Φεστιβάλ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα»

Published: 10 Aug 2019, 18:49

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» έρχεται για ακόμη μια χρονιά με στόχο «να φέρει τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρει το Καστελλόριζο στον κόσμο!». Από τις 25 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου το Πέρα από τα Σύνορα θα αποτελέσει τόπο συνάντησης για κορυφαίους δημιουργούς ιστορικού και κοινωνικοπολιτικού ντοκιμαντέρ, αλλά και για εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και τον κόσμο. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 25 ξένα και ελληνικά ντοκιμαντέρ υψηλής καλλιτεχνικής αξίας όπως: “The Greek of the Russian Empire” (Ρωσία), HAMADA (Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία), “Our Territory” (Βέλγιο, Ιταλία), “Time to Leave” (Τουρκία), “To the Living” “Fatherland” “Deep Roots” (Γαλλία), “Hugo Blanco: Deep River” (Περού), “The Silence of Others”, “Nowhere” (Ισπανία) “The Olden Heralds” (Κούβα), “Children Below Deck” (Αυστρία), «Ρίζες», «Το ξεχασμένο παρελθόν», «Tokei Maru», «Η Δεύτερη Ευκαιρία», «I Itsai Romni», «Μια ζωή» (Ελλάδα) και άλλες. Τα έργα θα διαγωνιστούν για το βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ, καθώς και για το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ. Το Τιμώμενο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα είναι το University of York, ενώ το Τιμώμενο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης είναι το BBC4.

<a href="/en/nea/untold-film-festival-paroysiase-programma-toy/67618">Το Untold Film Festival παρουσίασε το πρόγραμμά του</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο Untold Film Festival παρουσίασε το πρόγραμμά του

Το «Πέρα από τα Σύνορα» πλαισιώνεται και φέτος από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Όσοι βρίσκονται εκείνες τις ημέρες στο νησί θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση φωτογραφίας για τους ANZAC (ευγενική παραχώρηση της Πρεσβείας της Αυστραλίας), να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Νόστος, Η επιστροφή του Οδυσσέα» του Θοδωρή Γκόνη (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας), αλλά και να απολαύσουν μοναδικές μουσικές συναυλίες από τον Μπάμπη Τσέρτο (αφιέρωμα στον Γιώργο Κάβουρα) και το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης (αφιέρωμα στη Μικρασιατική μουσική). Ακόμη θα λάβει χώρα Διεθνές Πάνελ με θέμα την Πολιτική Ανυπακοή (Civil Disobedience), στο οποίο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι. Στο Φεστιβάλ θα παρευρίσκονται ακόμη οι καθηγητής Sam Turner και ο ερευνητής Στέλιος Λεκάκης από το Πανεπιστήμιο του Newcastle. Την φωτογραφική κάλυψη του Φεστιβάλ έχει αναλάβει ο διακεκριμένος φωτογράφος Χρίστος Σιμάτος, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Το Πέρα από τα Σύνορα έχει συμπεριλάβει παράλληλες δραστηριότητες και για παιδιά, όπως τα μαθήματα κολύμβησης από τον βραβευμένο εκπαιδευτή Roberto Calich, την αφήγηση Μύθων του Αισώπου και λαϊκών παραμυθιών από τον χαρισματικό αφηγητή Δημήτρη Αβούρη, τις παραστάσεις Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Ξάνθης και τα μαθήματα για την Ομήρου Οδύσσεια από την θεατρολόγο Σουσάνα Καρδούλια. Από τις 26/8 ως και τις 31/8 τα παιδιά του Καστελλορίζου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς ακριβώς γίνεται μια έκρηξη, πώς να φτιάξουν μόνα τους σαπούνι και πώς να ανακυκλώσουν χαρτί μέσα από πρόγραμμα του Ιδρύματος Ευγενίδου. Θα παρατηρήσουν τον έναστρο νυχτερινό ουρανό και θα μάθουν να αναγνωρίζουν τα πλανητικά και αστρικά σώματα του γαλαξία μας, με τη βοήθεια των ειδικών του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ακόμη, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα μάθουν περισσότερα για την ιστορία του Καστελλορίζου, αλλά και πώς να κάνουν εικονογράφηση παραμυθιού.

Τέλος, το «Πέρα από τα Σύνορα» εντάσσει στο πρόγραμμά του τις ειδικές προβολές «Κρυμμένα Τοπία της Νάξου» της Βάσιας Χατζηγιαννάκη, «Η Ανατολή Έδυσε» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού (παραγωγή: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών), Tον υποτιτλισμό των ταινιών έχει αναλάβει η ομάδα Afterwords.

Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) & Ecrans des Mondes (Παρίσι).
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Σύνδεσμος Αναβίωσης Μεγίστης, Σύδνεϋ. Υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού (Υπ. Εξωτερικών) και του Δήμου Μεγίστης info@beyondborders.gr | www.beyondborders.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos