Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε βιώσει κανένα πόλεμο, καμία γενοκτονία, καμία κατοχή, καμία xούντα και καμία τρομοκρατική ενέργεια. Γνωρίζουμε όμως ανθρώπους που βιώσαν αυτά τα γεγονότα: τους παππούδες μας, τους γονείς μας, φίλους φίλων που βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος και έτσι, όταν μας λένε τις ιστορίες τους δεν μπορούμε παρά να αισθανθούμε δέος στην αντοχή της ανθρώπινης φύσης και θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν.

Μία τέτοια ιστορία είναι και το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix “November 13.” Χωρισμένο σε τρία μέρη, παρακολουθούμε τους επιζώντες της τρομοκρατικής επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Το “November 13” δεν το βλέπεις εύκολα, αλλά είναι μία ιστορία που αξίζει να ακουστεί από όλους μας. Εμείς, ως θεατές, ακούσαμε αυτήν την ιστορία με την ίδια προσοχή και σχολαστικότητα που δίνουμε στις ιστορίες των παπούδων μας. Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι μία από τις καλύτερες παραγωγές του Netflix, και τα γεγονότα που αφηγούνται οι επιζώντες συνθέτουν μία ιστορία σαν να είναι βγαλμένη από ταινία. Όμως είναι μία ιστορία αλήθειας και για αυτό τον λόγο αξίζει να το παρακολουθήσεις.

Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν βίαιες επιθέσεις στο 10ο και 11ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού αλλά και στο προάστιο του Σαν-Ντενί έξω από το Σταντ ντε Φρανς, στο οποίο διεξαγόταν ένας φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας. Έξω από το Σταντ ντε Φρανς δύο τρομοκράτες ανατινάχθηκαν, ενώ στα εστιατόρια και καφέ Le Petit Cambodge, Le Carillon, Cafe Bonne Biere, Casa Nostra, La Belle Equipe, La Comptoir Voltaire, τρομοκράτες με Καλάσνικοφ άνοιξαν πύρ σε αθώους πολίτες ή ανατινάχθηκαν. Αργότερα, στο Bataclan, όπου περίπου 1.500 άνθρωποι παρακολουθούσαν την συναυλία των Eagles of Death Metal, τρομοκράτες άνοιξαν πύρ στις 21:50 σκοτώντας περίπου 90 ανθρώπους και πήραν αρκετούς για ομήρους. Οι ειδικές δυνάμεις εισχώρησαν στο Bataclan και προέβησαν σε επίθεση, η οποία κράτησε 76 δευτερόλεπτα. Εκείνο το βράδυ, σκοτώθηκαν συνολικά 130 άνθρωποι, και τραυματίστηκαν περίπου 400. Στο ντοκιμαντέρ συναντάμε αυτήν την ιστορία, η οποία αφηγείται από τους ανθρώπους που έζησαν αυτές τις επιθέσεις: τα θύματα, οι πυροσβέστες, οι αρχηγοί της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ, ο Υπουργός Εσωτερικών και άλλοι, αφηγούνται τα δικά τους βιώματα, τα οποία οι σκηνοθέτες Gedeon και Jules Naudet (9/11) συνθέτουν σε ένα λυρικό πορτραίτο καταστροφής και σπαραγμού.

Οι αφηγήσεις των ανθρώπων αυτών μπλέκονται με κάποια καταγεγραμένα πλάνα από τις επιθέσεις, με τα ηχογραφημένα τηλεφωνήματα γεμάτα πανικό ανθρώπων στην αστυνομία, αλλά και με παροντικά πλάνα των καφέ και εστιατορίων. Σε αντίθεση με πολλά ντοκιμαντέρ τέτοιου είδους, τα αδέρφια Naudet δεν καθοδηγούν την συναισθηματική μας αντίδραση με τέχνασματα, όπως για παράδειγμα κάποια συγκινητική μουσική σύνθεση. Αντιθέτως, η σιώπη είναι αυτή που καθηλώνει. Είτε είναι τα θύματα που περιγράφουν την σιωπή που επικρατούσε μετά από κάποιον πυροβολισμό, είτε είναι η σιωπή των θυμάτων μπροστά στην κάμερα για ορισμένα βιώματα, το συναίσθημα είναι εξίσου δυνατό. Κάποιες φορές η σιωπή διακόπτεται στα πλάνα και ακούμε πυροβολισμούς, ή ανθρώπους να ουρλιάζουν, ή σειρήνες να αντηχούν.

Το “November 13” είναι μία συγκλονιστική εξιστόρηση, η οποία δεν δαιμονοποιεί τους τρομοκράτες και δεν εμβαθύνει στην πολιτική κατάσταση που υπήρχε πριν αλλά και μετά τις επιθέσεις. Είναι ένα ντοκιμαντέρ με ιστορίες ανθρώπων που απλά είχαν βγεί ένα βραδύ για να απολαύσουν τη ζωή, είτε στο στάδιο, είτε στα εστιατόρια και μπάρ είτε σε μία συναυλία. Άνθρωποι που κατέληξαν να αγωνιούν για τη ζωή τους και ανησυχούσαν για το αν θα άφηναν το παιδί τους ορφανό ή τον συντροφό τους μισό. Οι αφηγητές μας περιγράφουν σκηνές φρίκης: ποτάμια αίματος, στοίβες από πτώματα, τα κινητά των νεκρών να ηχούν χωρίς τελειωμό από τα τηλεφωνήματα. Ταυτόχρονα όμως μας περιγράφουν σκηνές απίστευτης ανθρωπιάς και αλληλεγγύης: άγνωστοι παρηγορούν αγνώστους, σοβαρά τραυτισμένοι αρνούνται περίθαλψη γιατί ο διπλανός τους ήταν και αυτός τραυματισμένος, άλλοι βοηθούν άλλους να ξεφύγουν ή να κρυφτούν και όλοι όσοι μπορούν προσπαθούν να βοηθήσουν αυτούς που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα απεικονίζονται σε αυτό το ντοκιμαντέρ, του οποίου το μήνυμα είναι σαφές: η αγάπη και η αλληλεγγύη πάντα θα είναι οι νικητές.

Πρώτη δημοσίευση: 9 Jun 2018, 20:26
Ενημέρωση: 9 Jun 2018, 20:26
Τίτλος:
November 13: Attack on Paris (November 13: Attack on Paris)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
161
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos