Beast

Ο Μπρούνο και η Μαξίν είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι με μία ιδιαίτερη σχέση αγάπης και εξάρτησης, που εκδηλώνεται με την κυριολεκτικά σαρκοβόρα συμπεριφορά του απέναντί της. Μία προσέγγιση ενός ζευγαριού που θυμίζει πολύ αμυδρά ταινίες όπως το Repulsion και το Possession (οι συγκρίσεις περιττεύουν) αλλά με την αισθητική της Δανίας να δίνει το δικό της στίγμα.
Beast - κριτική ταινίας

Πολυτελές, φυσικό χειρουργείο

Ο ιδιαίτερος Δανός σκηνοθέτης Christoffer Boe υπογράφει αυτό το περίεργο (με τη διπλή σημασία του επιθέτου) φιλμ που προσεγγίζει το ταμπού του κανιβαλισμού, εμβαθύνοντας στο τι μπορεί να συμβεί όταν δύο άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο γύρω τους σαν ένα τεράστιο, πολυτελές, φυσικό χειρουργείο.

Οι συνδέσεις που μπορεί να γίνουν με εργαλεία τις θεματικές αγάπη, σεξ, γέννηση, καταβρόχθιση, σαδομαζοχισμός είναι άπειρες και η κινηματογράφηση τις επιτρέπει αποφεύγοντας να “τρώει” το χρόνο. Η κάμερα είναι καθαρή, χειρουργική, αλλά παραδόξως ταυτόχρονα και ποιητική και ενώ αρχικά η αισθητική είναι κάπως τηλεοπτική, όσο το φιλμ προχωρά όλα είναι πιο σκοτεινά και ωμά.

Ας σημειωθεί πως η συνεργασία του σκηνοθέτη με τον ταλαντούχο πρωταγωνιστή έχει επαναληφθεί το 2011 στο ενδιαφέρον εγχείρημα του Offscreen, ενώ ο Νικολάι Λι Κάας πρωταγωνιστούσε στο εξαιρετικό Reconstruction/2004. Τελικά η σχέση των δύο πρωταγωνιστών συμπυκνώνεται στην εικόνα ενός (αγέννητου;) παιδιού, που εξαρχής τους παρακολουθεί από μακριά, έχοντας την παρόρμηση να φάει τον ίδιο του τον εαυτό, από τρελή αγάπη.

Το να αποφασίσει κανείς αν του αρέσει αυτό το φιλμ ή όχι είναι δευτερεύον. Μέχρι τότε, αρκείται στην (όπως πάντα) πρόχειρη εναπόθεση της ταμπέλας “καλτ” και το προτείνει, ως τροφή για σκέψη.

Εύη Αβδελίδου

Πρώτη δημοσίευση: 13 Sep 2013, 21:12
Ενημέρωση: 13 Sep 2013, 21:12
Τίτλος:
Beast (Beast)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
83

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos