Berlinale 2022: Θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία

Published: 12 Jan 2022, 16:52
Συντάκτης:

Το Φεστιβάλ του Βερολίνου ξεκαθάρισε τα πράγματα με ανακοίνωση που έστειλε πριν λίγα λεπτά, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο update της έξαρσης της πανδημίας.

<a href="/en/festival-verolino/berlinale-oi-tainies-mporoyn-na-allaxoyn-ta-myala-ton-anthropon/66000">Berlinale: "Οι ταινίες μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων"</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale: "Οι ταινίες μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων"

Προχωρά σε κανονική διεξαγωγή με φυσική παρουσία όσον αφορά στο Φεστιβάλ, ενώ το κομμάτι της Αγοράς Ταινιών θα λειτουργήσει αποκλειστικά ψηφιακά.

Θα διαρκέσει λιγότερο (10-16 Φεβρουαρίου 2020) με αυστηρά μέτρα, απαγόρευση σε πάρτυ και δεξιώσεις και περιορισμό των πολυπληθών συναρτήσεων, σε μια προσπάθεια να «κρατήσει την σημαία του πολιτισμού ψηλά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο» και ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες το Φεστιβάλ του Sundance αποφάσισε να διεξαχθεί αποκλειστικά online.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Η Μπερλινάλε θα διεξαχθεί με ένα νέο κόνσεπτ φέτος, ώστε να μπορεί να κρατά τη σημαία του πολιτισμού με έμφαση, ακόμη και σε αυτούς τους καιρούς πανδημίας. Το επίκεντρο φέτος, θα είναι οι κινηματογραφικές προβολές στους χώρους της Μπερλινάλε. Η υγεία και η ασφάλεια του κοινού σε όλες τις εκδηλώσεις και η αυστηρή συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανονισμούς υγιεινής παραμένουν η κορυφαία προτεραιότητα, με αυστηρούς 2G κανόνες (μόνο εμβολιασμένοι και προσφάτως νοσήσαντες θα μπορούν να εισέλθουν σε όλες τις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους), χρήση μάσκας και τεστ όπου χρειαστεί.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 10 Φεβρουαρίου με την τελετή έναρξης στο Berlinale Palast. Στη συνέχεια, έως τις 16 Φεβρουαρίου, οι καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν τις ταινίες τους προσωπικά στο κοινό και τους δημοσιογράφους στους διάφορους κινηματογράφους της Μπερλινάλε. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της 16ης Φεβρουαρίου, ενώ θα υπάρξουν επαναληπτικές προβολές των ταινιών στις αίθουσες το διάστημα 17-20 Φεβρουαρίου.

Θα υπάρξει μείωση της χωρητικότητας των θέσεων στους κινηματογράφους της Μπερλινάλε στο 50%, δεν θα διεξαχθούν πάρτι και δεξιώσεις, αλλά για τους καλλιτέχνες θα υπάρχει η ευκαιρία να εμφανιστούν στο κόκκινο χαλί στο Berlinale Palast ή σε άλλους κινηματογράφους παρουσία των δημοσιογράφων, σε μία «αναπαράσταση» της παραδοσιακής ατμόσφαιρας του φεστιβάλ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Claudia Roth, σχολίασε: «Θέλουμε να κάνουμε δυνατή τη Μπερλινάλε και σύμφωνα με τις τρέχουσες συζητήσεις, μπορούμε να το πετύχουμε. Θέλουμε το φεστιβάλ να στείλει ένα μήνυμα σε ολόκληρη την κινηματογραφική βιομηχανία, στους κινηματογράφους και στους κινηματογραφόφιλους και στον πολιτισμό συνολικά. Χρειαζόμαστε κινηματογράφο, χρειαζόμαστε πολιτισμό. Φυσικά, στη σημερινή εποχή, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με κάποιες επώδυνες περικοπές και με συνεχή επαγρύπνηση. Η κατάσταση της πανδημίας είναι δυναμική και η Μπερλινάλε προσαρμόζεται στις προκλήσεις που προκύπτουν».

«Γνωρίζουμε τις προκλήσεις που θέτει η απρόβλεπτη πορεία της πανδημίας. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός παίζει τόσο θεμελιώδη ρόλο στην κοινωνία που δεν θέλουμε να τον παραβλέψουμε. Θα θέλαμε να επιτρέψουμε τις προβολές των φεστιβάλ για το κοινό και τους δημιουργούς ακόμη και σε αυτούς τους καιρούς πανδημίας. Με την φετινή μορφή διεξαγωγής εστιάζουμε πλήρως στην κινηματογραφική εμπειρία και μειώνουμε το σχηματισμό ομάδων. Το βασικό είναι να προσφέρουμε στο κοινό και τους καλλιτέχνες μια συλλογική εμπειρία κινηματογράφου με αυτήν την αλλαγμένη αντίληψη, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό των προσωπικών συναντήσεων σε συμμόρφωση με τους κανονισμούς του κορωνοϊού», δήλωσαν οι δύο διευθυντές της Berlinale, Mariette Rissenbeek και Carlo Chatrian.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έως τις 16 Φεβρουαρίου περιλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις τύπου για συγκεκριμένες ταινίες. Η τελετή απονομής της Τιμητικής Χρυσής Άρκτου στην Isabelle Huppert (15 Φεβρουαρίου) και η παρουσίαση των Ευρωπαίων Shooting Stars (14 Φεβρουαρίου) θα πραγματοποιηθούν επίσης μέσα σε αυτό το συντομευμένο χρονικό πλαίσιο.

Ενημερωτικά. στη Γερμανία το ποσοστό εμβολιασμού με δύο δόσεις βρίσκεται στο 75%, αλλά μόλις το 44% έχει κάνει τρίτη δόση…. Στο MOVE IT το σκεπτόμαστε σοβαρά για την φετινή κάλυψη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos