Νύχτες Πρεμιέρας 2020: "Hopper/Welles" - Κριτική

Published: 6 Oct 2020, 12:58
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μια βραδιά του 1970, δυο αυθεντικοί επαναστάτες του Χόλιγουντ, ο Ντένις Χόπερ (“Easy Rider”, “Blue Velvet”) και ο Όρσον Γουέλς (“Citizen Kane”, “The Third Man”), συναντήθηκαν με αφορμή ένα δείπνο και με απρόσμενη κατάληξη μια εκ βαθέων εξομολόγηση του πρώτου στον δεύτερο.

<a href="/en/nea/oi-nyhtes-premieras-paroysiazoyn-tin-aystira-akatallili-tainia-toy-piter-gkrinagoyei/69621">Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ

Γνώμη: Μιας από τις πιο πολυαναμενόμενες προβολές στο πρόγραμμα των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας, το “Hopper/Welles” μπορεί να πάρει ήδη μια θέση στη λίστα των καλύτερων ντοκιμαντέρ αυτής της περίεργης χρονιάς. Βέβαια, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα παραδοσιακό ντοκιμαντέρ: καμία “ομιλούσα κεφαλή” δεν διακόπτει το υλικό από τη συνάντηση των δύο ιερών τεράτων του Χόλιγουντ, κανένας αφηγητής δεν μας παραθέτει πληροφορίες για το πώς και το γιατί αυτοί οι δύο βρέθηκαν στον ίδιο χώρο.

Μπροστά από την κάμερα ο Ντένις Χόπερ, με το look που όλοι θυμόμαστε από τη θητεία του ως “Ξένοιαστος Καβαλλάρης”. Πίσω από την κάμερα, διαρκώς αθέατος, ο Όρσον Γουέλς, ο άνθρωπος του οποίου το όνομα θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως συνώνυμο της λέξης “ευφυΐα”.

Η επιβλητική φωνή του δεύτερου το ίδιο καθηλωτική με την πληθωρική παρουσία του. Ο Γουέλς έχει ενορχηστρώσει μια καλλιτεχνική “Ιερά Εξέταση” για τον εκλεκτό καλεσμένο του και ο Χόπερ, σε σημεία εμφανώς τρακαρισμένος ειδικά στην αρχή, καταθέτει τις απόψεις του για μια σειρά από θέματα, τα οποία εκτείνονται από την απουσία δράσης στις ταινίες του Αντονιόνι μέχρι τη δυνατότητα του να προκαλέσει κανείς κοινωνική αλλαγή μέσω του κινηματογράφου.

Ο Γουελς διαρκώς τον πουσάρει, του θυμίζει ατάκες που προηγήθηκαν χρονικά στη διάρκεια της συζήτησης όταν θεωρεί ότι ο Χόπερ αντικρούει τα ίδια του τα λεγόμενα, γελάει βροντερά, τη μία στιγμή τον παροτρύνει και την επόμενη τον στριμώχνει.

Το ότι μια συζήτηση που έχει στη μία πλευρά τον Γουέλς θα ήταν κινηματογραφικός χρυσός είναι το μόνο σίγουρο. Ο άνθρωπος αυτός θα μπορούσε να μιλάει ώρες ακόμα και για το πιο βαρετό θέμα που μπορεί να φανταστεί κανείς και πάλι θα κρεμόσουν από κάθε κουβέντα του. Εδώ όμως έχει απέναντί του έναν συνομιλητή που από τη μία θέλει να γλεντήσει και από την άλλη θαυμάζει, χωρίς ο θαυμασμός του να γίνεται ποτέ εμφανής. Όμως ο Χόπερ αποδεικνύεται ότι στέκεται άξια απέναντί του.

Αν άλλωστε μπορούμε να σκεφτούμε κάποια άλλη προσωπικότητα της εποχής που θα μπορούσε να έχει τον Γουέλς να τον ανακρίνει και να μην κατουρηθεί πάνω του ή χάσει τα λόγια του, αυτός δύσκολα θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Ντένις - motherfuckin’ - Χόπερ!

Το ότι μας δίνεται η ευκαιρία να κρυφακούσουμε την κουβέντα τους δεν είναι απλά το υγρό όνειρο κάθε σινεφίλ, είναι ένα δίωρο masterclass, ένα ιστορικό ντοκουμέντο που αφορά όχι μόνο δύο ανεπανάληπτες προσωπικότητες, αλλά και μία ολόκληρη εποχή που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Oct 2020, 12:58
Ενημέρωση: 6 Oct 2020, 12:58
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos