25ο ΦΝΘ - 'Ζάκρος": Ένας θησαυρός σπάνιου λυρισμού και ομορφιάς

Published: 9 Mar 2023, 16:37
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ζάκρος, ένα σημαδάκι στον χάρτη της ανατολικής Κρήτης, λουσμένο στο φως και τον άνεμο. Ματιές και απόπειρες για μια περιδιάβαση στους λαβυρίνθους του χρόνου, της ιστορίας, της μνήμης και της καθημερινότητας.

<a href="/en/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Κριτική: «Η μόνη περιουσία είναι η μνήμη».

Αυτή η φράση περιλαμβάνεται στην αριστοτεχνική αφήγηση που ντύνει τη «Ζάκρο», το τελευταίο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή, και μοιάζει να συμπυκνώνει τόσο την ουσία του νέου του πονήματος όσο και τη φιλοσοφία του ίδιου του Κουτσαφτή ως καλλιτέχνη.

Σε μια χώρα που ανακαλεί την ένδοξη ιστορία της μόνο για να νιώσει ένα κάποιο αίσθημα ανωτερότητας ή για να προσελκύσει χαρωπούς τουρίστες, έχοντας μετατρέψει το παρελθόν σε κάποιου είδους παιδική χαρά, ο Κουτσαφτής έρχεται και μας χαρίζει έναν ακόμα θησαυρό, μια ταινία σπάνιου λυρισμού κι ομορφιάς, βαθιά στοχαστική σε επίπεδο εικόνας και λόγου.

Το μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το τέταρτο μεγαλύτερο της περιόδου, ήρθε στην επιφάνεια με τις ανασκαφές που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘60 ο σπουδαίος αρχαιολόγος Νικόλαος Πλάτων. Τα ευρήματα που ήρθαν στο φως μας έχουν προσφέρει μια άνευ προηγουμένου οπτική στον μινωικό πολιτισμό, παρότι δεν είναι τόσο πολυφωτογραφημένα όσο αυτά της Κνωσού και της Φαιστού.

Ο Κουτσαφτής πάλι έλκεται από τον μαγνήτη του παρελθόντος και στη δική του Ζάκρο ακολουθεί τα νήματα που συνδέουν παρελθόν και παρόν, μ’ έναν αριστοτεχνικό τρόπο που είναι παντελώς δικός του.

Η έμφασή του στον άνθρωπο, η ανάγκη του να βρει και να αποκαλύψει τις διαδρομές που ακολουθεί στον χρόνο η κληρονομιά της ιστορίας και ο συγκερασμός που επιτυγχάνει ανάμεσα στην οπτική και λεκτική αφήγηση λειτουργούν για άλλη μια φορά καθηλωτικά.

Έτσι, αποδεικνύεται ότι ο δημιουργός του «Αγέλαστος Πέτρα» και «Αρκαδία Χαίρε», μας φέρνει με κάθε του νέο έργο, πιο κοντά στις πραγματικές μας ρίζες, πετυχαίνοντας εκεί που το σχολείο και η κοινωνία έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Κι όπως το ανάκτορο της Ζάκρου αποτελεί έναν αρχαιολογικό θησαυρό απαράμιλλης αξίας, έτσι και η «Ζάκρος» του Φίλιππου Κουτσαφτή αποτελεί ένα διαμάντι που σε μια ήδη εξαίσια και πολύτιμη φιλμογραφία.

Tην ταινία μπορείτε να την δείτε online εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos