Θα το βρείτε: Disney+

Η Noa πασχίζει να γνωρίσει έναν άντρα που να αξίζει τον χρόνο της, αλλά δεν τα καταφέρνει. Μέχρι που το σύμπαν επανορθώνει, στέλνοντας στον δρόμο της τον ανησυχητικά τέλειο Steve.

            Σε μία εποχή που όλα γίνονται online, να γνωρίσεις το άλλο σου μισό είναι οριακά αδύνατον και η Noa το ξέρει καλά. Εξαντλημένη και απογοητευμένη με το να πηγαίνει από το ένα αποτυχημένο ραντεβού στο άλλο, έχει σχεδόν παραιτηθεί. Μέχρι πoυ ένα βράδυ γνωρίζει τυχαία στο σουπερμάρκετ τον γοητευτικό Steve, έναν γιατρό ο οποίος έχει μόλις μετακομίσει στην πόλη της. Είναι single, έχει χιούμορ, είναι πετυχημένος, και η Noa αρχίζει να πιστεύει και πάλι στην τύχη της. Παρά τις προειδοποιήσεις της καχύποπτης κολλητής της, αποφασίζει να φύγει μαζί του για μια σύντομη εκδρομή με προορισμό-έκπληξη, που ο Steve της αποκαλύπτει στα μισά της διαδρομής.

Για να στηρίξουμε το κείμενο άποψής και την συλλογιστική μας, αποκαλύπτουμε το βασικό turning point της ταινίας που συμβαίνει μετά την παροδο του πρώτου ημιώρου και αυτό αποτελεί και το μοναδικό spoiler του κειμένου. Όποιος/α θέλει να το γευτεί χωρίς να το γνωρίζει, καλό θα είναι να μην συνεχίσει την ανάγνωση. 

            Σε αυτό το σημείο, και μετά από μια μισάωρη εισαγωγή, βλέπουμε τα opening credits της ταινίας, και μπαίνουμε στον διεστραμμένο, στυλιζαρισμένο, και κατά περιόδους κωμικό κόσμο του Fresh. O Steve είναι χειρούργος και μέλος μιας οργάνωσης, σκοπός της οποίας είναι να προμηθεύει ανθρώπινο κρέας σε μέλη της υψηλής κοινωνίας που είναι κανίβαλοι από χόμπι και φιλοσοφία. Έτσι λοιπόν φυλακίζει στο υπερσύγχρονο εξοχικό του ανυποψίαστες κοπέλες, και σταδιακά παίρνει κρέας από διάφορα σημεία του σώματος τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να τις κρατήσει ζωντανές για όσο περισσότερο γίνεται.

            Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι το θέμα του κανιβαλισμού στο σινεμά το έχουμε δει επανειλημμένα, ειδικά όταν υπάρχουν εκεί έξω ταινίες-έπη σαν το Silence of the Lambs. Δεν το έχουμε δει πότε όμως όπως μας το παρουσιάζει το Fresh. Με μικρές δόσεις χιούμορ, και μέσα από ένα κοινωνικό πρόβλημα όπως η δυσκολία στις ανθρώπινες σχέσεις, και το πόσο η τωρινή γενιά – χαμένη στον κόσμο των social media- υστερεί διαπροσωπικά. Το πώς πλασάρει κάποιος τον εαυτό του online μπορεί να απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα, και μια νεαρή κοπέλα μπορεί εύκολα να παρασυρθεί με αρκετά δυσάρεστες συνέπειες.

            Ο σχολιασμός ότι οι γυναίκες παρουσιάζονται σαν εμπόρευμα, είναι πολύ εύστοχος, και το πόσο ο Steve, ως σωστός επαγγελματίας, προσέχει το εμπόρευμα του είναι άβολα ρεαλιστικό. Είναι κατά περιόδους gory, αλλά σίγουρα δεν θα το αποκαλούσαμε splatter. Ένας μοντέρνος, χαμογελαστός χασάπης να προσέχει τις συνθήκες διαβιώσεις, τη διασκέδαση, την άνεση, αλλά και την ψυχολογία των γυναικών που σκοπεύει να σφάξει, γιατί όπως ανακοινώνει και στις ίδιες, το στρες επηρεάζει την ποιότητα του κρέατος, είναι πολύ πιο σοκαριστικό θέαμα από οποιοδήποτε splatter.

            Υπάρχουν μερικά τετριμμένα μηνύματα, όπως το ξεπερασμένο από τα ‘90s girl power, ή ότι όταν οι γυναίκες είμαστε ενωμένες μπορούμε να υπερισχύσουμε και να τα βάλουμε με το πάντα κακό και υπεροπτικό αντρικό φύλλο, αλλά πλανώνται στο background, χωρίς να παίρνουν κάτι από την διαστροφική γοητεία του Fresh. Μέρος της οποίας είναι φυσικά και το soundtrack της ταινίας, γεμάτο από τα πιο ανεβαστικά pop κομμάτια.

Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι δεν ταιριάζει με την θεματολογία του Fresh, τότε πρέπει απλώς να το δείτε. Είναι προϊόν της εποχής του, όπως κάθε έργο τέχνης οφείλει να είναι. Αν η Mimi Cave στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο μας προσφέρει μια τόσο έξυπνα γυρισμένη ταινία, ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε τα μελλοντικά της κινηματογραφικά βήματα.

H ταινία στριμάρει στο Disney Plus.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Mar 2022, 16:54
Ενημέρωση: 17 Apr 2023, 16:47
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Fresh
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
114
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos