Έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή ο Λοράν Καντέ

Published: 26 Apr 2024, 13:27
Συντάκτης:

Έφυγε από τη ζωή έπειτα από ασθένεια που δεν έχει διευκρινιστεί, ο Λοράν Καντέ, σε ηλικία μόλις 64 ετών.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης υπήρξε ένας τρομερά ενδιαφέρων κινηματογραφικός ανατόμος ουσιαστικών κοινωνικών ζητημάτων, όπως η ταξική ανισότητα, η ανεργία (στους μεσήλικες όταν προκύπτει και είναι σχεδόν καταστροφική), η αξιοκρατία, το εκπαιδευτικό σύστημα, με μια γενναιοδωρία και ανθρωπισμό που συναντάς σπάνια. 

Είχε βραβευθεί με Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες για την ταινία του «Ανάμεσα στους τοίχους», το 2008, που βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο ενός εκπαιδευτικού.

Περιέγραφε τη σχέση ενός ιδεαλιστή δασκάλου σε σχολείο όπου φοιτούν παιδιά από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Την ταινία είχε επαινέσει ακόμη και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που είπε ότι απεικονίζει τη δυσκολία του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και τις γενναίες προσπάθειες των δασκάλων.

H καλύτερη ταινία του πάντως, είναι το συγκλονιστικό «Ελεύθερος Ωραρίου»/2001, βραβευμένο στη Βενετία. Εκεί όπου ένας μεσήλικας άνδρας απολύεται από τη δουλειά του, αλλά λέει ψέματα στην οικογένειά του ότι έχει προσληφθεί σε νέα εργασία. Περνάει τις ημέρες του στους δρόμους και κάνει μικροαπάτες για να εξοικονομήσει χρήματα, προσπαθώντας να μην αποκαλυφθεί η πραγματικότητα, την οποία όμως τελκά θα κληθεί να αντιμετωπίσει με όσα συνταρακτικά συμβούν στο τέλος.

Οι τελευταίες ταινίες του που βγήκαν στις ελληνικές αίθουσες ήταν το «Επιστροφή στην Ιθάκη» του 2015 και το «Ατελιέ» του 2018, ενώ καλό θα είνια να αναζητήσετε και το «Human resources», με το οποίο έγινε γνωστός το 1999.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos