Νύχτες Πρεμιέρας 2021: "The Velvet Undergound - Kριτική

Published: 3 Oct 2021, 16:35
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η μπάντα πίσω από τη μπανάνα που άλλαξε την ιστορία της μουσικής, οι θρυλικοί The Velvet Undergound, αποκαλύπτεται στο ομώνυμο μουσικό ντοκιμαντέρ του Τοντ Χέινς (“Carol”), σε όλο το σαγηνευτικό μεγαλείο της.

<a href="/en/nea/oi-nyhtes-premieras-paroysiazoyn-tin-aystira-akatallili-tainia-toy-piter-gkrinagoyei/69621">Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ

Γνώμη: Υπάρχουν μπάντες και δίσκοι που σου αλλάζουν τη ζωή. Και το “The Velvet Underground & Nico”, γνωστό απλά και ως “η μπανάνα”, είναι ένας από αυτούς. Από το 1967, τη χρονιά κυκλοφορίας του, έως και σήμερα κοσμεί συστηματικά όλες τις λίστες με τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών, έχει γίνει μπλουζάκι, τσάντα, τατουάζ και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς σε αξεσουάρ και συνεχίζει να προκαλεί δέος σε μυημένους και νέους ακροατές. Κι ο λόγος είναι απλός: πέρα από τον μύθο που διατηρείται ακμαίος γύρω από την ίδια την μπάντα, η μουσική που παρήγαγε είναι ο ορισμός του once in a lifetime.

Κι επιτέλους οι Velvet Underground απέκτησαν το μουσικό ντοκιμαντέρ που τους αξίζει, καθώς στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρέθηκε ο καταλληλότερος άνθρωπος. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Τον Χέινς, τον ιδιοσυγκρασιακό Αμερικανό σκηνοθέτη που μας είχε παραδώσει την πιο glam rock ταινία όλων των εποχών, το φαντασμαγορικό “Velvet Goldmine” (1998), ενώ είναι ο άνθρωπος πίσω από το εξαιρετικά πρωτότυπο “I’m Not There”, την βιογραφική ταινία του 2007 για τον Μπομπ Ντίλαν που δεν μοιάζει με κανένα άλλο biopic της σειράς.

Έχοντας πρόσβαση σε πλούσιο αρχειακό υλικό και κάνοντας εκτεταμένη χρήση της τεχνικής του split screen, φέρνοντας στο νου το “Chelsea Girl” του Άντι Γουόρχολ, του μέντορα των Velvet, o Χέινς ξετυλίγει την ιστορία μιας μπάντας που πήγε κόντρα στο πνεύμα των 60s, μπαστάρδεψε το rock’n’roll με το avant-garde, έβαλε το σεξ και την παρακμή σε πρώτο πλάνο και κατάφερε να γίνει ο λόγος ύπαρξης εκατοντάδων μουσικών που ακολούθησαν χρονικά.

Ο Χέινς σωστά επέλεξε να αξιοποιήσει λίγες και καλές ομιλούσες κεφαλές, κυρίως άτομα από τον στενό περίγυρο του συγκροτήματος, ενώ ο Τζον Κέιλ και η Μορίν Τάκερ, τα δύο εν ζωή μέλη του original line-up, προσφέρουν την εκ τω έσω αφήγηση. Το ότι δεν βλέπουμε ορδές μουσικών, κριτικών και λοιπών ατόμων του χώρου να μιλάνε για τη συνεισφορά και τη σημασία των Velvet έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο intimate πορτρέτο, που βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους. Μισιόντουσαν όντως ο Λου Ριντ και ο Κέιλ; Τι ρόλο βάραγε τέλος πάντως η Nico και τι ακριβώς έκανε ο Γουόρχολ; Πόση απήχηση είχαν στην εποχή τους;

Το “The Velvet Undergound” δεν προσφέρει απλά τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Καταφέρνει κάτι πολύ πιο αξιοθαύμαστο: αιχμαλωτίζει και μεταδίδει την καύλα, τη διάθεση για πειραματισμό και τη μοναδικότητα, τα στοιχεία που βρίσκονται δηλαδή στον πυρήνα της ουσίας των Velvet.

“Ο πρώτος δίσκος των Velvet Underground πούλησε μόνο 10.000 αντίτυπα στην εποχή του, αλλά όποιος τον αγόρασε έφτιαξε μετά τη δική του μπάντα.” Αυτή είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ρήσεις για την επιρροή των Velvet, δια στόματος Μπράιαν Ίνο. Ο Τοντ Χέινς μπορεί να καυχιέται πλέον ότι έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ που όποιος το δει, θα πάει σίγουρα να αγοράσει τη μπανάνα!

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 3 Oct 2021, 16:35
Ενημέρωση: 3 Oct 2021, 16:38
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos