Berlinale 2023: Το "Ingeborg Bachmann" είναι το θολό πορτραίτο μιας σπουδαίας Γερμανίδας ποιήτριας
Σύνοψη: Η Bachmann είναι Αυστριακή ποιήτρια και ο Max Frisch Ελβετός συγγραφέας. Θα συναντηθούν για πρώτη φορά το 1958 στο Παρίσι και έκτοτε θα ξεκινήσουν τέσσερα χρόνια κοινής πορείας με μια ανοιχτή σχέση και μια ζωή ανάμεσα στην πατρίδα του, την Ζυρίχη και την Ρώμη που τόσο αγαπά η Ingeborg.
ΣΧΕΤΙΚΑ"Τhe dead don't hurt": Βίγκο Μόρτενσεν και γουέστερν
Άποψη: Ίσως όχι τόσο γνωστή στο ελληνικό και εν γένει το μη γερμανόφωνο κοινό, αλλά η Bachmann (1926-1973) είναι μια από τις σημαντικότερες πένες στην γερμανική ποίηση και λογοτεχνία αλλά και ένα δυναμικό παράδειγμα γυναίκας που στα μέσα του 20ού αιώνα μιλάει μέσα από τα έργα της και τις ομιλίες για τα γυναικεία δικαιώματα, τον φασισμό και την απολυταρχία που κατά την γνώμη της δεν τελείωσε το 1945 με το τέλος του πολέμου, αλλά επιβιώνει μέσα την γυναικεία καταπίεση.
Η Margarethe von Trotta, σπουδαία Γερμανίδα σκηνοθέτρια βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα και γνώστρια των πορτρέτων σημαντικών γυναικών (αν θυμηθούμε τις ταινίες για την Ρόζα Λούξεμπουργκ και την Χάνα Άρεντ με την Barbara Sukowa στους σχετικούς ρόλους) βρίσκει στο πρόσωπο της Vicky Krieps την ιδανική πρωταγωνίστρια μόνο που το πορτρέτο είναι θολό.
Αποσπασματική, καταθρυμματισμένη αφήγηση, που καθόλου δεν βοηθά στο να κατανοήσουμε την προσωπικότητά της. Περισσότερα ξέρουμε για την αγάπη της στην Ρώμη, που την επαναλαμβάνει συνεχώς, και την αντιπάθειά της για το Βερολίνο ή την Βιέννη, και λιγότερα για τις θέσεις της, τις απόψεις της, την ζωή της. Η ταινία παίρνει ως προαπαιτούμενο ότι γνωρίζεις αρκετά πράγματα για την ζωή της, ειδάλλως δυσκολεύεσαι να παρακολουθήσεις την ταινία.
Η Krieps πολύ καλή σε έναν ρόλο που όμως ούτε εκείνη καταφέρνει να αναδείξει με μια εμφανή αμηχανία στο παίξιμό της, παρότι και εκείνη έχει ασχοληθεί ξανά πρόσφατα με αληθινή γυναίκα, την Σίσι στον Κορσέ.
Παρότι και στις δύο γυναίκες βάζει κάτι δικό της και μετατρέπεται σε μια πιο αυθαίρετη βιογραφία, στην ταινία της Trotta δεν δουλεύει. Ίσως επειδή εστιάζει υπερβολικά πολύ στις ερωτικές της περιπέτειες και στην σεξουαλική της απελευθέρωση, χωρίς να μαθαίνουμε τίποτα άλλο για την υπόλοιπη σπουδαία προσωπικότητά της.
Στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε έπειτα από την πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου, οι τρεις συντελεστές, σκηνοθέτρια και Vicky Krieps με Ronald Zehrfeld που υποδύονται το πρωταγωνιστικό ζευγάρι έδειξαν την αγάπη και την αλληλοεκτίμηση που τρέφουν ο ένας για τον άλλο με συνεχή χειροκροτήματα και γλυκόλογα, όπως και τρυφερές αγκαλιές. Η Krieps και ο Zehrfeld εξέφρασαν φυσικά τον θαυμασμό τους για την σπουδαία σκηνοθέτρια, με εκείνον να την χαρακτηρίζει είδωλο, ενώ και η Von Trotta είπε τα καλύτερα για τους ηθοποιούς της. «Την Vicky την είδα πρώτη φορά πριν δέκα χρόνια περίπου και την θαύμασα» ενώ εγκωμίασε και το χαμόγελό της. «Αυτό το αφοπλιστικό χαμόγελο και την αβρότητα έχει και η Ingeborg Bachmann», ενώ για τον ηθοποιό αποκάλυψε πως τον είχε δει και θαυμάσει στις ταινίες του Petzold, Barbara και Phoenix αλλά «φαίνεται δυνατός, ογκώδης, και μέσα του κρύβει πολλά συναισθήματα».
Σχετικά με την επιλογή της συγκεκριμένης γυναίκας ως κεντρική ηρωίδα της νέας της ταινίας, η δημιουργός παραδέχτηκε «να ρωτήσετε την παραγωγό, εκείνη με πλησίασε και μου είπε για την Bachmann. Ως γυναίκα, επιλέγω γυναικείους χαρακτήρες και τα ζητήματά τους, αλλά εν προκειμένω ήταν ιδέα της παραγωγού», με την παραγωγό να αναφέρει πως για χρόνια δεν ήξερε πως η Bachmann είχε σχέση για τέσσερα χρόνια με τον Frisch, και δεν είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας ούτε φωτογραφίες της κοινής τους πορείας και έτσι ενδιαφέρθηκε να σκαλίσει την ζωή της. Ολόκληρος ο τίτλος της ταινίας είναι Ingeborg Bachmann: Ταξίδι στην Έρημο, που πέραν του πραγματικού, μιας και η ηρωίδα πηγαίνει στην Αίγυπτο, φαίνεται να υπάρχει και κάτι παραπέρα. «Ο τίτλος αναφέρεται σε κάτι ποιητικό. Η έρημος είναι συναισθηματική», παραδέχεται η Von Trotta με την Krieps να συμπληρώνει «για μένα η έρημος είναι το μέρος της σιωπής. Η Bachmann αναφέρεται στην γλώσσα και εγώ από παιδί σκεφτόμουν πολύ τι να πω και πώς να το πω. Εγώ στην προσωπική μου ζωή επιζητώ αυτή την σιωπή».
Το 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 16-26 Φεβρουαρίου 2023.
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων