Spiderhead

Ο σκηνοθέτης του Top Gun, ο πρωταγωνιστής του Thor και πολλοί άλλοι ταλαντούχοι συντελεστές. Τι πήγε λάθος λοιπόν με τη νέα ταινία του Netflix?

spiderhead netflix - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ένας κρατούμενος σε μια φυλακή ύψιστης τεχνολογίας αρχίζει να αμφιβάλλει για τα φάρμακα ελέγχου των συναισθημάτων που δοκιμάζει για μια φαρμακευτική ιδιοφυΐα.

Άποψη: Πολλή συζήτηση και πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η ουρανοκατέβατη προσθήκη στο Netflix, του Spiderhead, μιας και δεν έγινε σχεδόν καμία διαφημιστική καμπάνια, παρόλο που κόστισε πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια (μια από τις πιο ακριβές παραγωγές του Netflix) με μια πλειάδα σημαντικών ή/και διάσημων συντελεστών.

Από τον σκηνοθέτη του Top Gun: Maverick, Joseph Kosinski που έχει την σκηνοθετική καρέκλα, τους σεναριογράφους μιας από τις πιο καλογραμμένες ταινίες της Marvel, του Deadpool, Rhett Reese και Paul Wernick, που υπογράφουν το σενάριο, τον βραβευμένο με Όσκαρ για την Ζωή του Πι διευθυντή φωτογραφίας, Claudio Miranda και τον βραβευμένο με Όσκαρ για το Traffic μοντέρ, Stephen Mirrione μέχρι τους πρωταγωνιστές Chris Hemsworth a.k.a. Thor και Miles Teller, που είδαμε και στο Top Gun.

Ίσως μια εξήγηση για την ανύπαρκτη διαφήμιση να είναι η θέληση να προστατεύσει το Netflix την φήμη των συντελεστών από μια τόσο μέτρια ταινία που σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάλογη του ταλέντου τόσων ανθρώπων. Περισσότερο μοιάζει, αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα ονόματα, με μια χαζοταινία του Netflix που θα βάλεις να δεις μια Κυριακή που βαριέσαι και δεν έχεις τι να δεις, αν και δεν ενδέχεται, βλέποντάς την, να βαρεθείς περισσότερο.

Το Spiderhead, που βασίζεται σε ένα πολύ πιο ενδιαφέρον και αρκετά διαφορετικό στην εξέλιξη της πλοκής του, δυστοπικό διήγημα του George Saunders («Escape from Spiderhead»), πεισματικά περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό, περισσότερες φορές και από την σβούρα στο τέλος του Inception. Περικυκλώνει την ιστορία χωρίς να την στοχεύει, μιας και απουσιάζει πλήρως η δράση, όχι η εξωτερική με σκηνές θεαματικές και συναφή, αλλά η δράση ως προς την πλοκή-αυτή η διαδοχή γεγονότων που θα οδηγήσουν εξελικτικά στο τέλος.

Εν προκειμένω, έπειτα από την πρώτη ώρα της ταινίας που παρατηρούμε τα πειράματα και τους σκοπούς της όλης ενέργειας, η δεύτερη ώρα περνάει αργά επαναλαμβάνοντας όλα τα αφηγηματικά τρικ της πρώτης. Καμία πρωτοτυπία σε μια ιστορία που κατά τα άλλα, από μόνη της, είναι πολύ ενδιαφέρουσα, παρότι έχουμε ξαναδεί πολλάκις ιστορίες τεχνολογικού και ιατρικού τρόμου για τον χειρισμό ανθρώπων.

Μια αλληγορία στην ουσία για τον χειρισμό των ανθρώπινων συναισθημάτων, που στην ταινία γίνεται με πειραματικές επιστημονικές μεθόδους, αλλά στην πραγματικότητα γίνεται μέσω της προσομοίωσης ζωής που ονομάζουμε social media. Το ένα λεπτό εκνευριζόμαστε με κάτι, το άλλο γελάμε και το άλλο συγκινούμαστε, ενώ την επόμενη μέρα μπορεί να γελάσουμε με αυτό που συγκινηθήκαμε και να εκνευριστούμε με αυτό που γελάσαμε, ακριβώς επειδή άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο μας παρουσιάστηκε το ίδιο γεγονός. Η τεχνολογική χειραγώγηση ανθρώπων και συναισθημάτων είναι γεγονός και για αυτό δεν είναι και τόσο δυστοπικό, αλλά πιο κοντινό από όσο φανταζόμαστε. Ίσως λοιπόν αυτή η ιδιάζουσα και ωραία ιστορία να γινόταν ένα εξαιρετικό Black Mirror επεισόδιο, και ένας λόγος που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικό είναι αφενός αυτό το υποδόριο black humor που διαπερνά την βρετανική σειρά, αφετέρου η διάρκεια πενήντα λεπτών ή μιας ώρας. Πρόκειται άλλωστε για μια σύντομη ιστορία, και για να ξεδιπλωθεί σε μια δίωρη ταινία έπρεπε να τραβηχτεί από παντού.

Αξιόλογες ωστόσο είναι οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις των Hemsworth και Teller που προσαρμόζονται σε όλες τις συνθήκες των ηρώων τους και τους αναδεικνύουν μέσα σε ένα πλαίσιο που δεν είναι καθόλου φιλικό ως προς αυτό.

Πρώτη δημοσίευση: 27 Jun 2022, 16:55
Ενημέρωση: 27 Jun 2022, 16:57
Τίτλος:
Spiderhead
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
106
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos