Το Φεστιβάλ Βενετίας ανακοίνωσε τα πλάνα του για την φετινή διοργάνωση

Published: 7 Jul 2020, 20:31
Συντάκτης:

Το φετινό φεστιβάλ της Βενετίας, όπως όλα δείχνουν, θα καταφέρει να πραγματοποιηθεί κανονικά στις 2 με 12 Σεπτεμβρίου 2020. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αλλάξουν τα πράγματα, μιας και πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του Covid-19. Κατ’ αρχάς θα μειωθούν οι ταινίες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ στο επίσημο διαγωνιστικό σε 50-55, ενώ δεν θα αλλάξει κάτι για τα τμήματα Venezia 77, Horizons, Biennale College Cinema και το Εκτός Διαγωνισμού. Οι προβολές των ταινιών θα γίνουν στα ίδια σινεμά που γινόντουσαν και τα προηγούμενα χρόνια, με μεγαλύτερα μέτρα ασφάλειας τηρώντας τις ενδεδειγμένες αποστάσεις. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί στις 28 Ιουλίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ που θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί κανονικά και όχι μέσω μιας online εκδοχής του.

<a href="/en/nea/venetia-2023-o-hrysos-leontas-sto-poor-things-toy-giorgoy-lanthimoy/68692">Βενετία 2023: Ο Χρυσός Λέοντας στο «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου</a>ΣΧΕΤΙΚΑΒενετία 2023: Ο Χρυσός Λέοντας στο «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπιενάλε Alberto Barbera ανέφερε πως το ότι θα γίνει το φεστιβάλ είναι «ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλο τον κόσμο του σινεμά που υπέφερε πολύ από την κρίση» ενώ ακόμα πιο αισιόδοξο είναι το ότι «οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί των ταινιών θα συνοδέψουν τις ταινίες του στο Lido». Από εκεί και πέρα σχετικά με κάποια άλλα τμήματα του φεστιβάλ, το Venice Virtual Reality θα γίνει αποκλειστικά online με την συνεργασία των VRChat και HTC Vive Pro. Το Venice Classics, οι επαναπροβολές κλασικών ταινιών σε αποκατεστημένες κόπιες, θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Il Cinema Ritrovato που προωθεί η Cineteca de Bologna στις 25 με 31 Αυγούστου στην Μπολόνια. Έπειτα θα προβληθούν στην Βενετία τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, θα προστεθούν κάποια σινεμά για προβολές ταινιών του επίσημου διαγωνιστικού, όπως το Cinema Rossini και Centro Culturale Candiani in Mestre ενώ θα δημιουργηθούν και δύο υπαίθριοι χώροι. «Είμαι πολύ χαρούμενος που η Μπιενάλε μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ελάχιστη μείωση ταινιών και τμημάτων. Χωρίς να ξεχνάμε τα αμέτρητα θύματα όλων αυτών των μηνών στους οποίους θα δοθεί φόρος τιμής, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ έπειτα από την αναγκαστική διακοπή που υπαγορεύτηκε από την πανδημία, γίνεται ο ουσιαστικός εορτασμός του ανοίγματος στο οποίο όλοι προσβλέπουμε και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για όλο τον κόσμο του κινηματογράφου που έχει υποφέρει πολύ από αυτήν την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Barbera ενώ συμπλήρωσε:

«Το επίσημο Διαγωνιστικό της Venezia 77 με τις 50-55 ταινίες από όλο τον κόσμο θα προσφέρει την παραδοσιακή επισκόπηση του καλύτερου που έχει παράγει η κινηματογραφική βιομηχανία τους τελευταίους μήνες χάρη στην εξαιρετική ανταπόκριση των σκηνοθετών και των παραγωγών. Ένας σημαντικός αριθμός σκηνοθετών και ηθοποιών θα συνοδεύσει τις ταινίες στο Lido, ενώ οι διαδικτυακές συνδέσεις θα επιτρέψουν την διεξαγωγή συνεντεύξεων τύπου με όλους εκείνους που δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ». Από εκεί και πέρα κάποια events που γινόντουσαν και συναντήσεις θα στριμάρουν στο σάιτ της Μπιενάλε ώστε να μην απαιτείται η φυσική παρουσία όλων. Έστω και με περιορισμούς, είναι θετικό που και τα φεστιβάλ επιστρέφουν σιγά-σιγά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos