The truffle hunters

The truffle hunters - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Στην καρδιά του δάσους του Πιεμόντε, στη βορειοδυτική Ιταλία, μια χούφτα ηλικιωμένοι με νεανικές καρδιές αναζητούν ένα από τα πιο ακριβά γαστρονομικά συστατικά του κόσμου: τη λευκή τρούφα της Άλμπα.

Συνεχιστές αυτής της παράδοσης που βαστά αιώνες, είναι οι τελευταίοι των Μοϊκανών, θιασώτες ενός τρόπου ζωής που φθίνει και χάνεται.

Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που ρίχνει μια κλεφτή ματιά σε έναν μυστικό και παραμυθένιο κόσμο, όπου φυτρώνει το σπάνιο έδεσμα της απλής, μα και γεμάτης νοστιμιά, ζωής.

Γνώμη: Εάν ενθουσιάζεστε κάθε φορά που η τρούφα ή το λάδι της συγκαταλέγονται στον κατάλογο ενός εστιατορίου και θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό το γαστρονομικό συστατικό ή απλά λατρεύετε τις ιστορίες με απλούς, αυθεντικούς ανθρώπους, βγαλμένους από αλλοτινές εποχές, τότε πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε “Το Κυνήγι της Τρούφας” και να αφεθείτε στη μαγεία μιας εξαιρετικής δημιουργίας, η οποία έφτασε μέχρι τη Βραχεία Λίστα για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στη φετινή διοργάνωση!

Οι Μάικλ Ντουέκ και και Γκρέγκορι Κέρσοου έγραψαν, σκηνοθέτησαν και φωτογράφισαν ένα ακαταμάχητο ντοκιμαντέρ γύρω από τον “χρυσό” των μανιταριών, με τον Λούκα Γκουαντανίνο (“Call me by your name”, “Suspiria”) ως εκτελεστικό παραγωγό. Η ταινία μας μεταφέρει στο δάσος του Πιεμόντε, μια ιταλική περιοχή που φαίνεται να έχει παγώσει στον χρόνο, και μας συστήνει τέσσερις αξιομνημόνευτους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους αναζητώντας τον μύκητα-star.

Τρία απίστευτα γεροντάκια και ένας μεσήλικος συνάδελφός τους μοιράζονται μαζί μας στιγμές της καθημερινότητάς τους, καθώς και τη σοφία που έχουν αποκομίσει εξερευνώντας τα ομιχλώδη ορεινά τοπία, παρέα με τους τετράποδους βοηθούς τους. Καδράροντας τους με στατικά πλάνα αυθεντικής εικαστικής ομορφιάς, οι Ντουέκ και Κέρσοου μας βάζουν στον κόσμο τους με έναν αβίαστο τρόπο, δημιουργώντας έναν γοητευτικό φόρο τιμής σε έναν τρόπο ζωής και μια γενιά ανθρώπων που χάνεται.

Κι οι ηλικιωμένοι πρωταγωνιστές τους είναι ο ένας πιο υπέροχος από τον άλλο. Για παράδειγμα, ο Κάρλο επιμένει να βγαίνει στα 88 του χρόνια μες στα σκοτάδια για τρούφες, παρότι η γυναίκα του του το έχει απαγορεύσει. Για συντροφιά έχουν όλοι τους έτερους πρωταγωνιστές του φιλμ, τα πιστά τους κυνηγόσκυλα που δεν είναι απλά μέσο της δουλειάς τους, αλλά τα αντιμετωπίζουν ως παιδιά τους, συζητούν μαζί τους, τα φροντίζουν, τα προσέχουν πραγματικά σαν τα μάτια τους, ενώ μια κάμερα GoPro χρησιμοποιείται για να μας δείξει το κυνήγι μέσα από τα δικά τους μάτια. Οι σκηνές που επικεντρώνονται στη σχέση αυτή είναι αδύνατο να μην σου ζεστάνουν την καρδιά, καθώς είναι μια αγνή ένεση καλοσύνης, ευγένειας και αγάπης.

Φυσικά, για να φτάσει το αντικείμενο της δουλειάς τους στα τραπέζια όλου του κόσμου, θα πρέπει να μεσολαβήσουν οι έμποροι τρούφας, οι οποίοι παρουσιάζονται ως αποκομμένοι από τη φύση, προκαλώντας το μένος ενός από τους κυνηγούς σε δύο απολαυστικές σεκάνς που προσφέρουν γέλιο, αλλά παράλληλα προβληματίζουν, καθώς δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς για το κόστος της απώλειας των αξιών αυτών των ανθρώπων, όταν πια δεν θα έχει μείνει ούτε ένας από τη γενιά τους.

Συνοψίζοντας, είναι “Το Κυνήγι της Τρούφας” το πιο νόστιμο ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε; Στην γλώσσα των ίδιων των κυνηγών, θα λέγαμε ότι είναι απλά… delizioso!

Πρώτη δημοσίευση: 21 Aug 2021, 15:11
Ενημέρωση: 21 Aug 2021, 15:11
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The truffle hunters
Έτος: 
Διάρκεια: 
84
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos