Γιατί τα Όσκαρ έχουν πρόβλημα με το αντρικό γυμνό;

Published: 20 Feb 2022, 15:30

Αν θέλεις να κερδίσεις ένα βραβείο Όσκαρ, πόσο βοηθάει τελικά να έχεις μια γυμνή σκηνή;

<a href="/en/nea/flee/66227">Flee</a>ΣΧΕΤΙΚΑFlee

Φαίνεται ότι αυτό έχει να κάνει με το αν διαγωνίζεσαι στην κατηγορία καλύτερου ηθοποιού ή καλύτερης ηθοποιού. Στο παρελθόν, έχουμε δει πρωταγωνίστριες που είχαν ολική έκθεση του σώματός τους στις ταινίες, όπως η Χάλι Μπέρι στο “Monster’s Ball” (2001) ή η Κέιτ Γούινσλετ στο “The Reader” (2008), να φεύγουν με ένα βραβείο. Ωστόσο, δεν έχει παρατηρηθεί η ίδια αναγνώριση στους άντρες που είχαν αντίστοιχες σκηνές. Αρκεί να θυμηθούμε την εξαιρετική ερμηνεία του Μάικλ Φασμπέντερ ως σεξουαλικά εθισμένου στο “Shame” (2011), που αγνοήθηκε κατάφορα παρά τις θετικές κριτικές.

Φέτος, υπάρχει ένα κοινό που έχουν πολλές από τις καλύτερες ανδρικές ερμηνείες της χρονιάς - το full frontal γυμνό. Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς γεμίζει το γυμνό του σώμα με λάσπη προτού το χέρι του… κατέβει χαμηλά, στο «The Power of the Dog» του Netflix. Kατάφερε να βρεθεί στην πεντάδα των υποψήφιων για Όσκαρ Α' Ανδρικής Ερμηνείας. Και μάλιστα θεωρείται ίσως το φαβορί. 

Ταυτόχρονα, το μόριο του Μπράντλεϊ Κούπερ είναι βυθισμένο αλλά ορατό σε μια μπανιέρα προτού η Τόνι Κολέτ το αγγίξει στο «Nightmare Alley». Εκεί, οσκαρική υποψηφιότητα δεν έπαιξε, αν και ο Κούπερ είχε θεωρητικά πολλές πιθανότητες.

Γενικά, όσον αφορά γυμνό, το Χόλιγουντ έχει υπάρξει ως τώρα αρκετά συντηρητικό. Σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές έχουν βρει διάφορους τρόπους για να δείξουν γυμνό, χωρίς να δείξουν γυμνό. Τρανταχτό παράδειγμα το «The Full Monty», με τις τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ το 1998 που τελικά δεν “ανταποκρίθηκε” στον τίτλο του. Αυτό έχει βοηθήσει προηγούμενους υποψηφίους όπως ο Έντουαρντ Νόρτον ("American History X"), αλλά όχι τον Μπεν Άφλεκ ("Gone Girl"). Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο οποίος φόρεσε πρόσθετα μέλη στο «Boogie Nights» (1997), επίσης δεν ένιωσε την αναμενόμενη αγάπη από την Ακαδημία.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για το πώς θα λειτουργήσει το γυμνό για την ψηφοφορία. Ένας ηθοποιός που φαίνεται να έχει βρει τη χρυσή τομή είναι ο Βίγκο Μόρτενσεν. Γδύθηκε στο "Eastern Promises" (2007) και στο "Captain Fantastic" (2016) και παρόλα αυτά φόρεσε το σμόκιν του ως υποψήφιος στα Όσκαρ και για τις δύο αυτές ταινίες. Αλλά, φυσικά, είναι δουλειά των στούντιο να πείσουν την Ακαδημία και τους ψηφοφόρους των Όσκαρ πως το όποιο γυμνό κάνει την εμφάνισή του στο όνομα της τέχνης και όχι άσκοπα ή για απλώς για προκαλέσει.

Μάρω Ζουγανέλη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos