23ο ΦΝΘ: "Στην άλλη πλευρά" - Κριτική

Published: 3 Jul 2021, 17:11
Συντάκτης:

Σύνοψη: H μητέρα του κινηματογραφιστή Iván Guarnizo απήχθη μαζί με τον ξάδερφό της από τους αντάρτες του FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia / Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) και κρατήθηκε όμηρος για δύο χρόνια μέσα στην Κολομβιανή ζούγκλα. Αυτό το γεγονός χάραξε τις δικές του πληγές στον συναισθηματικό κόσμο της οικογένειας, αφήνοντας ανεπεξέργαστα συναισθήματα, δυσεπίλυτα ερωτήματα και επώδυνες αναμνήσεις.

<a href="/en/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Άποψη: Το ντοκιμαντέρ  “Del Otro Lado” αποτελεί μια προσπάθεια διαχείρισης αυτών και τακτοποίησης ενός τραύματος που έχει μείνει για πολύ καιρό ανοιχτό. Ο σκηνοθέτης και ο αδερφός του επιχειρούν, με βάση το ημερολόγιο που διατηρούσε η μητέρα τους στη διάρκεια της ομηρίας της, να εντοπίσουν τόπους και πρόσωπα και να ακολουθήσουν το επίπονο μονοπάτι της ίδιας, αλλά και αυτό της συγχώρεσης.

Δεν είναι εύκολο να ξεδιπλώσει κανείς τον πόνο του στην οθόνη. Ούτε γι’ αυτόν που το κάνει, ούτε γι’ αυτόν που το παρακολουθεί. Η ιστορία που μας αφηγούνται τα δύο αδέρφια είναι πολύ πρόσφατη και πονεμένη για να μας αφήσει ανεπηρέαστους. Παράλληλα, είναι τρομερά προσωπική αλλά και συλλογική, με φόντο μια περίοδο συλλογικού πόνου απ’ αυτές που χαρίζει απλόχερα και στις δύο πλευρές ένας εμφύλιος πόλεμος.

Το ημερολόγιο της μητέρας τους είναι μια πανίσχυρη καταγραφή και δικαίως αποτελεί το έναυσμα του ταξιδιού και τη βάση πάνω στην οποία συντίθεται όλο αυτό το μνημονικό υλικό. Το πιο δυνατό στοιχείο ωστόσο παραμένει το παρόν, και συγκεκριμένα το τέλος της δικής τους διαδρομής. Η συνάντησή τους με τον Γκουέριμα, το μέλος του FARC που κρατούσε την μητέρα τους στην ζούγκλα και ανέπτυξε μαζί της μια σχέση σχεδόν οικογενειακή, παρ’ όλο που δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά μετά την απελευθέρωσή της, είναι ένας συναισθηματικός χείμαρρος. Η αφήγηση της πορείας του, η δική του προσωπική στάση απέναντι στα γινόμενα δίνει ένα νέο πρίσμα στην κατανόηση των όσων συνέβησαν και θολώνει εύλογα τα όρια μεταξύ καλού και κακού. Τα δυο αδέρφια τον προσκαλούν με την ευγενή τους στάση σε μια επαφή με το παρελθόν και τις συνέπειές του, βάζοντας ταυτόχρονα σε τάξη  και τα δικά τους συναισθήματα.

To MOVE IT παρακολουθεί Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από κοντά

Ανά σημεία η αφήγηση χάνει τον ρυθμό και την έντασή της της και βέβαια η μικρή εικόνα αναπτύσσεται περισσότερο από τη μεγάλη, αφήνοντάς μας με σημαντικές απορίες ιστορικού περιεχομένου.  Λεπτομέρειες σχετικά με την δράση του FARC και την σκοτεινή κατάσταση που ταλαιπώρησε την Κολομβία μέχρι το πρόσφατο 2017 σίγουρα θα αύξαναν τις διαστάσεις και την πληρότητα των επιδράσεων.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι γενναίο στο εγχείρημα των αδερφών Guarnizo, που καταφέρνουν όχι μόνο να φτάσουν τελικά στην άλλη πλευρά, αλλά  και να συνομιλήσουν μαζί της, παίρνοντας τις απαντήσεις που χρειάζονται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos