Berlinale 2021: "Albatros" - Κριτική

Published: 2 Mar 2021, 17:18
Συντάκτης:

Σύνοψη: Έπειτα από δέκα χρόνια σχέσης, ο Laurent κάνει πρόταση γάμου στην σύντροφό του και μητέρα του παιδιού του.

<a href="/en/synenteyxeis/rantoy-tzoynte-ti-einai-pragmatika-hydaio/65274">Ράντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΡάντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"

Είναι αστυνομικός σε μια μικρή πόλη στην Νορμανδία και μια μέρα θα βρεθεί σε μπελάδες όταν ένας αγρότης απειλεί να αυτοκτονήσει και εκείνος κατά λάθος θα τον σκοτώσει.

Άποψη: Για πρώτη φορά στο επίσημο διαγωνιστικό του φεστιβάλ Βερολίνου και έχοντας βραβεία από Κάννες και Βενετία, ο Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης Xavier Beauvois έρχεται στην Μπερλινάλε με το Albatros, μια δραματική ταινία βαθιάς συναισθηματικής έντασης και ποιότητας, όπως συνηθίζει άλλωστε.

Ο Jeremie Renier υποδύεται έναν αστυνομικό σε ένα γραφικό, όμορφο και μικρό χωριό στην Νορμανδία που ζει με την σύντροφό του και την κόρη τους. Ως αστυνομικός αναλαμβάνει διάφορες υποθέσεις αλλά καμία δεν θα τον φτάσει εκτός ορίων, όταν στην προσπάθειά του να σώσει έναν που επιχειρεί να αυτοκτονήσει, καταφέρνει το αντίθετο.

Ένα σινεμά κοντά σε εκείνο του Robert Guediguian, ένα σινεμά κοινωνικοπολιτικό μέσα από την προσωπική ιστορία ενός ανθρώπου που εξακτινώνεται στο σύνολο. Υποτονικό μεν και αργό στο πρώτο μέρος του, μέχρι να συμβεί το ανεπανόρθωτο, αρκετά πιο ενδιαφέρον στο δεύτερο μέρος του που πλέον μπλέκεται σε μια κατάσταση άθελά του, ή για την ακρίβεια λόγω ατυχών και κακών αποφάσεων. Το ζήτημα της ευθύνης και της απόφασης είναι ουσιώδες και ειδικά για έναν άνθρωπο που κατέχει τέτοια θέση.

Ο Jeremie Renier είναι πολύ καλός στο ρόλο του, τον διαχειρίζεται με μεγάλη ωριμότητα και στην ουσία κρατάει όλη την ταινία στις πλάτες του μιας και είναι ο βασικός πρωταγωνιστής που παρά τις συμβάσεις και τις προσπάθειες ηρωοποίησης του, κατορθώνει να τον κρατά πεισματικά στο έδαφος.

Τα άλμπατρος συμβολίζουν τον τόπο στον οποίο ζει ο Laurent, ένα μέρος παραθαλάσσιο στην βόρεια Γαλλία που βασίζεται ως ένα βαθμό στην αλιεία και στο εμπόριο. Μάλιστα, όταν προκύπτουν τα προβλήματα, εγκαταλείπει στο σπίτι και μένει στο σκάφος του που πλέει στην θάλασσα ώστε να ξεφύγει από όλα. Η θάλασσα ως σύμβολο ελευθερίας τον βοηθά  να πλησιάσει πάλι την προηγούμενη ζωή του.

Η διάθεση για happy end, που τελικά επιβεβαιώνεται, και να εξελιχθούν όλα ομαλά, δεν βοηθά ιδιαίτερα στο να ξεδιπλωθούν περισσότερο οι ανθρώπινες αδυναμίες και τα πάθη.

Το MOVE IT φέτος παρακολουθεί για 11η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βερολίνου, αυτή την φορά από το σπίτι. Θα σας μεταφέρουμε τον παλμό της διοργάνωσης και όσα αξίζουν να διαβαστούν στο ειδικά διαμορφωμένο section μας, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos