ΣΕΙΡΕΣ

"Light & Magic": Έμπνευση και πάθος

Published: 12 Aug 2022, 17:00
Συντάκτης:

Σύνοψη: Το 1975 ο Τζορτζ Λούκας δημιούργησε την εταιρεία Industrial Light & Magic για να δημιουργήσει το θρυλικό Star Wars. Στο “Light & Magic” συγκεντρώνεται η απαρχή των ειδικών εφέ η οποία εξιστορείται από αυτούς που συνέβαλαν όσο κανένας άλλος με την πρωτότυπη σκέψη τους στο σινεμά που γνωρίζουμε σήμερα.

<a href="/en/nea/snow-girl-ehei-kai-o-notos-ta-dika-toy-mystiria/67708">“Τhe snow girl”: Έχει και ο νότος τα δικά του μυστήρια</a>ΣΧΕΤΙΚΑ“Τhe snow girl”: Έχει και ο νότος τα δικά του μυστήρια

Άποψη: Δεν χρειάζεται να είσαι λάτρης του Star Wars και καμμένος με τα visual effects και τα CGI (ειδικά της πρώιμης εποχής) για να εκτιμήσεις μία σειρά σαν το “Light & Magic”. Χρειάζεται απλά να παθιάζεσαι με το πάθος κάποιου άλλου.

Στην Καλιφόρνια του 1975 μία ομάδα ανθρώπων μοιράστηκαν το πάθος τους για τις ταινίες, τις οφθαλμαπάτες προς όφελος της ψευδαίσθησης, τις πατέντες ώστε να δουλέψει κάτι με τον τρόπο τους και την θέληση να ονειρευτούν ένα φιλμ (ή μια ιδέα καλύτερα) μεγαλύτερο σε διαστάσεις από οτιδήποτε είχαν δει. Μέχρι σήμερα, ο ενθουσιασμός της περιπέτειας που ξεκίνησαν τότε ακόμα φαίνεται στα μάτια τους και δίνει ορμή στα λόγια τους για να αφηγηθούν αυτό το συλλογικό πάθος με την πληρότητα που του αρμόζει.

Τα «πρωτοπαλίκαρα» του Τζορτζ Λούκας είχαν την ευθύνη να φέρουν αυτό που ονειρευόταν ο ίδιος πολλά χρόνια, και το έκαναν, ακόμα και αν ισχυρίζεται ότι οι ταινίες “Star Wars” είναι μόνο το 25% από αυτό που ήθελε να προβάλλει. Το franchise ήταν τόσο επιβλητικό, πολύπλευρο και εντυπωσιακό που ακόμα και σήμερα δύσκολα εκθρονίζεται. Το ότι ήταν πρωτοπόρο το οφείλει αποκλειστικά στην ομάδα που ξενύχτησε πάνω από μακέτες και κάμερες για δώσει την εμπειρία ενός πρωτόγνωρου θεάματος. Ο Λόρενς Κάσνταν, συν-σεναριογράφος τεσσάρων ταινιών “Star Wars”, είχε την ιδέα να τους μαζέψει και πάλι για το Disney+ και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν συγκινητικό.

Και αυτό γιατί, όταν βλέπεις το “Light & Magic” δεν βλέπεις απαραίτητα “Star Wars”. Οι διηγήσεις των συμμετεχόντων (ονόματα δυστυχώς όχι τόσο γνωστά όσο του Τζορζ Λούκας) σου προβάλλουν άτυπα στον ορίζοντα τις ταινίες που μελλοντικά θα άφηναν δική τους ιστορία όπως τα “Ghostbusters”, “Back to the Future” και “Indiana Jones”, για να αναφέρουμε μερικές.

Στα έξι επεισόδια χτίζεται το προφίλ μιας ILM πρότυπο της νεωτερικότητας και συνώνυμο του μέλλοντος και φυσικά έτσι ήταν εάν κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Η ιστορία της με δυσκολία αποτυπώνεται στο έπακρο λόγω χρόνου όμως οι ορίζοντες που ανοίγει σε οποιονδήποτε την παρακολουθεί μέσω του “Light & Magic” είναι συναρπαστικοί.

Πέρα από τα τεχνικά της επιτεύγματα που αυταπόδεικτα έχουν σημαντική επίδραση στην βιομηχανία, η ιστορία της αρχικής δημιουργίας κρύβει ουσιαστικό όραμα το οποίο δε μπορεί παρά να σε εμπνεύσει. Παρά τις αναφερόμενες δυσκολίες και το συχνό χάος που επικρατούσε όπως μας δείχνει και το αρχειακό υλικό, η συνεργασία και η κοινή τους διαδρομή διατήρησε την έμπνευσή τους.

Αναπόφευκτα, μετά από την παρακολούθηση μιας τέτοιας διαδρομής, το “Light & Magic” κερδίζει την δική του θέση ανάμεσα στις σειρές-ντοκιμαντέρ που οφείλει να δει οποιοσδήποτε παθιασμένος θεατής.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 12 Aug 2022, 17:00
Ενημέρωση: 12 Aug 2022, 17:00
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο