Το Φεστιβάλ Καννών δεν θα μποϋκοτάρει το ρωσικό σινεμά

Published: 2 Mar 2022, 02:43
Συντάκτης:

To Φεστιβάλ Καννών τοποθετήθηκε και επίσημα σχετικά με το μποϊκοτάζ (ή όχι) του ρωσικού σινεμά, μετά τον αισχρό πόλεμο που ξεκίνησε ο Πούτιν εισβάλλοντας στην Ουκρανία.

<a href="/en/nea/kannes-2024-proedros-tis-kritikis-epitropis-i-gkreta-gkergoyigk/69181">Κάννες 2024: Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής η Γκρέτα Γκέργουιγκ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΚάννες 2024: Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής η Γκρέτα Γκέργουιγκ

Και η θέση που πήρε ήταν η σωστή: διαχώρισε τους ηγέτες και τους κρατικούς οργανισμούς της Ρωσίας από τους καλλιτέχνες που χρόνια τώρα αντιτίθεται στις φασιστικές πρακτικές. Ξεκαθάρισε πως όσο διαρκεί η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα δεχθεί κανέναν επίσημο Ρώσο ή επίσημη αντιπροσωπεία, αντιθέτως θα συνεχίσει να δέχεται τις ρωσικές καλλιτεχνικές φωνές, ανεξάρτητα αν οι ταινίες είναι χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό μηχανισμό.Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Καθώς ο κόσμος έχει πληγεί από μια βαριά κρίση εν μέσω της οποίας ένα μέρος της Ευρώπης βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, το Φεστιβάλ των Καννών επιθυμεί να παράσχει όλη την υποστήριξή του στον λαό της Ουκρανίας και σε όλους όσους βρίσκονται στην επικράτειά της.

Οσο κοινότοπο κι αν είναι, ενώνουμε τις φωνές μας με όσους αντιτίθενται σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και καταγγέλλουμε τη στάση της Ρωσίας και των ηγετών της.

Οι σκέψεις μας απευθύνονται ιδιαίτερα στους Ουκρανούς καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογράφου, καθώς και στις οικογένειές τους των οποίων η ζωή βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο. Υπάρχουν εκείνοι που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ και εκείνοι που γνωρίσαμε και καλωσορίσαμε στις Κάννες, που ήρθαν με φιλμ που λένε πολλά για την ιστορία και το παρόν της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα του 2022, το Φεστιβάλ των Καννών διανύει την φάση της προετοιμασίας του. Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος εισβολής σε συνθήκες που θα ικανοποιήσουν τον ουκρανικό λαό, αποφασίστηκε ότι δεν θα καλωσορίσουμε επίσημες ρωσικές αντιπροσωπείες ούτε θα δεχθούμε την παρουσία οποιουδήποτε συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση.

Θα θέλαμε όμως να χαιρετίσουμε το θάρρος όλων εκείνων στη Ρωσία που έχουν πάρει ρίσκα για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους, καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογράφου που δεν σταμάτησαν ποτέ να αγωνίζονται ενάντια στο σύγχρονο καθεστώς, που δεν μπορούν να συνδεθούν με αυτές τις αφόρητες ενέργειες και εκείνους που βομβαρδίζουν την Ουκρανία.

Πιστό στην ιστορία του που ξεκίνησε το 1939, αντιστεκόμενο στη φασιστική και ναζιστική δικτατορία, το Φεστιβάλ των Καννών βρίσκεται εδώ πάντα για τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του κλάδου που υψώνουν τη φωνή τους για να καταγγείλουν τη βία, την καταστολή και τις αδικίες, με κύριο σκοπό την υπεράσπιση της ειρήνης και της ελευθερίας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos