ΣΕΙΡΕΣ

"Good Omens" season 2: Mια πραγματικά ξεχωριστή “θρησκευτική” κωμωδία

Published: 26 Aug 2023, 17:27
Συντάκτης:

Σύνοψη: Αφού απέτρεψαν το τέλος του κόσμου στην πρώτη σεζόν, ο άγγελος Αζίραφελ (Μάικλ Σιν) και ο δαίμονας Κρόουλι (Ντέιβιντ Τέναντ) θα μπουν σε νέες περιπέτειες, όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ (Τζον Χαμ) θα βρεθεί να περιφέρεται γυμνός στο Λονδίνο, έχοντας απωλέσει κάθε ανάμνηση της θεϊκής του υπόστασης.

<a href="/en/nea/palm-royale-dokimasmeni-syntagi-horis-riska/69814">"Palm Royale": Δοκιμασμένη συνταγή χωρίς ρίσκα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Palm Royale": Δοκιμασμένη συνταγή χωρίς ρίσκα

Κριτική: Τα πρόσφατα παραδείγματα μίνι-σειρών που βασίζονται σε ένα βιβλίο και καλύπτουν όλη την πλοκή του σε μία και μόνο σεζόν είναι πολλά. Το πρόβλημα με αυτές, βέβαια, συνήθως ξεκινάει όταν η σειρά γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και κριτική αποδοχή, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί να μπαίνουν στον πειρασμό να συνεχίσουν την ιστορία, χωρίς να υπάρχει κάποιο επόμενο βιβλίο, για να πατήσουν πάνω σε αυτό.

Το είδαμε να συμβαίνει στην περίπτωση του “Big Little Lies”, που μετά από μία πολύ δυνατή πρώτη σεζόν μάς έδωσε μία δεύτερη σχεδόν άνευ λόγου και αιτίας (πέραν της παρουσίας της Μέριλ Στριπ), ενώ η φήμη ότι ετοιμάζεται δεύτερη σεζόν του “The Queen’s Gambit” γέμισε κάποιους με ενθουσιασμό κι άλλους με τρόμο. Στον αντίποδα, υπάρχουν παραδείγματα όπως το “Sharp Objects” και το “Station Eleven” που παρέμειναν αυτό που ήταν: δύο εξαιρετικές μίνι-σειρές.

Με αυτά και με τ’ άλλα, η είδηση της επιστροφής του “Good Omens” στις οθόνες μας προκάλεσε αρχικά τον γνωστό σκεπτικισμό: αφού η πρώτη και εξαιρετικά διασκεδαστική σεζόν του κατάφερε να μεταφέρει με επιτυχία στην τηλεόραση την ιστορία του ομώνυμου βιβλίου των Τέρι Πράτσετ και Νιλ Γκάιμαν, υπάρχει λόγος για συνέχεια; Η εμπλοκή του ίδιου του Γκάιμαν στη συγγραφή του σεναρίου ήταν από μόνη της αρκετά καθησυχαστική, όπως και η επιστροφή του δίδυμου-φωτιά των Μάρτιν Σιν και Ντέιβιντ Τέναντ στους κεντρικους ρόλους.

Κι έχοντας πλέον παρακολουθήσει τη δεύτερη σεζόν στην ολότητά της, μπορούμε με ανακούφιση να πούμε το εξής: μπορεί η μαγεία και η έκπληξη της πρώτης σεζόν να μην επαναλαμβάνεται, αλλά οι φαν της σειράς έχουν πολλούς και καλούς λόγους για να επιστρέψουν σ’ αυτήν.

Ξεκινάμε με τον πιο προφανή: το κεντρικό δίδυμο! Το bromance των Μάρτιν Σιν και Ντέιβιντ Τέναντ συνεχίζεται ακάθεκτο και πιο απολαυστικό από ποτέ. Ως Αζίραφελ και Κρόουλι, οι δύο Βρετανοί ηθοποιοί κουβαλάνε για άλλη μια φορά όλη την εξωφρενική πλοκή στους ώμους τους, ανταλλάσσουν ματιές όλο νόημα και παραμένουν το καλύτερο αταίριαστο ζευγάρι που παίζει αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση. Κι οι δύο είναι προφανώς περιχαρείς που μπαίνουν ξανά σε αυτό το σύμπαν, περνάνε καλά κι αυτό βγαίνει στον κόσμο!

Ο άλλος λόγος είναι η εμπλοκή του Νιλ Γκάιμαν στη συγγραφή του σεναρίου. Ο αγαπημένος συγγραφέας fantasy συνεχίζει με σεβασμό την ιστορία που οραματίστηκε πίσω στο 1990, παρέα με τον εξίσου σπουδαίο Τέρι Πράτσετ, που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή το 2015. Οι νέοι χαρακτήρες που ενσωματώνει σε αυτή τη σεζόν ταιριάζουν και πλαισιώνουν αρμονικά το κεντρικό ζεύγος, ενώ οι σεκάνς που λειτουργούν σαν flashback στις εποχές της Παλαιάς Διαθήκης έχουν την αναρχική και οριακά βλάσφημη τσαχπινιά που έκανε τόσο το βιβλίο όσο και την πρώτη σεζόν να αποτελούν μια πραγματικά ξεχωριστή “θρησκευτική” κωμωδία.

Οπτικά, το “Good Omens” παραμένει επίσης μία από τις πιο καλοφτιαγμένες σειρές στην τηλεόραση, με τα σκηνικά και τα κοστούμια να είναι για άλλη μία φορά εξαιρετικά προσεγμένα, αλλά το πιο όμορφο πράγμα στη σειρά αυτή τη φορά είναι… ο Τζον Χαμ! Ο Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από τον ρόλο του Ντον Ντρέιπερ στο “Mad Men”, είναι πάντα χάρμα οφθαλμών, ειδικά όταν αναλαμβάνει κωμικούς ρόλους (π.χ. στο “Bridesmaids”) κι εδώ οριακά κλέβει την παράσταση στον ρόλο του Γαβριήλ, που από από παντοδύναμος Αρχάγγελος βρίσκεται μυστηριωδώς στο βιβλιοπωλείο του Αζίραφελ, χωρίς να γνωρίζει ποιος ή τι είναι.

Κι έτσι, κάθε κακός οιωνός για μια άνευρη συνέχεια της σειράς διαψεύστηκε, ενώ το φινάλε αφήνει υποσχέσεις για μια εξίσου δυνατή τρίτη σεζόν.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos