Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ένα νεαρό ζευγάρι, ο David (Anastasios Soulis) και η Nadja (Nanna Blondell), αποφασίζει να επισκεφτεί τα βουνά του Σουηδικού βορρά, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης του γάμου τους που δοκιμάζεται.

Όταν μια κόκκινη κουκκίδα λέιζερ σημαδεύει την σκηνή τους κάτω από το μαγικό Βόρειο Σέλας, η ρομαντική τους ιδέα μετατρέπεται σε μια εφιαλτική προσπάθεια επιβίωσης.

Άποψη: Η πρώτη original σουηδική ταινία στην πλατφόρμα του Netflix αποτελεί γνωστή περίπτωση survival horror, με φόντο ένα υπέροχα άγριο χιονισμένο τοπίο, που προκαλεί συνεχώς τους πρωταγωνιστές να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Ξεκινά χαμηλότονα, με ένα πολλά υποσχόμενο ταξίδι για δυο ανθρώπους που προβληματίζονται μέσα στην σχέση τους, για να μας οδηγήσει στην συνέχεια σε ένα ανελέητο κυνήγι μέσα στο ψύχος που προκύπτει φαινομενικά με μια ανόητη αφορμή. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι όπως φαίνονται, και ο σκηνοθέτης Alain Darborg, που συνυπογράφει το σενάριο, καταφέρνει να ανατρέψει σχετικά επιτυχώς τις αρχικές μας εντυπώσεις, σε ένα τελικό αποτέλεσμα που είναι οκ γι’ αυτό που είναι, και τίποτα παραπάνω.

Το σασπένς χτίζεται σταδιακά, και ενισχύεται τόσο από την γοητευτική επικινδυνότητα του ψυχρού τοπίου όσο και από την δράση, που δεν χαλαρώνει. Η ταχύτητα της εξέλιξης περισώζει τρόπον τινά τα κενά και τα συνεχή ερωτηματικά του θεατή για τις επιλογές των ηρώων, που είναι σε αρκετά σημεία τουλάχιστον αφελείς, και τα μυστικά και οι αποκαλύψεις έρχονται σχετικά αργά, προσθέτοντας με το είδος τους στις κλισέ αναφορές που έχουν προτιμηθεί στο σύνολο της ταινίας.

Υπάρχουν στιγμές στις οποίες ο σκηνοθέτης έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν γνήσιο κλειστοφοβικό τρόμο, που συμπαρασύρει και την όποια απλοϊκότητα, ενώ μετά την ανακάλυψη του δολοφόνου το βάθος της αφήγησης ενισχύεται, παραμένοντας ωστόσο περιορισμένο. Τα θέματα της συνέπειας των πράξεων που οφείλει να αντιμετωπίσει κανείς, της μετάνοιας, της ευκολίας με την οποία προχωρά κανείς την ζωή του, της τιμωρίας, προσφέρονται για διερεύνηση, και σίγουρα θα ενίσχυαν τις διαστάσεις αλλά και τον αντίκτυπο της ταινίας. Η σύντομη διάρκειά της ευτυχώς δεν την αφήνει να ξεχειλώσει τις αδυναμίες της.

Με τα υλικά που δημιουργήθηκε το “Red Dot” θα μπορούσε να φτιαχτεί σίγουρα κάτι πολύ πιο βαθύ, πιο ξεχωριστό ή ενδιαφέρον. Το ανατρεπτικό του φινάλε και οι εκπλήξεις που κουβαλά δεν καταφέρνουν να την κάνουν να ξεχωρίσει από αντίστοιχες ταινίες του είδους. Ή γενικότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν περνούν γρήγορα και εύκολα τα 86 της λεπτά.

Aνδρομάχη Σδούκου

Πρώτη δημοσίευση: 15 Feb 2021, 20:07
Ενημέρωση: 16 Feb 2021, 02:49
Τίτλος:
Red dot
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
86
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Robots

Robots

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Το 2032, αφότου η προηγμένη ρομποτική επέτρεψε στην ανθρωπότητα να χρησιμοποιεί ρεαλιστικά ανδροειδή...
21 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos