Θεσσαλονίκη 2019: Τα βραβεία της Αγοράς

Θεσσαλονίκη 2019: Τα βραβεία της Αγοράς
Published: 9 Nov 2019, 13:23
Συντάκτης:

Η Αγορά του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απένειμε χθες τα βραβεία της σε ταινίες νέων δημιουργών, καθώς φιλοξένησε 15 κινηματογραφικά σχέδια στο 15ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, 11 ταινίες στα Agora Works in Progress, καθώς και περισσότερους από 200 διεθνείς τίτλους στο Agora Film Market, ενώ προσέφερε υπηρεσίες matchmaking – για ελληνικές ταινίες.

ΣΧΕΤΙΚΑΦεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Ζητά γεωγραφικό περιορισμό των online προβολών

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, πρεσβευτής της φετινής Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι μέσω της Αγοράς ξεκίνησε το ταξίδι τριών ελληνικών ταινιών που παίρνουν μέρος στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ: του Cosmic Candy της Ρηνιώς Δραγασάκη, του Απόστρατου του Ζαχαρία Μαυδοειδή και του Ζίζοτεκ του Βαρδή Μαρινάκη, αλλά και πολλών άλλων ταινιών που προβλήθηκαν φέτος στο φεστιβάλ.

Το νέο βραβείο Thessaloniki EAVE Marketing Workshop Scholarship 2020 προσέφερε υποτροφία στην Βίκη Αντωνοπούλου από την εταιρία παραγωγής StudioBauhaus για να παρακολουθήσει το εργαστήρι.

Στη συνέχεια, η γαλλική συμβουλευτική εταιρία INITIATIVE FILM που εκπροσωπήθηκε από την Isabelle Fauvel προσέφερε υπηρεσίες για ανάπτυξη φέτος σε δυο κινηματογραφικά σχέδια:

Μια εξάμηνη εποπτεία στο κινηματογραφικό σχέδιο THIRD KIND, Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης, Παραγωγή: Στέλιος Κοτιώνης, Βέτα Χατζηϊωάννου, Αντιγόνη Ρώτα - Foss Productions, Συμπαραγωγή: Squared Square Films, Ελλάδα

Και μια συμβουλευτική συνάντηση με το κινηματογραφικό σχέδιο ΑΚΡΥΛΙΚΟ, Σκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας, Παραγωγή: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Ανδρέας Ζουπάνος Κρητικός– Faliro House, Αμάντα Λιβανού – Neda Film, Ελλάδα.

Η κριτική επιτροπή του 15ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads βράβευσε με 2 Ειδικές Μνείες τα κινηματογραφικά σχέδια:

- IRIS, Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Αριστείδου, Παραγωγή: Μόνικα Νικολαΐδου – Filmblades, Nathalie Dennes– The Living, Συμπαραγωγή: 1.61 Films, Road Movies, Graal, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα.

-LEYLA, Σκηνοθεσία: Erol Mintas, Παραγωγή: Etienne de Ricaud – Caractères Productions, Συμπαραγωγή: Eros Mintas – Mintas Film Γαλλία, Τουρκία

Τέλος, η κριτική επιτροπή απένειμε τη διαπίστευση για το Producers’ Network, του Φεστιβάλ των Καννών 2020 στην παραγωγό Αμάντα Λιβανού – Neda Film, Ελλάδα του κινηματογραφικού σχεδίου ΑΚΡΥΛΙΚΟ.

Το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC), γαλλικός δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της οικονομίας του κινηματογράφου στη Γαλλία και στο εξωτερικό, για ανάπτυξη σεναρίου στο πλαίσιο του προγράμματος Crossroads απένειμε το βραβείο των 8.000 ευρώ για πέμπτη χρονιά στο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ, Σκηνοθεσία: Neritan Zinxhiria, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος – Plays2place, Ελλάδα. Επιπρόσθετα, τίμησε με το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) από την ελληνική εταιρία POST-PRODUCTION 2|35 το κινηματογραφικό σχέδιο THE LAND BEYOND, Σκηνοθεσία: Nadine Salib, Παραγωγή: Hala Lotfy - Hassala, Αίγυπτος.

Η κριτική επιτροπή των Agora Works in Progress βράβευσε τρεις ταινίες από τις έντεκα που πήραν μέρος:

Το βραβείο MuSou προσφέρει στους δημιουργούς της ταινίας τη δυνατότητα σύνθεσης και παραγωγής πρωτότυπης μουσικής, ανεύρεση και διασφάλιση πνευματικών και δισκογραφικών δικαιωμάτων εμπορικής μουσικής, καθώς και υπηρεσίες δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου. Η κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο σε μια ταινία «που είναι ένα καινοτόμο, πειραματικό φιλμ για ένα επείγον και επίκαιρο ζήτημα όπως η τοξική καταστροφή της Φουκουσίμα». Το βραβείο κέρδισε το THE VOYAGE OUT, Σκηνοθεσία: Ana Vaz, Παραγωγή: Olivier Marboeuf – Spectre Productions, Συμπαραγωγή: Stenar projects, Γαλλία | Πορτογαλία.

Το βραβείο GRAAL στο τμήμα Agora Works in Progress που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production δόθηκε σε μια ταινία «για την πρωτοτυπία στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τις Μητέρες με διαφορετικό τρόπο και που προσεγγίζει τις Μητέρες ως Γυναίκες με κρυφές επιθυμίες». Το βραβείο κέρδισε το METAMORPHOSES, Σκηνοθεσία: Dušan Zorić, Matija Gluščević, Παραγωγή: Čarna Vučinić, Dragana Jovović – Non-Aligned Films, Συμπαραγωγή: Ankica Jurić-Tilić –Kinorama, Dusan Zoric, Matija Gluscevic, Σερβία, Κροατία.

Τέλος, το βραβείο Eurimages Lab Award στο τμήμα Agora Works in Progress αξίας έως και 50.000 ευρώ, απονεμήθηκε για τρίτη χρόνια στο ΦΚΘ, σε μια ταινία πρωτοποριακού χαρακτήρα. Η κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο σε μία ταινία «για την εντυπωσιακή οπτική προσέγγιση και τον τρόπο που ο σκηνοθέτης προσέγγισε την αναζήτηση του Χρυσού, συνδέοντάς την με τον Διάβολο. Γυρισμένο σε υψόμετρο 3500 μ. στη Λίμα, με προστασία ασφαλείας όλη την ώρα, επιτυγχάνει να δημιουργήσει μια οικεία και εντυπωσιακή ατμόσφαιρα». Το βραβείο κέρδισε το MOTHER LODE, Σκηνοθεσία: Matteo Tortone, Παραγωγή: Alexis Taillant, Nadège Labé – Wendigo Films, Συμπαραγωγή: C-Side Productions (Ελβετία), Malfé Film (Ιταλία), Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο