Όσο κρατά ο πόλεμος

Στριμάρει σε πανελλήνια πρεμιέρα από την Strada Films. Η επιστροφή του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ, με μια ταινία που μιλά για τον ισπανικό εμφύλιο, μέσα από την ματιά των διανοούμενων. Η άποψη του MOVE IT:

Όσο κρατά ο πόλεμος - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ισπανία. Καλοκαίρι 1936. Ο φημισμένος συγγραφέας Miguel de Unamuno αποφασίζει να στηρίξει δημόσια την στρατιωτική επέμβαση που υπόσχεται να φέρει τάξη στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Αυτόματα παύεται από την θέση του ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα με παρέμβαση της αριστερής κυβέρνησης της χώρας.

Στο μεταξύ, ο Στρατηγός Franco συγκεντρώνει τις δυνάμεις του ξεκινώντας τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις από τον Νότο, ευελπιστώντας να κατακτήσει την εξουσία. Οι συγκρούσεις γίνονται αιματηρές και καθώς ο Unamuno βλέπει συναδέλφους του να φυλακίζονται, αρχίζει να αμφισβητεί την ορθότητα της απόφασής του να ταχθεί υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης.

Άποψη: Ο Iσπανο-Xιλιανός σκηνοθέτης Alejandro Amenabar έπειτα από δύο αγγλόφωνες ταινίες (Agora, Regression), επιστρέφει στο ισπανόφωνο σινεμά για πρώτη φορά από το 2004 και το πολύ καλό The Sea Inside με τον Javier Bardem, ενώ παράλληλα ετοιμάζει την πρώτη του τηλεοπτική σειρά, το La Fortuna.

Το Όσο κρατά ο πόλεμος δεν είναι απλώς επιστροφή στο ισπανόφωνο σινεμά, αλλά μια αναφορά στην ίδια την ισπανική ιστορία που όμως γίνεται αφορμή για ένα ευρύτερο σχόλιο το οποίο όμως ίσως δεν πείθει τόσο όσο θα επιθυμούσε. Βρισκόμαστε λίγο πριν το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου και την εν τέλει επικράτηση του φασίστα Φράνκο, που θα οδηγήσει σε μια από τις πιο μακρόχρονες δικτατορίες επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ο Miguel de Unamuno είναι πραγματικό πρόσωπο, ένας πολύ σημαντικός συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος και καθηγητής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για βιογραφική ταινία, παρότι έχει τον στόμφο και την σοβαρότητα μιας κλασικής, ακαδημαϊκής βιογραφικής ταινίας.

Μέσα από τον συγκεκριμένο και γνωστό, τουλάχιστον στον ισπανόφωνο κόσμο, διανοούμενο, ο Amenabar επιχειρεί να ασκήσει  μια κριτική σχετικά με την ευθύνη ή μη των ανθρώπων του πνεύματος. Ο φιλόσοφος αρχικά, μη γνωρίζοντας την τροπή των πραγμάτων, βλέπει θετικά τον Franco, μέχρι να δει το δαιμονικό του πρόσωπο και να καταλάβει ότι ίσως δεν είναι τόσο ειδυλλιακά τα πράγματα όσο τα πίστευε.

Αν από κάτι πάσχει η ταινία, είναι ότι είναι άνευρη, χωρίς έντονο ρυθμό, κάτι που αλλάζει μόνο προς το τέλος. Ο Karra Elejalde υποδύεται εξαιρετικά τον Unamuno, αναδεικνύοντας όλες τις ποιότητες και εκδοχές του εαυτού και του χαρακτήρα του. Ιδιαιτέρως η μεταστροφή του ήρωα είναι ένα κομβικής σημασίας αφηγηματικό σημείο.

Πέραν όμως της προσωπικής ιστορίας του συγκεκριμένου ανθρώπου, αυτό από το οποίο στερείται το Όσο κρατά ο πόλεμος, είναι η οικουμενικότητα του μηνύματος, το να σχολιάσει δηλαδή εν γένει την άνοδο του φασισμού και το ότι από ένα μέρος των πολιτών, και των διανοουμένων, αντιμετωπίζεται θετικά ή έστω ουδέτερα.

Η ταινία είχε προταθεί για 17 βραβεία Goya στην περσινή τελετή, κερδίζοντας πέντε, εκ των οποίων, αν εξαιρέσουμε ένα για Β΄ ανδρικό ρόλο για τον Eduard Fernandez, τα υπόλοιπα αφορούν το στήσιμο της παραγωγής, τα κοστούμια, το μακιγιάζ στα οποία πράγματι έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά, σίγουρα πολύ αρτιότερο από το αφηγηματικό κομμάτι της ταινίας.

Η StraDa Films συνεχίζει να ανοίγει τις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες στο σπίτι σας με online πρεμιέρες ταινιών Α΄προβολής.  Το "Οσο κρατά ο πόλεμος" του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ κάνει πρεμιέρα στις 22 Απριλίου μέσω viva.gr. Στους θεατές παρέχεται η δυνατότητα ν΄ αγοράσουν virtual εισιτήρια εδώ.

Πρώτη δημοσίευση: 21 Apr 2021, 20:59
Ενημέρωση: 22 Apr 2021, 15:52
Τίτλος:
Όσο κρατά ο πόλεμος (While at war)
Έτος: 
Διάρκεια: 
107
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos