Σύνοψη:  Μια μέρα η Nettie (Ellen Burstyn) τηλεφωνεί αναστατωμένη την κόρη της Jennifer (Laura Dern), που είναι πια στα σαράντα της, έχοντας ανακαλύψει μια σοκαριστική έκθεση που είχε γράψει η Jennifer όταν ήταν ακόμα μαθήτρια. Στην έκθεση αυτή, που έγραψε όταν ήταν μόλις 13 χρονών, αναφέρεται στη “σχέση” της με έναν μεγαλύτερο άνδρα. Η Jennifer θυμάται πράγματι τη σχέση της με τον Bill (Jason Ritter), τον 40άρη προπονητή που είχε το καλοκαίρι που πήγε στην προπονητική κατασκήνωση, ωστόσο στις δικές της αναμνήσεις εκείνη είναι δεν είναι τόσο μικρή. Καθώς βλέπει φωτογραφίες του εαυτού της από αυτήν την περίοδο συνειδητοποιεί πως ήταν όντως μικρότερη και αρχίζει να αμφισβητεί τα όσα η ίδια θεωρούσε δεδομένα, ξεκινώντας ένα ταξίδι στις αναμνήσεις της προκειμένου να ανακαλύψει τι πραγματικά της έχει συμβεί.

Άποψη: “Η ιστορία που θα δείτε είναι αληθινή. Τουλάχιστον όσο ξέρω.” λέει η Jennifer και μέσα σε αυτή τη φράση κρύβεται και η ουσία όλης της ταινίας. Το The Tale δεν είναι μια ταινία που απλώς μιλάει για την κακοποίηση των νεαρών κοριτσιών, κυρίως εξετάζει τις επιπτώσεις που έχει αυτή στην υπόλοιπη ζωή τους με ένα τρόπο τόσο εφυή που σπάνια συναντάμε στις ταινίες. Η ίδια η ηρωίδα είναι πεπεισμένη πως στην ιστορία είναι εκείνη ο θύτης και όχι το θύμα. Προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό της έχει πειστεί πως τα γεγονότα συνέβησαν όταν εκείνη ήταν μεγαλύτερη, πως η σχέση ήταν συναινετική και πως όταν αυτή διελύθηκε με δική της πρωτοβουλία πλήγωσε τον Bill. Αυτή η σεναριακή δομή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο θεατής καλείται να αμφιβάλει για το κατά πόσο όσα διαδραματίζονται στην οθόνη είναι πραγματικότητα ή απλώς ο τρόπος που τα θυμάται η Jennifer, πάει κόντρα στη θεμελιώση σύμβαση του κινηματογράφου, που θέλει το θεατή να δέχεται σχεδόν άφιλτρα τα όσα βλέπει ως αφηγηματική πραγματικότητα, δημιουργώντας μια συναρπαστική αντίθεση και κάνοντας το έργο εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Η Jennifer Fox, που υπογράφει τόσο τη σκηνοθεσία όσο και το σενάριο καθώς η ιστορία βασίζεται σε γεγονότα που συνέβησαν σε εκείνη, επιχειρεί την πρώτη της απόπειρα σε σκηνοθεσία ταινίας μυθοπλασίας προερχόμενη από το χώρο των ντοκιμαντέρ. Αυτή της η εμπειρία είναι φανερή και στο The Tale, αφού η ηρωίδα συχνά σπάει τον τέταρτο τοίχο κοιτώντας την κάμερα, ωστόσο η ένταξη αυτής της τεχνικής στην ταινία γίνεται με τέτοια δεξιοτεχνία που όχι απλά δεν ενοχλεί, αλλά προσδίδει στην ατμόσφαιρα της ταινίας κάνοντας την πιο ανατριχιαστική. Σημαντική επίσης ήταν η επιλογή να είναι φανερό πως στις σκηνές του βιασμού έχει χρησιμοποιηθεί body double πολύ μεγαλύτερης ηλικίας από τη νεαρή Isabelle Nélisse που παίζει την Jennifer σε ηλικία 13 ετών, καθώς η σκηνή είναι αναγκαία ώστε η ταινία να έχει το αντίκτυπο που πρέπει, ωστόσο δεν γίνεται υπερβολική, αφήνοντας στο θεατή κάποια περιθώρια να ανασάνει.

Μεγάλου ατού της ταινίας αποτελεί επίσης το εξαιρετικό καστ, με την Laura Dern να ξεχωρίζει σε μια ερμηνεία που είναι δύσκολο να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Ανατριχιαστική είναι επίσης η Frances Conroy στο ρόλο της Mrs. G σε μεγαλύτερη ηλικία, η οποία είναι σε θέση να αποπνεύσει μια αύρα εξαιρετικά νοσηρή. Όλο το καστ αλληλεπιδρά με μεγάλη αρμονοία υπογραμμίζοντας την έκδηλη χημεία που υπήρχε και προσδίδοντας το κάτι παραπάνω σε μια ήδη εξαιρετική ταινία.

Το The Tale, έρχεται σε μια εποχή όπου το κίνημα #MeToo δυναμώνει με όλο και περισσότερες μαρτυρίες και κάνει μια προσπάθεια να στρέψει την κουβέντα από την κατηγορία και τη δημόσια δίκη των θυτών στις επιπτώσεις που είχαν οι πράξεις του στα θύματα και να ξεκινήσει ένα διάλογο για τη ζωή αυτών των γυναικών. Ακόμα όμως και έξω από τα πλαίσια οποιουδήποτε κινήματος το The Tale παραμένει μια άκρως ενδιαφέρουσα ταινία με εξαιρετική αφήγηση που κρατά την προσοχή του θεατή αιχμάλωτη καθ’ όλη τη διάρκια της.

Πρώτη δημοσίευση: 27 Jun 2018, 15:39
Ενημέρωση: 27 Jun 2018, 15:43
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The tale (The tale)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
114

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos