Έχοντας κερδίσει στο παρελθόν την υποτροφία του διαγωνισμού ‘’Miss Juneteenth’’, μια Αφροαμερικανικής καταγωγής μητέρα πασχίζει να τα βγάλει πέρα και όλες οι οικονομίες της πάνε στην 15χρονη κόρη της ωστε η τελευταία να πάρει μέρος στο φετινό διαγωνισμό.

Η κόρη της έχει άλλους στόχους ζωής και όνειρα και έρχεται σε σύγκρουση με την μητέρα της. 

Το ‘’Miss juneteenth’’ είναι μια τρυφερή και γλυκιά ταινια που εκτός ότι διαπραγματεύεται διάφορα θέματα, όπως αυτό της σχέσης μητέρας-κόρης, διαφυλετικά ζητήματα και την σύγκρουση των γενεών, δίνει την ευκαιρία στην Alexis Chikaeze (Kai) να εμφανιστεί πρώτη φορά στην οθόνη και στην σκηνοθέτρια Channing Godfrey Peoples να φτιάξει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία. Και στην περίπτωση της Alexis και της σε αυτή της Channing δυσκολεύεται κανείς να συνειδητοποιήσει ότι είναι πρώτη τους φορά που επιχείρουν κάτι τέτοιο, καθώς φαίνονται έμπειρες στο χώρο και κάνουν εξαιρετικά την δουλειά τους.

Αλλά και πέρα από αυτό, οι ερμηνείες όλων των χαρακτήρων είναι εκπληκτικές,ιδιαίτερα αυτή της Nicole Beharie (Turquoise), και δημιουργούν μια οικεία ατμόσφαιρα στον θεατή που σε κάνει να συμμετέχεις κάπως στις ζωές τους. Ακόμη, η ταινία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο να αναλύσει τους  βασικούς χαρακτήρες και στο τί συμβαίνει στις ζωές τους, όπως αυτό του ονείρου της Turquoise και του μπαμπά που δεν συμμετέχει πολύ σαν μέλος της οικογένειας.

Βλέπουμε, επίσης, την εκρηκτική έφηβη Kia και το όνειρό του χορού που έχει, αλλα και την σχέση της με την μητέρα της, που ενώ δεν ζει την ζωή που ονειρευόταν, αγωνία να την κάνει και αυτή νικήτρια του διαγωνισμού καθώς πιστεύει ότι αυτό θα είναι το καλύτερο για εκείνη.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο τίτλος της ταινίας, το ‘’Juneteenth’’ είναι όντως μια μέρα εορτασμού, στις 19 Ιουνίου, και τότε γιορτάζεται η χειραφετηση εκείνων των Αφροαμερικανων που είχαν υποδουλωθεί στο Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χημεία ανάμεσα στην μητέρα και στην κόρη στο τρόπο που παίζουν είναι εξαιρετική και ερμηνεύουν με ρεαλιστικο τροπο τους ρόλους τους.

Η ταινία μιλάει και για την φτώχεια, για τις προσπάθειες που κάνει μια μητέρα σε μια μονογονεϊκή οικογένεια για να αποτρέψει την κόρη της από το να παρει τον ιδιο δρόμο με εκεινη, αλλα και για τα εμπόδια που περνάει ωστε να επικοινωνήσει με την κόρη της. Βλέποντας και τονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καθημερινοι άνθρωποι, έχει όμορφη και απλή πλοκή και κερδίζει γιατί σε κάνει να θές να πάρεις μέρος στην ιστορια που αφηγείται.

Τέτοιες ιστορίες σαν αυτές παραδίδουν σημαντικά μαθήματα ζωής και δείχνουν τις δυσκολίες ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας και το τί αντιμετωπίζουν καθώς προσπαθούν να βρουν την θέση τους στον κόσμο. 

Μαρία Πλουμάκη

Πρώτη δημοσίευση: 5 Feb 2021, 13:34
Ενημέρωση: 5 Feb 2021, 13:43
Τίτλος:
Miss Juneteenth
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos