First they killed my father

first they killed my father - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Βασισμένο στα απομνημονεύματα της Λουνγκ Ουνγκ, το First They Killed My Father, η νεότερη σκηνοθετική απόπειρα της Αντζελίνα Τζολί ακολουθεί την πορεία της Ung και της οικογένειας της από την ημέρα που η Khmer Rouge κατέλαβε την εξουσία στην Καμπότζη.

Άποψη: Όταν τα στρατεύματα της Khmer Rouge μπαίνουν στην Phnom Penh, η Ung και η οικογένεια της αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους ξεκινώντας ένα ταξίδι επιβίωσης. Η Ung, η οποία αναγκάζεται σε ηλικία μόλις 5 ετών να βρεθεί σε στρατόπεδα εργασίας και έπειτα να εκπαιδευτεί ως στρατιώτης, έρχεται διαρκώς αντιμέτωπη με τις κακουχίες, την πείνα και την απώλεια. Η Τζολί διαλέγει να χρησιμοποιήσει την Loung ως σημείο αναφοράς, σαν αφηγηματική άγκυρα για τον θεατή, αποφεύγοντας ως επί το πλείστων, την εύκολη συγκίνηση. Ωστόσο αυτή η επιλογή δεν αφήνει το περιθώριο της συναισθηματικής ανάπτυξης του χαρακτήρα, ρίχνοντας βάρος σε μια περιγραφική, αλλά μερικώς απαθή περιγραφή των γεγονότων.

Η απόφαση αυτή πλαισιώνεται από μια κινηματογραφική διάλεκτο που αφοσιώνεται στο να επιστήσει την προσοχή του θεατή κυρίως στα όσα  συμβαίνουν και λιγότερο στο συναισθηματικό αντίκτυπο που έχουν στην ηρωίδα. Κάδρα που προτρέπουν να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα ως αμέτοχοι παρατηρητές και πλάνα που μας ωθούν να δούμε την δράση μέσα από τα μάτια της Ung, μονταρισμένα επιδέξια προσδίδουν στην ταινία σχεδόν δημοσιογραφικό ύφος, χωρίς όμως να προδίδουν την κινηματογραφική φύση της αφήγησης.

Παρότι ο ρυθμός της ταινίας είναι αρκετά αργός και πιθανόν σε ορισμένα σημεία να κουράζει τον θεατή, η Jolie υπογράφει μια ταινία που επιχειρεί να αφηγηθεί τα γεγονότα που ακολουθούν την εισβολή της Khmer Rouge στην Καμπότζη, μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού χωρίς να εξετάζει τις επιπτώσεις μέσα σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία που αποφεύγει τις συναισθηματικές κορώνες και εστιάζει στα βιώματα και τις μνήμες της Ung.

Mυρτώ Νίκα

Πρώτη δημοσίευση: 13 Oct 2017, 21:38
Ενημέρωση: 13 Oct 2017, 21:42
Τίτλος:
First they killed my father (First they killed my father)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
136
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos