(Κριτική από το Φεστιβάλ Ταινιών Τρόμου 2016)

Επιτέλους, χάρη στο ετήσιο φεστιβάλ ταινιών τρόμου Horrorant, είδαμε και στα μέρη μας το πολυσυζητημένο και υποδειγματικά στιλιζαρισμένο σκηνοθετικό/σεναριακό ντεμπούτο του Ρόμπερτ Έγκερς, που πέρυσι καθήλωσε το κοινό του φεστιβάλ Sundance, απ' όπου και έφυγε με το βραβείο σκηνοθεσίας στις αποσκευές του. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια “ιδιαίτερων απαιτήσεων” ταινία, προορισμένη να διχάσει τους θεατές, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να κατηγορήσει τον δημιουργό της πως μάς πλασάρει “μια απ' τα ίδια”.

Αντλώντας έμπνευση από λαϊκούς θρύλους και δοξασίες και από σκοτεινά παραμύθια με μάγισσες και δίνοντας έμφαση στη δημιουργία ατμόσφαιρας διογκούμενης απειλής, όχι μόνο μέσω του “στοιχειωτικού” soundtrack και της “κοψοχολιαστικής” ηχητικής μπάντας, αλλά και μέσω της διφορούμενης ερμηνείας του ίδιου του τίτλου της ταινίας, ο Έγκερς (ο οποίος, ένεκα της πολύχρονης εμπειρίας του στον τομέα του set decoration, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην ρεαλιστική ανασύσταση της περιόδου) καταγράφει το χρονικό μιας θεοσεβούμενης, αποκομμένης από τους πάντες και τα πάντα οικογένειας που χάνει σταδιακά την πίστη της, ερχόμενη αντιμέτωπη με εξωτερικούς, αλλά και εσωτερικούς “εχθρούς”.

Αν και στο πρώτο μισό της οι ρυθμοί της ταινίας είναι αρκετά νωχελικοί, από νωρίς παίρνουμε μια γερή πρώτη γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει, με μια αναπάντεχη σκηνή καμωμένη από το υλικό που φτιάχνονται οι εφιάλτες. Στο δεύτερο μισό της, ωστόσο, τα πράγματα ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο και οι χειρότεροι φόβοι των γονιών αποκτούν σάρκα και οστά, καθώς οδηγούμαστε σε ένα οργιαστικό κρεσέντο βίας και παράνοιας που κορυφώνεται με ολοκληρωτική νίκη του Κακού.

Θαυμάσιες στο σύνολό τους οι ερμηνείες, αν και την παράσταση κλέβει σαφώς η 20χρονη Άνια Τέιλορ-Τζόι στο ρόλο της πανέμορφης μεγάλης κόρης της οικογένειας που πάνω της προβάλλουν οι υπόλοιποι όλες τους τις αμαρτίες, χωρίς να υποψιάζονται πως, στην ουσία, σκάβουν τον ίδιο τους το λάκκο.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως η ταινία απολαμβάνει της υποστήριξης (και) του... Επίσημου Ναού Σατανιστών της Αμερικής!

Σύνοψη: Νέα Αγγλία. 17ος αιώνας. Μια οικογένεια Πουριτανών έρχεται αντιμέτωπη με τις δυνάμεις του Κακού και της Μαγείας σε ένα αχανές δάσος κοντά στην ειρηνική τους φάρμα.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Aug 2016, 17:17
Ενημέρωση: 16 Aug 2016, 17:17
Τίτλος:
The witch (Η μάγισσα)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
92
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos