Εισβολή αστυνομικών σε αίθουσες, για ανήλικους που έβλεπαν τον Joker

Published: 21 Oct 2019, 04:50
Συντάκτης:

Αναστάτωση και οργή έχει προκαλέσει παντού και απόλυττα δικαιολογημένα, η εισβολή αστυνομικών στους κινηματογράφους Village Mall στο Μαρούσι και Αελλώ στην Κυψέλη την ώρα της προβολής του «Joker» έπειτα από καταγγελία, με σκοπό να απομακρύνουν ανήλικους θεατές από την αίθουσα, καθώς η ταινία έχει χαρακτηριστεί στην Ελλάδα ακατάλληλο κάτω των 18. 

<a href="/en/nea/proti-foto-tis-lady-gaga-sto-joker-folie-deux/67744">Πρώτη φωτό της Lady Gaga στο «Joker: Folie à Deux»</a>ΣΧΕΤΙΚΑΠρώτη φωτό της Lady Gaga στο «Joker: Folie à Deux»

Ένας νόμος του 1937. Αλήθεια, ποιος το κρίνει αυτό όταν τα παιδιά μας πλέον ψηφίζουν στα 17;

Πρόκειται για άλλη μία εξαιρετικά αγχωμένη προσπάθεια επιβολής νόμου και τάξης «για την προστασία του πολίτη και την διασφάλιση του πρέποντος», μόνο που εδώ αποκτά διαστάσεις ανησυχητικές και επικίνδυνες, ενώ συνολικά το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ασύλληπτα φαιδρό.

Ακόμα και το φιλμ να είναι ακατάλληλο κάτων των 18 (σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πάντως είναι κάτω των 15 ή 16 και ακόμα και κάποιοι ελληνικοί κινηματογράφοι έχουν μπερδευτεί και το γράφουν -15) και καθώς το προβλέπει ο νόμος πρέπει να γίνονται σεβαστές οι απαγορεύσεις, είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος; Η εισβολή αστυνομικών στις αίθουσες; Σοβαρά τώρα; Δηλαδή εξαντλήσαμε όλες τις άλλες επιλογές;

Η μήπως δεν ενοχλούν τόσο οι δύο γραφικές σκηνές φόνου (το πρόσφατο Midsommar έχει χειρότερες), όσο η ρητορική της ταινίας; Διότι δεν είδαμε επίδειξη αντίστοιχου ζήλου σε παρόμοιες ταινίες -18 κατα το παρελθόν...

Διότι αν δει κανείς τι ταινίες κατεβάζουν οι ανήλικοι στα σπίτια τους ή πόσο βίαια video games παίζουν στο δωμάτιό τους, θα καγχάσει με την υποκρισία.

Όπως έγραψε το protothema.gr η υπάλληλος Β.Μ που μετέβη στο The Mall μαζί με δυο αστυνομικούς, αφού είχε πάρει χαρτί από εισαγγελέα, υποστηρίζει στην κατάθεσή της στο Α.Τ Αμαρουσίου ότι ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής για την αξιολόγηση της καταλληλότητας της ταινίας έπειτα από προφορική εντολή που πήρε από την διευθύντρια του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου, καταθέτοντας και το σχετικό έγγραφο που εξηγούσε το λόγο για τον οποίο προέβη στον έλεγχο.

Η υπάλληλος Β.Μ υποστηρίζει στην ίδια κατάθεση ότι είχε λάβει εντολή να μπει ως θεατής στην κινηματογραφική αίθουσα προκειμένου να διαπιστώσει αν ευσταθούν καταγγελίες που ανέφεραν ότι την ταινία παρακολουθούν και ανήλικα παιδιά.

Κατά πληροφορίες η υπάλληλος που διεξήγαγε τον έλεγχο αναζήτησε στο κινητό τηλέφωνο την προϊσταμένη του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου. Επειδή, όμως, δεν την βρήκε, κάλεσε την αμέσως κατώτερη σε βαθμό η οποία και έδωσε την προφορική εντολή.

Πράγματι η υπάλληλος μπήκε μέσα στην αίθουσα όπου και διαπίστωσε την παρουσία έξι ανήλικων από 12 έως 17 ετών, οι οποίοι δεν συνοδεύονταν από τους κηδεμόνες τους που με τη σειρά τους βρίσκονταν σε άλλους χώρους του εμπορικού κέντρου. Και ενώ λοιπόν η προβολή η ταινίας βρισκόταν σε εξέλιξη, η υπάλληλος Β.Μ βγήκε από την αίθουσα, πήγε στο ΑΤ Αμαρουσίου και επέστρεψε μαζί με τους δυο αστυνομικούς. Αρχικά αναζήτησαν τον υπεύθυνο του κινηματογράφου, στον οποίο παρέδωσαν την εντολή από τον εισαγγελέα για διακοπή της ταινίας και επιτόπιο έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μέσα στην αίθουσα βρίσκονται ανήλικοι.

Ο υπεύθυνος του κινηματογράφου έδωσε εντολή να σταματήσει η προβολή του Joker και έτσι αυτόματα άνοιξαν τα φώτα μέσα στην αίθουσα προς έκπληξη των θεατών. Οι δυο αστυνομικοί ζήτησαν από τους έξι ανήλικους να τους ακολουθήσουν εκτός της αίθουσας ενώ αναζητήθηκαν οι γονείς που βρίσκονταν, όπως προαναφέραμε, εντός του εμπορικού κέντρου.

Πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και σημειώνεται: «Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες».

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos