Mickey 7 με τον Ρόμπερτ Πάτινσον. Πριν από αυτό όμως, θα κυκλοφορήσει ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της πρώτης του ταινίας μικρού μήκους, που προβλήθηκε σε ελάχιστους ανθρώπους. Το Deadline ανακοίνωσε πως θα είναι στο Netflix και θα λέγεται Yellow Door: Looking for Director Bong’s Unreleased Short Film. Ήταν μια 22λεπτη ταινία με τον τίτλο Looking for Paradise το 1992. Το ντοκιμαντέρ θα συναντήσει αυτούς τους «εκλεκτούς» που είδαν την συγκεκριμένη ταινία.

Ενδιαφέρον έχουν και οι λίστες του Apichatpong Weerasethakul, με πιο ιδιαίτερες επιλογές που περιλαμβάνει και εκείνος το Mad Max Fury Road, αλλά και το Goodbye Dragon Inn, The Texas Chainsaw Massacre και το Empire του Andy Warhol και του John Carpenter με μια υπερβολική αγάπη στον Howard Hawks περιλαμβάνοντας τέσσερις ταινίες του πλάι στην Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας του Μπονιουέλ, την Chinatown του Πολάνσκι και το Searchers του Φορντ, που είχε επιλέξει και ο Σκορτσέζε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos