Τα Δέκα (+1) Πρόσωπα της Πριγκίπισσας Νταϊάνα

Published: 22 Jul 2022, 11:24
Συντάκτης:

Η αιωνίως αγαπημένη πριγκίπισσα των Βρετανών, η Νταϊάνα, νύφη της βασίλισσας Ελισσάβετ, σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου και μητέρα του πρίγκιπα Ουίλιαμ και του πρίγκιπα Χάρι, έχει διαχρονικά τηλεοπτικό και κινηματογραφικό ενδιαφέρον. Η ζωή της στο ανάκτορο, η αντισυμβατική παρουσία της, η δημόσια εικόνα της, το έργο της, η ασφυκτική ζωή, η ελευθερία, οι άλλες σχέσεις πέραν του Καρόλου και φυσικά ο τραγικός και πρόωρος θάνατός της είναι μερικά από τα στοιχεία που την καθιστούν δραματική φιγούρα και συνεπώς πάντα θα προκαλούν το ενδιαφέρον των ανθρώπων.

Με αφορμή την έξοδο στις ελληνικές αίθουσες του Spencer του Pablo Larrain με την Kristen Stewart, ας θυμηθούμε τα δέκα διαφορετικά πρόσωπα της Νταϊάνα.

Caroline Bliss

Η βρετανή ηθοποιός γεννήθηκε το 1961, την ίδια χρονιά με την Νταϊάνα. Ένας από τους πρώτους της ρόλους ήταν το 1982 στο Charles and Diana: A Royal Love Story, μια τηλεταινία του ABC, που επικεντρωνόταν στον γάμο. Άλλωστε, η πριγκίπισσα ήταν ακόμα εν ζωή και δεν είχαν συμβεί πολλά από όσα επακολούθησαν. Την ταινία σκηνοθέτησε ο James Goldstone, ενώ τον Κάρολο υποδύθηκε ο David Robb. Στην συνέχεια η ηθοποιός δεν έκανε εντυπωσιακή καριέρα. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο ήταν ο ρόλος της ως Miss Moneypenny σε δύο ταινίες James Bond, The Living Daylights (1987) και License to Kill (1989) με τον Timothy Dalton στον ρόλο του 007.

Catherine Oxenberg

Η αμερικανίδα ηθοποιός γεννήθηκε επίσης το 1961. Μεγάλωσε στην Αγγλία και παντρεύτηκε τον Casper van Dien. Είναι κόρη της πριγκίπισσας Ελισσάβετ της Γιουγκοσλαβίας, οπότε ρέει πράγματι πριγκιπικό αίμα. Στον κινηματογράφο δεν έκανε πολλά πράγματα, αλλά στην τηλεόραση την είδαμε σε αρκετές σειρές και ταινίες. Ένας από τους πρώτους ρόλους ήταν το 1982 στο The Royal Romance of Charles and Diana του Peter Levin, μια τηλεταινία του CBS. Την Ελισσάβετ υποδύθηκε η θρυλική Olivia de Havilland. Μετά την πριγκίπισσα, έπαιξε την Amanda Carrington στην Δυναστεία (1984-86), έκανε κάποια επεισόδια στο Love Boat, ενώ το 1992 επανελάβε τον ρόλο της Νταϊάνα στο Charles and Diana: Unhappily Ever After του John Power στο ABC.

 Nicola Formby

 Η νοτιοαφρικανή ηθοποιός, μοντέλο, δημοσιογράφος γεννήθηκε το 1965. Δεν ασχολήθηκε πάρα πολύ με την υποκριτική. Μία από τις λιγοστές εμφανίσεις της ήταν το 1992 στο The Woman of Windsor, μια τηλεταινία καναδικής παραγωγής του Steven Hilliard Stern. Η ταινία αφορά την πριγκίπισσα της Ουαλίας και την Σάρα Φέργκιουσον, που παντρεύτηκαν μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Serena Scott Thomas

Η αγγλίδα ηθοποιός γεννήθηκε και αυτή το 1961 (σημαδιακή χρονιά, λες και τις διαλέγουν επίτηδες να είναι γεννημένες την ίδια χρονιά με την πριγκίπισσα). Ένας από τους πρώτους της ρόλους ήταν το 1993 στο Diana: Her True Story του Kevin Connor, μια τηλεταινία του NBC που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Andrew Morton.

Julie Cox

Η βρετανή ηθοποιός γεννήθηκε το 1973. Έχει δουλέψει τόσο για τον κινηματογράφο όσο και για την τηλεόραση. Στην τηλεόραση την έχουμε δει στο Frank Herbert's Children of Dune, την τηλεοπτική μεταφορά του τρίτου βιβλίου Dune, υποδυόμενη την Πριγκίπισσα Irulan,  αλλά και στις τηλεοπτικές σειρές με τον Ηρακλή Πουαρό και την Μις Μαρπλ του ITV. Πριγκίπισσα υποδύθηκε και στην τηλεταινία Princess in Love το 1996 του David Greene με τον Christopher Bowen. Η ταινία κυκλοφόρησε μια χρονιά πριν τον θάνατό της και είναι η τελευταία ταινία που βγήκε όσο ζούσε.

Amy Seccombe

 Ένα χρόνο μετά τον θάνατό της, κυκλοφόρησε η ταινία Diana: A Tribute to the People's Princess ως φόρος τιμής για εκείνη. Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για την ηθοποιό που την ενσάρκωσε και σίγουρα δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή. Την σκηνοθέτησε η Gabrielle Beaumont, η πρώτη γυναίκα που σκηνοθέτησε επεισόδιο του Star Trek.

Naomi Watts

 Η βρετανίδα ηθοποιός γεννήθηκε το 1968. Διάσημη ηθοποιός, σύζυγος του Liv Schreiber, με πλούσια φιλμογραφία. Μόλις ακούστηκε το όνομά της φάνηκε καλή επιλογή, μιας και υπάρχει μια ομοιότητα, αλλά η ταινία εν τέλει δεν ήταν καλύτερο από μια τυπική και άνευρη ταινία. Σκηνοθέτης ο Oliver Hirschbiegel (σκηνοθέτης της Πτώσης με τον Bruno Ganz). Βασίστηκε στο βιβλίο του 2001 της Kate Snell, Diana: Her Last Love. Η ταινία ασχολήθηκε με τον χωρισμό της με τον Κάρολο και την σχέση της με τον Dr. Hasnat Khan.

Jeanna de Waal

Το Diana The Musical είναι ένα θεατρικό έργο που ανέβηκε το 2019 στο La Jolia Playhouse και το 2021 στο Broadway. Κινηματογραφήθηκε και το 2021 παρουσιάστηκε στο Netflix με πολύ κακές κριτικές. Πρωταγωνίστρια η αμερικανίδα ηθοποιός, γεννημένη στην Γερμανία το 1982. Είναι νέα στον χώρο, δεν έχει κάνει ακόμα πολλά πράγματα αλλά σίγουρα δεν έκανε για τον ρόλο της Νταϊάνα. Η μουσικοί και οι στίχοι ήταν των David Bryan και Joe DiPietro. 

Kristen Stewart

 Ίσως πολλοί να μην περίμεναν ότι η καλύτερη μέχρι στιγμής ταινία και ερμηνεία για την πριγκίπισσα Νταϊάνα θα ήταν αυτή της Kristen Stewart. Η γεννημένη το 1990 αμερικανίδα ηθοποιός, γνωστή αρχικά για το Twillight, αλλά πλέον για τις επιλεκτικές εμφανίσεις σε -τις περισσότερες φορές-καλές ή αξιοπρόσεκτες ταινίες σημαντικών σκηνοθετών (δεν είναι πολλές αμερικανίδες ηθοποιοί που έχουν στο βιογραφικό τους Woody Allen, Ang Lee, David Cronenberg, Olivier Assayas, Kelly Reichardt, Sean Penn, Jon Favreua).  Η ηθοποιός υποδύθηκε εκπληκτικά τον συγκεκριμένο ρόλο στην ταινία του ιδιάζοντα βιογράφου προσωπικοτήτων Pablo Larrain και σε σενάριο Steven Knight. Η Stewart προτάθηκε για Όσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου.

H άποψη του MOVE IT για το Spencer

Emma Corrin-Elizabeth Debicki

Η σειρά που ξαναέκανε μόδα το Παλάτι και τα βασιλικά δράματα είναι βεβαίως το The Crown του Peter Morgan, μια σειρά του Netflix, που μετρά ήδη τέσσερις σεζόν και ετοιμάζεται πέμπτη. Η σειρά έχει ως επίκεντρο την βασίλισσα Ελισσάβετ μέσα στα χρόνια, από την ανάληψη του θρόνου στο σήμερα. Την Νταϊάνα αρχικά την υποδύθηκε η Emma Corrin, η γεννημένη το 1995 αγγλίδα ηθοποιός, στην τέταρτη σεζόν της σειράς. Για την ερμηνεία της κέρδισε βραβείο Emmy Γυναικείας ερμηνείας σε δραματική σειρά. Στην πέμπτη σεζόν θα την υποδυθεί η αυστραλή ηθοποιός γεννημένη το 1990, Elizabeth Debicki, γνωστή για ρόλους όπως στους Guardians of Galaxy και Tenet αλλά και στην σειρά The Night Manager. Και εδώ θα έχουμε σίγουρη υποψηφιότητα για Emmy.

Περισσότερα σινεφιλικά αφιερώματα μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blog.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos