Νύχτες 18 - Πάβελ Παβλικόφσκι: "Πανέμορφη Ύδρα!"

Published: 20 Sep 2018, 17:00
Συντάκτης:

Ο Πάβελ Παβλικόφσκι βρέθηκε στην Ελλάδα με την νέα του ταινία Cold War, η οποία άνοιξε το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Ενώπιον των δημοσιογράφων μίλησε για την σκηνοθετική του οπτική και για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του για την ταινία.

«Η ιστορία των γονιών μου, έγινε ιστορία, όταν πέθαναν», δήλωσε. «Ήμουν μοναχοπαίδι, που μεγάλωσε σε ένα δύσκολο γάμο και πολύ έντονο, με αρκετή ένταση αλλά και αγάπη. Δεν ήξερα πώς να το κάνω στην αρχή. Έγραψα πολλές εκδοχές για την ιστορία. Κάποτε μου πρότειναν να κάνω μία ταινία για τη Σύλβια Πλαθ και τον Τεντ Χιουζ, κάτι που μου φάνηκε πολύ οικείο, αλλά ήξερα πως λόγω του γεγονότος ότι θα ήταν Χολλιγουντιανή παραγωγή, δεν θα μπορούσα να απεικονίσω την ιστορία όπως ακριβώς την ήθελα. Έναν άντρα και μία γυναίκα δηλαδή σε τέτοια ένταση. Οπότε επέλεξα να μην την κάνω. Δεν ένιωσα ποτέ καταπιεσμένος ή στη σκιά των γονιών μου. Βρήκα την ιστορία πολύ ενδιαφέρουσα και μαγική, απλώς, και ήθελα να την αφηγηθώ».

Ο τρόπος με τον οποίο σκηνοθετεί και επιλέγει να διαχειρίζεται την «ιστορική αλήθεια» είναι ιδιαίτερος και πολύ προσωπικός. «Χαίρομαι όταν μου λένε πως νιώθουν την Ιστορία περισσότερο από όσο μπορεί να την ένιωθαν σε κάποια αντίστοιχη ιστορική ταινία. Συχνά γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί η Ιστορία, κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον εάν επιχειρηθεί σε ένα βιβλίο, όπου μπορεί κανείς να βρει στατιστικές αναφορές και περισσότερες πληροφορίες τέτοιου τύπου, αλλά μία ταινία δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι έγινε σε μια ιστορική περίοδο. Αυτό που θα βοηθήσει, είναι να δούμε την Ιστορία να εκτυλίσσεται μέσα από τα μάτια των ίδιων των ηρώων».

Φανερά αντισυμβατικός, ανέφερε και την πρώιμη περίοδό του, κατά την οποία έκανε ντοκιμαντέρ. «Ακόμα και τότε, ήθελα να κάνω ένα είδους αντιδημοσιογραφίας. Δεν ήθελα να παραθέτω απλώς τα γεγονότα. Πήγα κόντρα σε αυτή την τάση γιατί ήθελα περισσότερο να παραθέσω την πολυπλοκότητα και την αχρονικότητα, εάν θέλετε, των ιστορικών γεγονότων. Γι’ αυτό εξάλλου ως δημιουργός αλλά και άνθρωπος έχω παρεξηγηθεί πολλές φορές. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δείξω πόσο πολύπλοκη είναι μία ιστορία».

Δεν απέφυγε να είναι ξεκάθαρος σχετικά με την άποψή του για τον τρόπο που λειτουργεί η βιομηχανία της δημοσιογραφίας. «Είμαι πολύ συνειδητοποιημένος για την σχετικότητα πολλών πραγμάτων και εκνευρίζομαι πολύ εύκολα με την απλουστευτική τάση της Ιστορίας από τα ΜΜΕ. Καταλαβαίνω πως λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η βιομηχανία αυτή, κάτι τέτοιο είναι λογικό συμβαίνει, αλλά με ενοχλεί ιδιαιτέρως όταν συμβαίνει».

Σε πιο... «προσωπική» ερώτηση στον Παβλικόφσκι σχετικά με το ποια είναι η γνώμη του για την Ύδρα, εκείνος γέλασε και ανταπάντησε πως είναι ένα πανέμορφο νησί. Ο σκηνοθέτης άλλωστε έχει σπίτι εκεί και επισκέπτεται την Ελλάδα αρκετά συχνά.

Αυτά και άλλα πολλά συζητήθηκαν με τον σκηνοθέτη, του οποίου η ταινία προβάλλεται απόψε στο IDEAL στις 10μμ και θα κυκλοφορήσει και στις ελληνικές αίθουσες τον Οκτώβριο από τη Strada Films.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos