23ο ΦΝΘ: "Luchadoras" - Κριτική

Published: 29 Jun 2021, 12:03
Συντάκτης:

Μέσα στο 2020, στο Μεξικό σημειώθηκαν περίπου χίλιες δολοφονίες γυναικών και νεαρών κοριτσιών, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια τα ποσοστά γυναικοκτονιών έχουν σημειώσει αύξηση 137%. Η χώρα κουβαλά, όπως πολλές στην Λατινική Αμερική, μια μακρά και θλιβερή ιστορία βίας κατά των γυναικών στις οποίες πρωταγωνιστεί μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου, το Χουάρεζ ή αλλιώς «Η πόλη του θανάτου».

<a href="/en/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Το ντοκιμαντέρ των Paola Calvo και Patrick Jasim ακολουθεί αυτή την τραγική πραγματικότητα συστήνοντάς μας μια ομάδα θαρραλέων luchadoras του Χουάρεζ, δηλαδή παλαιστριών του παραδοσιακού στο Μεξικό Lucha Libre, που αγωνίζονται καθημερινά για κάτι πολύ μεγαλύτερο από την νική στο ρινγκ: για να αλλάξουν την δυσανάλογη, κακοποιητική, επικίνδυνη αντιμετώπιση των γυναικών στην χώρα τους.

Η Lady Candy, η Baby Star και η Mini Serinita ξεχωρίζουν στην κοινότητα της γυναικείας μεξικανικής πάλης. Μητέρες, κόρες, αδερφές, η καθεμία κουβαλά την δική της δύσκολη ιστορία, αλλά και ελπίδες και στόχους για το μέλλον. Συμμαχούν για την αλλαγή, αντιμετωπίζουν με αξιοθαύμαστη ζωντάνια τις συνεχείς αγωνίες και συνεργάζονται συχνά με φεμινιστικές οργανώσεις και σκοπούς, ώστε να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην ενδυνάμωση και χειραφέτηση των ντόπιων γυναικών.

Οι Calvo και Jasim κινηματογραφούν την καθημερινότητά τους  και τις ακολουθούν με φυσικότητα καθώς αποκαλύπτουν σκέψεις, συναισθήματα και κομμάτια της ζωής τους. Δεν υπάρχει η τυποποιημένη μορφή ντοκιμαντέρ, ούτε κλασικές συνεντεύξεις με τις πρωταγωνίστριες. Η σύνθεση των ιστοριών είναι απλή και ρευστή, χωρίς να χάνει την ομαλότητά της, και οι προσωπικές τους στιγμές εναλλάσσονται τόσο με αποσπάσματα αγώνων πάλης που επιβεβαιώνουν το ταλέντο και την δυναμική τους όσο και με σκηνές διαδηλώσεων και καθημερινότητας της βιαιότητας μέσα στην οποία διαβιούν.

Με αφετηρία τις εμπειρίες τους, το ντοκιμαντέρ καταφέρνει να μας μεταδώσει μια πλήρη εικόνα του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα που ζει στο περίφημο για τις γυναικοκτονίες και δολοφονίες Χουάρεζ και εργάζεται σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία, τι συναισθηματικές, σωματικές, οικονομικές προκλήσεις έχεις να αντιμετωπίσεις προκειμένου να καταφέρεις να επιβιώσεις κάτω από αυτές τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες.

To MOVE IT παρακολουθεί Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από κοντά

Στο q&a που πραγματοποιήθηκε στην προβολή της ταινίας στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες μοιράστηκαν μαζί μας το πόσο δύσκολο ήταν και για τους ίδιους να κάνουν γυρίσματα σε μια χώρα όπου κάθε 2,5 ώρες δολοφονείται μια γυναίκα. Το κλίμα συλλογικότητας και υποστήριξης που κατάφεραν να δημιουργήσουν με τις παλαίστριες αλλά και τις ομάδες των φεμινιστριών επέτρεψε τόσο στις γυναίκες να τους εμπιστευτούν όσο και στους ίδιους να νικήσουν τους φόβους και τις αγωνίες που διατηρούσαν μέσα σε μια τρομερά απειλητική πραγματικότητα.

Το “Luchadoras” άλλωστε είναι ακριβώς αυτό: μια ωμή και πανίσχυρη απεικόνιση της γυναικείας αντίστασης, μια ενδυναμωτική και ελπιδοφόρα αίσθηση αλληλεγγύης και συλλογικής αντίδρασης στα δεδομένα. Κι αυτό μέσα από ένα παραδοσιακά μάτσο και βίαιο άθλημα όπως το Lucha Libre. Το ντοκιμαντέρ τολμά να κοιτάξει πέρα από την τρομακτική σκληρότητα που καταγράφει και να εμψυχώσει. Αφορά όλες τις γυναίκες και συνιστά μια εμπνευστική απάντηση σε ένα status quo που τις απειλεί και τις σκοτώνει σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Στο τέλος της ταινίας, η Lady Candy, περήφανη και ματωμένη, κοιτάζει την κάμερα και χαμογελά ήρεμα, θυμίζοντάς μας πως η μάχη συνεχίζεται. Αλλά και γιατί δεν πρόκειται να σταματήσει.

Μπορείτε να το δείτε εδώ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos