Berlinale 17 - I am not your negro: "Εγώ ορίζω τον εαυτό μου"

Published: 8 Feb 2017, 05:28
Συντάκτης:

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε καλύτερα τόσο τον ίδιο τον James Baldwin όσο και το έργο του.  Ο Baldwin ήταν ένας από τους αγωνιστές για τα πολιτικά δικαιώματα, γεννημένος στο Harlem (Νέα Υόρκη). Ήταν συγγραφέας δοκιμίων και μυθιστορημάτων.

Ήταν ο καιρός που το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στην Αμερική είχε πλέον εδραιωθεί για τα καλά, όταν ο Baldwin ξεκίνησε να υποστηρίζει ενεργά και να συμμετέχει σε συζητήσεις με τους εξίσου ακτιβιστές  Malcolm X. King και Medgar Evers, κάτι που στη συνέχεια τον έκανε συνεργάτη τους, ενώ δημιούργησε και μια γερή φιλία μεταξύ τους.

Το ντοκιμαντέρ “I Am Not Your Negro" (που θα διεκδικήσει το επερχόμενο Όσκαρ με περισσότερες πιθανότητες από τα υπόλοιπα της πεντάδας), υποστηρίζει με θάρρος τα πιστεύω του James Baldwin: "Δεν θα με χαρακτηρίσεις εσύ. Εγώ θα με χαρακτηρίσω. Δεν μπορώ να αφήσω κανέναν να ορίσει το ποιος είμαι, το αν είμαι γκει, αν είμαι μαύρος, αν είναι συγγραφέας, αν είμαι αυτό ή εκείνο.
Αυτό είναι δική μου ευθύνη-να ορίζω τον εαυτό μου. Και δεν είμαι ένα ολοκληρωμένο προιόν αλλά συνεχώς βρίσκομαι υπό καταστευή γιατί μαθαίνω, έχω εμπειρία και βλέπω τον κόσμο".

Στόχος του φιλμ δεν είναι να αντιγράψει με ένα ή με τον άλλο τρόπο τον Baldwin αλλά επικεντρώνεται στον εμπνευσμένο ρόλο και στη δυνατή προσπάθεια του Baldwin να διδάξει/εξερευνήσει την αυτό-εξερεύνηση.

Ο Samuel J. Jackson  έχει αναλάβει την αφήγηση. Αν και ο Baldwin δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή, πιστοί αναγνώστες του, όπως είναι ο Peck και ο Jackson βοήθησαν στη μετάφραση πολλών από τα λεγόμενα του για να μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη,

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos