Κορυφαία σκακίστρια μηνύει το Netflix για το "The Queen's Gambit"

Published: 18 Sep 2021, 13:19
Συντάκτης:

Η Νόνα Γκαπριντασβίλι, η κορυφαία σκακίστρια από τη Γεωργία που διακρίθηκε τη δεκαετία του ‘70, έκανε κίνηση ματ εναντίον του Netflix καταθέτοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Ο λόγος; Μια αναφορά στο όνομά της στα πλαίσια του “The Queen’s Gambit”, της σειράς-φαινόμενο που είδαν κυριολεκτικά σχεδόν όλοι οι συνδρομητές της streaming πλατφόρμας. Στο τελευταίο επεισόδιο, όταν η πρωταγωνίστρια Μπεθ Χάρμον (Άνια Τέιλορ Τζόι) σαρώνει σε μια σκακιστική διοργάνωση στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ένας σχολιαστής των αγώνων της αναφέρει τα εξής:

“Το μόνο αξιοσημείωτο στην Μπεθ Χάρμον είναι το φύλο της. Ακόμα κι αυτό όμως δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στη Ρωσία. Υπάρχει ήδη η Νόνα Γκαπριντασβίλι, η οποία είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι γυναικών, και δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άντρες αντιπάλους.”

Σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε, η Γκαπριντασβίλι θεωρεί ότι ο ισχυρισμός ότι δεν αντιμετώπισε ποτέ σκακιστές του αντίθετου φύλου στην καριέρα της είναι ψευδής, σεξιστικός και υποτιμητικός. Συμπληρώνει επίσης ότι μέχρι το 1968, χρονιά στην οποία διαδραματίζεται το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, η Γεωργιανή σκακίστρια είχε ήδη διαγωνιστεί εναντίον 59 ανδρών, μεταξύ των οποίων και 10 γκραν μετρ του σκακιού.

“Το Netflix παραποίησε με αυθαίρετο τρόπο τα επιτεύγματά της, για να εντείνει το δράμα της σειράς με φτηνό και κυνικό τρόπο, θέλοντας να παρουσιάσει την κεντρική ηρωίδα του ως τη μόνη γυναίκα που κατάφερε αυτό που ήταν αδύνατο πριν από εκείνη”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση.

Η Γκαπριντασβίλι έχει όμως κι άλλο ένα πρόβλημα με την τηλεοπτική απεικόνισή της.

“Το Netflix αναφέρεται στη Γκαπριντασβίλι ως Ρωσίδα, ενώ είναι γνωστό ότι είναι Γεωργιανή και ότι ο λαός της Γεωργίας υπέφερε κάτω από την κυριαρχία των Ρώσων ενόσω η χώρα αποτελούσε μέλος τη Σοβιετικής Ένωσης. Επιπλέον, η Ρωσία παρενόχλησε και εισέβαλε στη Γεωργία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.”

Η Γκαπριντασβίλι ζητάει αποζημίωση 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θέλει να αφαιρεθεί η ψευδής αναφορά για την καριέρα της από τη σειρά με δικαστική εντολή. 

Αντιπρόσωπος από την πλευρά του Netflix δήλωσε τα εξής:

“Το Netflix έχει μόνο σεβασμό για την κυρία Γκαπριντασβίλι και την λαμπρή πορεία της, αλλά πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί της δεν στέκουν.”

Η συνέχεια στα δικαστήρια!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos