Θεσσαλονίκη 2019 - "Entwined" - Κριτική

Published: 11 Nov 2019, 12:40
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Πάνος είναι γιατρός και πρόσφατα έχει χάσει τον πατέρα του. Η δουλειά του θα τον στείλει σε ένα απομακρυσμένο χωριό της ελληνικής επαρχίας όπου εκεί θα συναντήσει την Δανάη, μία κοπέλα απορροφημένη στον δικό της κόσμο, μακριά από τους υπόλοιπους κατοίκους οι οποίοι την αντιμετωπίζουν καχύποπτα. Η Δανάη έχει την δύναμη να τον κρατήσει δέσμιό της όμως είναι και η μοναδική που γνωρίζει πώς να τον απελευθερώσει.

<a href="/en/nea/i-elina-psykoy-kai-ta-adespota-kormia-tis/69430">Η Ελίνα Ψύκου και τα "Αδέσποτα κορμιά" της</a>ΣΧΕΤΙΚΑΗ Ελίνα Ψύκου και τα "Αδέσποτα κορμιά" της

Άποψη: Οι μύθοι και οι θρύλοι της Ελληνικής παράδοσης αποτυπώνονται ωραία στην πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Μίνωα Νικολακάκη και τυλίγουν, όπως προδίδει και ο τίτλος, την Δανάη και τον Πάνο σε μία μοίρα που ελέγχεται αποκλειστικά από το υπερφυσικό σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο ατυχίας για τους άντρες. Σαν μία “Σειρήνα” η Δανάη γοητεύει με την αθωότητά της τον ανυποψίαστο Πάνο μέχρι που τον αιχμαλωτίζει σαν “Κίρκη” στην καλύβα της. Η ιστορία του “Entwined” μοιάζει καθόλα με απόκοσμο παραμύθι, μια λαϊκή ανατριχιαστική ιστορία που κινείται στον φανταστικό κόσμο ο οποίος για χάρη σεναρίου ξεκόβεται από τον αληθινό όμως παραμένει σε μικρή απόσταση από αυτόν.

Για τους κατοίκους του χωριού στην ταινία του Νικολακάκη είναι ένα κοινό μυστικό που δεν τολμούν ούτε να σκεφτούν ούτε να πλησιάσουν από φόβο μέχρι που ο νέος γιατρός θα έρθει και θα αντανακλά την λογική στις παράλογες δεισιδαιμονίες τους, απόρροια μιας εξαφάνισης ενός νέου παιδιού. Την ύψιστη αρετή του Πάνου ενσαρκώνει ο ηθοποιός Προμηθέας Αλειφερόπουλος άλλοτε καλά άλλοτε δύσπιστα και μαζί με την Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη προσωποποιούν την πραγματικότητα και τον πνευματικό κόσμο αντίστοιχα μέσα σε ένα πυκνό δάσος ανορθολογισμού.

Όλα τα ζωτικά συστατικά για έναν είδος που δεν ανθεί ιδιαίτερα στην χώρα μας, είναι στην σωστή θέση για το “Entwined” όμως το ερώτημα είναι κατά πόσο το ωφελούν κατά βάθος. Η απειλητική, μουντή κινηματογράφηση ενός χωριού σκαρφαλωμένο στο βουνό μπορεί από μόνη της να προϊδεάσει τον θεατή και να τον βάλει σε “mood” ανησυχίας, η αφήγηση όμως έχει την δική της αύρα μυστηρίου και στο τέλος όλα εξαρτώνται από το πόσο καλά μπορείς να πεις μία ιστορία.

Στην προκειμένη περίπτωση, η εικόνα έχει μεγαλύτερη δύναμη από τα αφηγηματικά μέσα τα οποία είναι φαινομενικά τοποθετημένα σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης αλλά παραδόξως δεν έχουν δεθεί με τρόπο ικανό για να αναπαράγουν το μυστήριο που υποστηρίζουν ότι κρύβουν. Φυσικά, η απόπειρα δεν έγινε αδίκως απλά κάπου στην πορεία το μυστήριο ξεφούσκωσε απότομα αφήνοντας τους χαρακτήρες να οδηγούνται με απλές οδηγίες. 

5,5 / 10

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 11 Nov 2019, 12:40
Ενημέρωση: 11 Nov 2019, 12:40
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos