ΣΕΙΡΕΣ

"Barkskins" season 1: Αποικιοκρατία και βία

Published: 3 Jul 2020, 19:32
Συντάκτης:

Σύνοψη: Στα τέλη του 1690 δύο νέοι άνδρες και δύο νέες γυναίκες καταφτάνουν στο χωριό Wobik της Νέας Γαλλίας (σημερινός Καναδάς) με ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Rene Sel (Christian Cooke) και ο συμπατριώτης του Charles Duquet (James Bloor) πρόκειται να υπηρετήσουν για τα επόμενα χρόνια τον πλούσιο Monsieur Claude Trepagny (David Thewlis), ενώ η Melissande (Tallulah Haddon) και η Delphine (Lily Sullivan) προορίζονται για να παντρευτούν.

<a href="/en/nea/o-kris-hemsgoyorth-horis-orio-kai-i-marvel-stin-tsita/67342">Ο Κρις Χέμσγουορθ χωρίς όριο. Και η Marvel στην τσίτα.</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Κρις Χέμσγουορθ χωρίς όριο. Και η Marvel στην τσίτα.

Άποψη: Η νέα σειρά του National Geographic με δημιουργό τον Elwood Reid βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Annie Proulx και παρουσιάζει οκτώ επεισόδια που μας μεταφέρουν στην εποχή της Γαλλικής και Βρετανικής αποικιοκρατείας της Νέας Γαλλίας, όπου οι Ευρωπαίοι άποικοι ήταν αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν έναν νέο αφιλόξενο τόπο αλλά και διάφορες φυλές αυτόχθονων, εκ των οποίων ορισμένοι είναι πιο φιλικοί ενώ άλλοι όχι.

Σαφώς, η ανθρώπινη απληστία, ο υπέρμετρος εγωισμός, ο χωρίς όρια ανταγωνισμός, τα προσωπικά συμφέροντα του κάθε χαρακτήρα αλλά και οι ανέντιμες προθέσεις τους, κινούν την πλοκή μπροστά και παρουσιάζουν μια ιστορία, η οποία δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα ελκύσει πολλούς θεατές.

Οι χαρακτήρες που συνθέτουν τα storylines είναι πολλοί και πολύ διαφορετικοί, ενώ ο κάθε ένας από αυτούς εξυπηρετεί και ένα διαφορετικό νήμα στην πλοκή, η οποία τελικά μοιάζει περισσότερο με ένα κουβάρι, καθώς κάτω από την πίεση του μονότονου ρυθμού της «συμμαχίας-προδοσίας» όλα λυγίζουν, από την πλοκή εώς και τους χαρακτηρες.

Παρ’όλα αυτά, από τους πιο ενδιαφέροντες συνδυασμούς χαρακτήρων βρήκαμε τον γοητευτικά creepy Βρετανό Hamish Goames (Aneurin Barnard) με τον συνεργάτη του Yvon (Zahn McClarnon), οι οποίοι ερευνώντας την εξαφάνιση ενός συνεργάτη τους θυμίζουν περισσότερο ένα ντετεκτιβιστικό δίδυμο, το οποίο όμως βρίσκει χώρο να εξελιχθεί σε αρκετά παραπάνω.

Επιπροσθέτως, ο David Thewlis στον ρόλο του εκκεντρικού (άλλοι θα τον ονόμαζαν ψυχασθενή) Trepagny είναι εξαιρετικός, αφήνοντας τις ιδιορρυθμίες και τους παραλογισμούς του χαρακτήρα του να λαμβάνουν μόνιμα κεντρική σκηνή.

Στον αντίποδα όμως βρίσκουμε αστεία Αγγλικά με Γαλλική προφορά, ημιτελείς χαρακτήρες, ρηχό συναισθηματικό αντίκτυπο ακριβώς επειδή οι χαρακτήρες είναι ημιτελείς και ο θεατής αδυνατεί να ενδιαφερθεί για την εξέλιξή τους ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, και φυσικά μια πλοκή που δεν επεξηγεί επαρκώς το ιστορικό πλαίσιο ακόμα και αν είναι εμφανές το πώς μπλέκει την ιστορική πραγματικότητα με την ιστορική μυθοπλασία.

Η έμφαση στη βία (ήδη εμφανής από το πρώτο κιόλας επεισόδιο) είτε είναι σωματική, ψυχική ή ακόμα και κοινωνική, είναι διάχυτη σε κάθε επεισόδιο, κάτι που σίγουρα προσφέρει παραπάνω στην ατμόσφαιρα του “Barkskins”. Σε αυτόν τον υπέροχο και σκληρό Νέο Κόσμο κρύβονται πολλοί κίνδυνοι, ενώ η προδοσία και ο θάνατος θεωρούνται δεδομένα…

Στην Ελλάδα, η σειρά θα προβάλλεται στο National Geographic από τις 7 Αυγούστου.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos