10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου: Ta masterclasses

Published: 20 Nov 2019, 14:53

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας έχει γενέθλια: κλείνει τα δέκα και το γιορτάζει  με πολλές εκπλήξεις.

Το 10ο AΑGFF ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου 2019 στην Ταινιοθήκη (Αίθουσες A, B) και το Exile Room, με κάποιες από τις δράσεις του να φιλοξενούνται και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, φιλοδοξώντας να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο έχει συμβεί στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Εδώ μπορείτε να πληροφορηθείτε για όλες τις ταινίες που θα προβληθούν. 

Εκτός από τις προβολές, το πλούσιο φετινό πρόγραμμα περιέχει και masterclasses, συζητήσεις, αλλά και ένα party. Αναλυτικά: 

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου

21:15 – 22:00  / Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Β

Συζήτηση:  Κάτι τρέχει με την οικογένεια, με τον Δημήτρη Παπανικολάου

Με τον επιμελητή του αφιερώματος Δημήτρη Παπανικολάου, τη Μαρία Κομνηνού, την Μαρία Ευσταθιάδη και την Ιουλία Μέρμηγκα.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

19:00 – 21:00 / Exile Room

Masterclass Ζοάο Ταμπάρα: Αληθινά ψέματα και άλλοθι

Ο  Ζοάου Ταμπάρα,  καθηγητής Κινούμενων Εικόνων στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, θα θέσει προς συζήτηση ζητήματα που αφορούν τη φύση και τη λειτουργία των εικόνων στον σύγχρονο κόσμο.Παρέμβαση από την σκηνοθέτη/φοιτητήτρια Σοφία Σίλερ.

ευα στεφανηευα στεφανη

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου

12:00 / Γαλλικό Ινστιτούτο

Συνέντευξη Τύπου Florent Marcie

15:30 – 17:00 / Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Α

Masterclass Εύα Στεφανή: Το εμπόδιο στο ντοκιμαντέρ

Η βραβευμένη σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ και καθηγήτρια κινηματογράφου του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστήμιου Αθηνών Εύα Στεφανή, θα θέσει προς συζήτηση ζητήματα που αφορούν τα εμπόδια και τη μεταστροφή τους σε πλεονεκτήματα στην τέχνη του ντοκιμαντέρ. Θα προβληθεί απόσπασμα από το έργο της σε εξέλιξη  Μέρες και Νύχτες με τη Δήμητρα Κ.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου

16:00 – 18:00 / Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Α

Masterclass Ρόμπερτ Μπίβερς: Η σχέση του κινηματογραφικού εξοπλισμού με τις μεθόδους εργασίας του κινηματογραφιστή

Ο Ρόμπερτ Μπίβερς θα δώσει παραδείγματα από τη δική του εμπειρία με την κάμερα Μπόλεξ και το αναλογικό φιλμ 16mm. Θα αναφερθεί στην ανεξάρτητη παραγωγή, συντήρηση και προβολή των ταινιών του, καθώς και στην επαγγελματική  σχέση του με αρχεία ταινιών και μουσεία. Θα μιλήσει για την επιλογή του ξαναμοντάρει τα πρώτα του έργα στον κύκλο 18 ταινιών,  My Hand Outstretched to the Winged Distance και Sightless Measure. Τέλος, θα αναφερθεί στον Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και στο τελευταίο του έργο Ενιαίος, στο αρχείο Τέμενος στην Ελβετία, καθώς και στο πως έχουν εξελιχθεί οι προβολές του Τέμενος στη Γορτυνία της Αρκαδίας.

ρομπερτ μπιβερςρομπερτ μπιβερς

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου

15:30 – 17:00 / Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Β

Masterclass Φλοράν Μαρσί: Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν ακόμη οι εικόνες να είναι επαναστατικές;

Ύστερα από την έλευση της ψηφιακής βιντεοκάμερας πριν από 25 χρόνια, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο κινηματογράφησης και μετάδοσης των εικόνων. Ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ των νέων τεχνολογικών εργαλείων και των λαϊκών εξεγέρσεων που αδιαμφισβήτητα συμβαίνουν ανά τον κόσμο; 

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου

16:00 – 18:00 / Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Α

Συζήτηση: Γκαέλ Τζούνς: Ζητήματα παραγωγής και συμπαραγωγής

19:00 – 21:00 / Exile Room

Masterclass Μαρί Λοζιέ: Eat my makeup! Πορτρέτα με τη Μαρί Λοζιέ

Η Μαρί Λοζιέ, στην underground σκηνή της Νέας Υόρκης, βρήκε την κάμερα Μπόλεξ κοντά στη ζωγραφική, που είχε αρχικά σπουδάσει, και κοντά στον ρυθμό της καρδιάς και της ψυχής της. Αυτοδίδακτη, έμαθε να κάνει φιλμ με το να ερωτεύεται αυτούς ή αυτές που συναντούσε. Δεν έχει αποχωριστεί ποτέ την Μπόλεξ και οι περισσότερες ταινίες της προκύπτουν από τον χορό της κάμερας και του σώματός της, την α-συγχρονία ήχου και εικόνας, και από το cut-up εικόνων, ήχων, συναισθημάτων και εκπλήξεων. Θα παρουσιάσει αυτές τις συναντήσεις με τους φίλους και καλλιτέχνες που την ώθησαν να κινηματογραφήσει τα πορτρέτα τους, θα μοιραστεί τη μέθοδο που ακολουθεί στις ταινίες της, καθώς και θα πει ιστορίες από τα γυρίσματα των ταινιών της.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου

16:00 – 18:00 / Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Α

Παρουσίαση από τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη: Από το JACE στους Afro-Greeks

Παρουσίαση και μύηση από τον σκηνοθέτη των ντοκιμαντέρ Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους Μενέλαο Καραμαγγιώλη, στη διαδικασία της δημιουργίας διαδραστικών ταινιών με αξιοσημείωτους αντιήρωες και ιστοριών  που ακυρώνουν τα στερεότυπα και τα σύνορα.

Kαι ένα πάρτυ:

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, μετά την προβολή της ταινίας Beats (8 μ.μ.) του Μπράιαν Γουελς στο Διεθνές Διαγωνιστικό (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αίθουσα Α)  συνεχίστε τη βραδιά σας στο ίδιο… beat, στο party του STEAM Athens [Ευρυμέδοντος 3, Γκάζι] “Watt with Keith Carnal at Steam”. Η είσοδος θα είναι δωρεάν με το απόκομμα τoυ εισιτήριου της προβολής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos