Βerlinale 2023: To "Past lives" έκανε καρδούλες να ραγίσουν

Published: 19 Feb 2023, 19:24
Συντάκτης:

Σύνοψη: H Νόρα (Γκρέτα Λι) μετανάστευσε στον Καναδά από τη Σεούλ όταν ήταν δώδεκα χρονών. Τώρα, ζει στη Νέα Υόρκη, είναι θεατρική συγγραφέας και παντρεμένη με τον Άρθουρ (Τζον Ματζάρο), έναν Αμερικανό συγγραφέα λογοτεχνίας. Όταν ο Χανγκ-Σέου (Τέο Γιου), ο παιδικός της έρωτας με τον οποίο είχαν ξανασυνδεθεί στα 20 τους μέσω Facebook, αποφασίζει να την επισκεφτεί, η Νόρα έρχεται αντιμέτωπη με την αντίθεση ανάμεσα στην κορεάτικη καταγωγή της και τη ζωή που έχει χτίσει στις ΗΠΑ.

<a href="/en/festival-nyhtes-premieras/nyhtes-premieras-2023-goes-berlinale/68856">Νύχτες Πρεμιέρας 2023 goes... Berlinale</a>ΣΧΕΤΙΚΑΝύχτες Πρεμιέρας 2023 goes... Berlinale

Κριτική: Η επιστροφή του έρωτα (παιδικού, χαμένου, the one that got away, πείτε το όπως θέλετε) είναι κάτι που έχουμε δει πολλές φορές σε ρομαντικές ταινίες, αλλά σπάνια πλέον δίνει τροφή για μια τόσο ευαίσθητη, ανθρώπινη και εν τέλει βαθιά συγκινητική εμπειρία όπως αυτή που προσφέρει το “Past Lives”, η πρώτη (!) μεγάλου μήκους ταινία της Αμερικανο-κορεάτισσας θεατρικής συγγραφέως Σελίν Σονγκ.

Φρέσκο από την πρεμιέρα του στο Sundance, το “Past Lives” είναι η πρώτη πολύ ευχάριστη έκπληξη του διαγωνιστικού τμήματος της φετινού φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου έκανε καρδούλες να ραγίσουν και χαρτομάντιλα να μουσκέψουν. Οι άριστες κριτικές που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για μια παραγωγή της oh-so-hot εταιρείας A24, εξασφαλίζουν ότι θα βρει το κοινό της κι ελπίζουμε να πάρει διανομή και στα ελληνικά σινεμά.

To “Past Lives” ξεκινά με μια σκηνή σ’ ένα νεοϋορκέζικο μπαρ: μία γυναίκα, εμφανώς ασιατικής καταγωγής, κάθεται ανάμεσα σε δύο άντρες. Ο ένας είναι κι αυτός Ασιάτης, ενώ ο άλλος είναι λευκός Αμερικανός. Η κάμερα τους καταγράφει από απόσταση κι εμείς μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ποιες είναι οι μεταξύ τους σχέσεις. Κι αυτό είναι το πρώτο κλείσιμο του ματιού που επιφυλάσσει η Σελίν Σονγκ στον θεατή, πετυχαίνοντας κάτι εξαιρετικά δύσκολο: το να σε εμπλέξει συναισθηματικά από τα πρώτα λεπτά.

Έπειτα, χωρίζοντας την αφήγηση σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, φτιάχνει όχι μόνο όχι μία, αλλά δύο ιστορίες αγάπης, και παράλληλα ένα πορτρέτο μιας γυναίκας που έχει διαμορφωθεί από την εμπειρία της μετανάστευσης, από τη μοίρα του να ζεις ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους και κουλτούρες. Έτσι, η Σονγκ δίνει νέα πνοή στο είδος του «ρομαντικού τριγώνου», μπολιάζοντάς το με τις δικές της εμπειρίες, αφού όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την προβολή της ταινίας, το “Past Lives” είναι εμπνευσμένο από τη δική της συνάντηση με τον παιδικό της έρωτα από τη Νότια Κορέα, η οποία είχε γίνει επίσης παρουσία του Αμερικανού συζύγου της.

Το θεατρικό της υπόβαθρο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αφηγείται κάτι που της είναι τόσο οικείο, έχει ως αποτέλεσμα ένα σενάριο σκέτο κομψοτέχνημα, με διαλόγους που χτυπάνε στην καρδιά και μία αξιοζήλευτη ισορροπία ανάμεσα στη μελαγχολία και το χιούμορ. Και οι χαρακτήρες της, που είναι όλοι γραμμένοι με περίσσεια αγάπη και ενσυναίσθηση, δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερες ενσαρκώσεις από αυτές που τους χαρίζουν οι Γκρέτα Λι (“The Morning Show”), Τζον Μαγκάρο (“First Cow”) και Τέο Γιου (“Money Game”).

Παρόντες και οι τρεις στη συνέντευξη τύπου, αποκάλυψαν την τεχνική της Σονγκ για να κάνει τη μεταξύ τους ένταση αληθοφανή: η Γκρέτα Λι έκανε ξεχωριστές πρόβες με τους δύο ηθοποιούς, ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη ένταση κι αίσθηση ανταγωνισμού που είδαμε εν τέλει στην οθόνη.

Η δε Γκρέτα Λι, που εδώ αναδεικνύεται σε εξαιρετική πρωταγωνίστρια, είπε ότι το “Past Lives” είναι μια ταινία που την κάνει να νιώθει ενθουσιασμό για το μέλλον του αμερικανικού κινηματογράφου και το τι αυτός σημαίνει. Κι εμείς συμμεριζόμαστε πλήρως τον ενθουσιασμό της, καθώς το θριαμβευτικό ντεμπούτο της Σελίν Σονγκ δείχνει τον δρόμο για ένα σινεμά, made in the USA, που αγκαλιάζει την πολιτισμική ποικιλομορφία αυτού τους έθνους, δίνει φωνή σε πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν εκπροσωπηθεί επαρκώς μέχρι στιγμής στην οθόνη και χαρίζει στο κοινό αυθεντικές συγκινήσεις και φρέσκες οπτικές στο τι σημαίνει να ζεις και ν’ αγαπάς.

Το 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 16-26 Φεβρουαρίου 2023.

To MOVE IT βρίσκεται στην γερμανική πρωτεύουσα για 13η χρονιά και θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos