23ο ΦΝΘ: "Υπάρχει κάτι συναρπαστικότερο από τις διαφωνίες;"

Published: 25 Jun 2021, 15:31

Με μια προβολή κάτω από τα αστέρια, στον αυτοσχέδιο θερινό κινηματογράφο John Cassavetes Open Air, που έχει στηθεί στην Προβλήτα Α΄ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επέστρεψε μετά από δεκαέξι μήνες πανδημίας στον φυσικό του χώρο: μπροστά στη μεγάλη οθόνη. Η έναρξη του καλοκαιρινού και υβριδικού 23oυ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με το εκρηκτικό μουσικό ντοκιμαντέρ Τίνα των Νταν Λίντσεϊ και Τι Τζέι Μάρτιν για τη μυθική σταρ Τίνα Τέρνερ.  Επιλογή καθόλου τυχαία, διότι η Τίνα Τέρνερ ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά για την έμφυλη βία, για την κακοποίηση των γυναικών, για την πατριαρχική κοινωνία και την τοξικότητα.

<a href="/en/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Η κριτική του MOVE IT για το «Tina»

Το κοινό καλωσόρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης. «Ήταν δύσκολοι οι τελευταίοι δεκαέξι μήνες. Μήνες δοκιμασίας. Για πρώτη φορά στην εξηντάχρονη ιστορία του, το Φεστιβάλ αναγκάστηκε να μείνει μακριά από τους φυσικούς του χώρους αλλά δεν το έβαλε κάτω. Τώρα, το Φεστιβάλ είναι και πάλι εδώ. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στα θερινά της πόλης και στο σαλόνι του σπιτιού μας online σε όλη την Ελλάδα. Είναι, όπως λέει και το φετινό μας σλόγκαν... και του λιμανιού και του σαλονιού».

Τον λόγο πήρε η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί επιτέλους θα δούμε όλοι μαζί ταινίες ύστερα από δεκαέξι δύσκολους μήνες. Σας καλωσορίζουμε και πάλι στον φυσικό χώρο του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, την πόλη του σινεμά. Σας καλωσορίζουμε εδώ, στο υπέροχο λιμάνι, κάτω από αυτό το απίστευτο φεγγάρι. Ευχόμαστε να περάσετε δέκα μοναδικές ημέρες γεμάτες από τα ντοκιμαντέρ που αλλάζουν τη ζωή μας», ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρεαδάκης, «το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είχε πάντα τρεις πιστούς φίλους, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που το υποστηρίζει, το ενισχύει και το εμπνέει. Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που, μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, του παρέχει πολύτιμη και γενναιόδωρη βοήθεια και βέβαια τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνδιοικεί το Φεστιβάλ και στέκεται πάντα δίπλα του. Κυρίως στα δύσκολα.

Κλειστήκαμε στα σπίτια μας και ζούσαμε σε ένα περίπου αληθινό κόσμο με περίπου αληθινές καταστάσεις, με περίπου αλήθειες. Περίπου αλήθειες για τον ιό, περίπου αλήθειες για τα εμβόλια, περίπου αλήθειες για τις σχέσεις μας, τις κοινωνικές, τις πολιτικές, τις επαγγελματικές, τις ερωτικές. Και ξαφνικά πέσαμε στην παγίδα να νομίζουμε ότι αυτός ο περίπου αληθινός κόσμος είναι πιο εύκολος από τον κανονικό κόσμο, διότι μας βοηθάει να φτιάχνουμε εύκολους εχθρούς και να τους σταυρώνουμε. Να γινόμαστε οπαδοί και ανθρωποφάγοι. Να θέλουμε να συντρίψουμε τον άλλον, μόνο και μόνο επειδή διαφωνούμε μαζί του. Όμως οι διαφωνίες είναι η ουσία της Δημοκρατίας. Υπάρχει τίποτα συναρπαστικότερο από τις διαφωνίες; Με τις διαφωνίες προχωρά η ανθρώπινη σκέψη, οι επιστήμες, η τέχνη, η τεχνολογία, ακόμη και ο έρωτας μια διαφωνία είναι. Εκρηκτική και αναγεννητική. Τα ζευγάρια που καταφέρνουν να ζουν πολλά χρόνια μαζί το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό».

Συνολικά, μέχρι την Κυριακή 4 Ιουλίου, 92 ταινίες προβάλλονται στους δύο προσωρινούς θερινούς κινηματογράφους στην Προβλήτα Α΄, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, και σε επτά ακόμα θερινούς κινηματογράφους της πόλης: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Άλεξ, Απόλλων, Ελληνίς, Ναταλί, Σινέ Άλσος του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, Σινέ Τζένη Καρέζη του Δήμου Παύλου Μελά. Παράλληλα, οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν 142 ταινίες από το σπίτι τους, σε όλη την Ελλάδα, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Περισσότερα θα βρίσκετε στο ειδικό section του MOVE IT που θα ανανεώνεται καθημερινά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos