Νύχτες 14: "When animals dream" - REVIEW

Published: 24 Sep 2014, 12:47

When animals dream

Eυαίσθητος τρόμος

Σκοτεινή “ιστορία ενηλικίωσης”, με τη σεξουαλικότητα και την επιθετικότητα να παίρνουν τερατώδεις διαστάσεις για μία έφηβη και να θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις της με όλους τους σημαντικούς ανθρώπους που την περιβάλλουν.

Ο παλιός συνεργάτης του Lars Von Trier, Jonas Alexander Arnby, δημιουργεί ένα φιλμ που έχει προκαλέσει αίσθηση στις Κάννες και μαζί ένα κλίμα που δε δικαιώνει τις χαμηλές προσδοκίες κάποιου πριν το παρακολουθήσει.

Με ποπ αναφορές, σκοτεινές και νοηματικά συμπυκνωμένες, το κέντρο βάρους ανήκει στην πρωταγωνίστρια. Η Sonia Suhl ζωντανεύει ένα χαρακτήρα πολύπλοκο, ζωντανό, κακοποιημένο, ασκητικό και υπερσεξουαλικό ταυτόχρονα, που μυρίζει αίμα, χωρίς να καταφεύγει σε ερμηνευτικές υπερβολές.

Η ανάμνηση του εμβληματικού Cat People του '42 εμπεριέχεται εδώ με αξιοπρέπεια. Εδώ, όπως και τότε, τα ζώα ονειρεύονται τη βίαη ένωσή τους με το αρχέγονο και την κατάργηση των φύλων. Ως προς την αισθητική, νιώθεις ότι οι ουρανοί που κόβουν την ανάσα έχουν πάρει την έγκριση από τους Sigur Rós, ενώ εφέ, sound design και μουσική δένουν τέλεια μεταξύ τους.

Δεν είναι το φιλμ που θα σε εκπλήξει ως προς την εξέλιξή του, αλλά ένα στιβαρό και βαθιά ευαίσθητο εγχείρημα μυστηρίου, που μπορεί να βρει μία θέση στον κόσμο των αυθεντικών τρομακτικών ιστοριών της μεγάλης οθόνης.

6,5 / 10

Εύη Αβδελίδου

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos