Σύνοψη: Ένας νέος Αφρο-Αμερικάνος, ο Bigger Thomas, ζει στο Σικάγο με τη μητέρα και τα δύο αδέλφια του. Αναζητώντας μία κατεύθυνση για τη ζωή, μετά από ορισμένες πρόχειρες δουλειές, του παρουσιάζεται μία επαγγελματική ευκαιρία από τον σύντροφο της μητέρας του. Προσλαμβάνεται ως οδηγός στην οικία ενός πλούσιου επιχειρηματία. Καθώς διαμένει στο σπίτι τους, έρχεται σε επαφή με την κόρη του εργοδότη του.

Άποψη: Πολλές είναι οι ταινίες που έχουν καταπιαστεί με το θέμα του ρατσισμού, που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο. Το σενάριο του Native Son είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Richard Wright το οποίο συνέγραψε το 1940. Η δομή της πλοκής, ο διαχωρισμός σε θεματικά κεφάλαια και πολλά στοιχεία είναι αντλημένα από το βιβλίο. Φυσικά, πραγματεύεται το ζήτημα της φυλετικής διάκρισης που είναι ριζωμένο στην κοινωνική πραγματικότητα.  Σε έναν κόσμο φυλετικών διαχωρισμών και προκαταλήψεων, ο πρωταγωνιστής αφουγκράζεται τη σαθρότητα του κόσμου και όπως χαρακτηριστικά διατυπώνει «είναι όλοι τυφλοί».

Ο νεαρός Bigger παροτρύνεται να  συμμετάσχει σε ληστείες και παράνομες ενέργειες γιατί θεωρείται κατεστημένο ότι οι Αφρο-Αμερικάνοι έτσι πρέπει να συμπεριφέρονται. Για την ακρίβεια, η κοινωνία τους το υποβάλλει ύπουλα και με υφέρποντα τρόπο. Γίνονται λοιπόν εύκολος στόχος και εξιλαστήρια θύματα. Έτσι, όταν ο κεντρικός ήρωας δέχεται τη δουλειά από τον πλούσιο λευκό εργοδότη του για ένα καλύτερο μέλλον, κατακρίνεται για την επιλογή του από μέλη της παρέας του. Στο νέο περιβάλλον υπάρχει φαινομενικό κλίμα υποδοχής όμως ελλοχεύουν τα στερεότυπα.

Η αφήγηση πολλές φορές πλαισιώνεται από την εσωτερική σκέψη του πρωταγωνιστή σε ρόλο αφηγητή και πολλά από τα πλάνα με τα μουντά χρώματα φαίνεται να δίνουν μορφή στην εσωτερική του αγανάκτηση και σύγχυση απέναντι στον κόσμο, σε έναν κόσμο που έχει προδιαγράψει την εικόνα του για εκείνον. Ακόμη, μουσικά κομμάτια με στίχους που ενέχουν σημειολογία εμπλουτίζουν την αφήγηση και δίνουν επίσης φωνή στη σκέψη του. Με afro punk εμφάνιση, πνευματικά ενδιαφέροντα και διανοητική αφύπνιση απέναντι στα πράγματα που τον περιβάλλουν, ο Bigger Thomas ενσαρκώνεται από τον Ashton Sanders. Λιγομίλητο, σκεπτικό ωστόσο με ανοιχτές κεραίες στα ερεθίσματα, περιγράφεται το προφίλ του.

Όλα κυλούν με ροή στην αφήγηση, μέχρι που έρχεται μία απροσδόκητη ανατρεπτική σκηνή με εξίσου ηχηρό επακόλουθο η οποία προδιαγράφει την πορεία των πραγμάτων. Η Margaret Qually με την οποία συσχετίζεται ο Sanders καθώς είναι η κόρη του εργοδότη του Mary, προσωποποιεί μία μορφή ανήσυχη ιδεολογικά και αντιδραστική απέναντι στο σύστημα. Βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν ελαφρώς εκ του ασφαλούς, από την πλευρά της μεγαλοαστικής θωράκισης αφού όπως και η ίδια δηλώνει απευθυνόμενη στον Sanders «δεν μπορώ να καταλάβω απόλυτα τι περνάς διότι ζω στην γεμάτο ευμάρεια φούσκα μου (affluenza bubble)».

Ο συναισθηματισμός του έργου είναι έμμεσος και παρότι έχει έναν απόλυτα δραματικό έως και τραγικό χαρακτήρα αυτό είναι μετρημένο στην απόδοση. Ακόμη, η βία χρησιμοποιείται σκηνοθετικά ώστε να δείξει το αποτέλεσμα της απελπισίας ενός ανθρώπου που ξεσπά απέναντι σε μια άτυχη συγκυρία αλλά και την οργή απέναντι σε ένα σαθρό σύστημα που τελικά καταλήγει να υποδαυλίζει τις χειρότερες ανθρώπινες αντιδράσεις. Ο πρωταγωνιστής όπως προαναφέρθηκε, ήθελε να ξεφύγει από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους Αφρο-Αμερικανούς και είχε διάθεση να χαράξει τη δική του πορεία. Όμως τελικά η a priori εικόνα του θα τον αφήσει; Το φινάλε ξεπροβάλλει επιβεβαιώνοντας τα νοήματα της πλοκής.

Σίγουρα το Native Son αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα και η απροσδόκητη ανατροπή στην πλοκή, χαρίζει την ένταση που ταιριάζει στην ατμόσφαιρα της ταινίας.

Έλενα Στάικου

Πρώτη δημοσίευση: 30 Oct 2019, 18:15
Ενημέρωση: 30 Oct 2019, 18:15
Τίτλος:
Native son
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
104

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos