Οι σκηνοθέτες που "έδωσαν" τα περισσότερα Όσκαρ στους ηθοποιούς τους

Published: 13 Aug 2022, 16:13
Συντάκτης:

Με ποιον σκηνοθέτη/ποια σκηνοθέτρια θα συνεργαστείς παίζει σίγουρα μεγάλο ρόλο για κάθε ηθοποιό. Το όνομα ενός σκηνοθέτη/μιας σκηνοθέτριας είναι από μόνο του ικανό να πείσει έναν/μία ηθοποιό να συμμετέχει στην νέα του/της ταινία. Πόσο μάλλον αν φημίζεται για το ότι πολλοί/πολλές ηθοποιοί στις ταινίες που σκηνοθετεί, προτείνονται ή κερδίζουν Όσκαρ. Ακολουθούν εκείνοι που σύμφωνα με την Ακαδημία Αμερικανού Κινηματογράφου, έχουν εξασφαλίσει στους/στις ηθοποιούς τους τις περισσότερες νίκες και υποψηφιότητες.

<a href="/en/afieromata/afieroma-skinothetes-poy-ekanan-remake-ston-eayto-toys/69666">Αφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους

1. William Wyler-14 νίκες από 36 υποψηφιότητες

Γεννημένος το 1902, ο Ελβετογερμανοαμερικανός σκηνοθέτης είναι από τους πιο πολυβραβευμένους σκηνοθέτες με τρία Όσκαρ σκηνοθεσίας για τις ταινίες Mrs. Miniver (1942), The Best Years of Our Lives (1946) και Ben-Hur (1959). Συνολικά έχει προταθεί δώδεκα φορές για Όσκαρ σκηνοθεσίας. Οι ηθοποιοί που έχουν κερδίσει Όσκαρ στις ταινίες του είναι οι εξής: Walter Brennan-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το Come and Get It (1936), Bette Davis-Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Jezebel (1938), η Fay Bainter-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το Jezebel (1938),  Walter Brennan-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το The Westerner (1940), Greer Garson-Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Mrs Miniver (1942), Teresa Wright-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το Mrs Miniver (1942), Fredric March-Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το The Best Years of Our Lives (1946), Harold Russell-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το The Best Years of Our Lives (1946), Olivia de Havilland-Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το The Heiress (1949), Audrey Hepburn-Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Roman Holiday (1953), Burl Ives-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το The Big Country (1958), Charlton Heston-Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το Ben-Hur (1959), Hugh Griffith-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το Ben-Hur (1959) και Barbra Streisand-Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Funny Girl (1968).

2. Elia Kazan-9 νίκες από 24 υποψηφιότητες

Ο Ηλίας Καζαντζόγλου, όπως είναι το όνομά του, γεννήθηκε το 1909 στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνες Καππαδόκες γονείς. Το 1913 πήγε με τους γονείς του στην Αμερική και έγινε σκηνοθέτης, πολύ επιτυχημένος στα τέλη 40s-αρχές 50s. Έπειτα η καριέρα του αμαυρώθηκε λόγω της μαύρης λίστας και των καταδόσεων που έκανε έναντι συναδέλφων του, που είχε ως αποτέλεσμα, όταν του απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ το 1998, να προκληθεί δυσαρέσκεια σε πολλούς παρευρισκόμενους. Έχει κερδίσει δύο Όσκαρ σκηνοθεσίας για τα Gentleman's Agreement και On the Waterfront. Οι ηθοποιοί που κέρδισαν Όσκαρ από ταινίες του είναι οι εξής: James Dunn-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το A Tree Grows in Brooklyn (1945), Celeste Holm-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το Gentleman's Agreement (1947), οι Karl Maiden-Β΄ Ανδρικού Ρόλου, Vivien Leigh-Α΄ Γυναικείου Ρόλου και Kim Hunter-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το A Streetcar Named Desire (1951), Anthony Quinn-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το Viva Zapata! (1952), οι Marlon Brando-Α΄ Ανδρικού Ρόλου και Eva Marie Saint-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το On the Waterfront (1954) και Jo Van Fleet-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το East of Eden (1955).

3. Woody Allen-7 νίκες από 18 υποψηφιότητες

Ο μέγας Woody Allen, χωρίς καμία δόση αντικειμενικότητας, γεννήθηκε το 1935 στο Μπρούκλιν της Αμερικής, από εβραίους γονείς, ως Allan Stewart Konigsberg. Το 1965 έγραψε το σενάριο και πρωταγωνίστησε στην πρώτη του ταινία και το 1969 σκηνοθέτησε, έγραψε και έπαιξε για πρώτη φορά, κάτι που έπειτα θα έκανε κατά κόρον, με σχεδόν μία ταινία την χρονιά. Μέχρι στιγμής έχει σκηνοθετήσει 49 ταινίες και ετοιμάζεται για την 50ή. Έχει κερδίσει ένα Όσκαρ σκηνοθεσίας και τρία Όσκαρ σεναρίου, για τα Annie Hall, Hannah and Her Sisters και Midnight in Paris, κάτι που αποτελεί ρεκόρ, όπως ρεκόρ αποτελούν και οι 16 υποψηφιότητές του. Για σκηνοθεσία έχει προταθεί επτά φορές, κάτι που επίσης λίγοι το έχουν καταφέρει, συγκεκριμένα μόνο τέσσερις σκηνοθέτες έχουν προταθεί για περισσότερα Όσκαρ (William Wyler, Martin Scorsese, Steven Spielberg και Billy Wilder). Οι ηθοποιοί που κέρδισαν Όσκαρ χάρη στις συμμετοχές στις ταινίες του είναι οι ακόλουθοι: Diane Keaton-Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Annie Hall (1977), Michael Caine-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το Hannah and her Sisters (1986), Dianne Wiest-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για τα Hannah and Her Sisters (1986) και Bullets over Broadway (1994), Mira Sorvino-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το Mighty Aphrodite (1995), Penelope Cruz-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το Vicky Christina Barcelona (2008) και η Cate Blanchett-Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Blue Jasmine (2013).

4. Fred Zinnemann-6 νίκες από 20 υποψηφιότητες

Ο γεννημένος στην σημερινή Πολωνία, τότε Αυστροουγγαρία το 1907 σκηνοθέτης, ασχολήθηκε με διάφορα είδη ταινιών, όπως θρίλερ, γουέστερν, φιλμ νουάρ, δράματα και άλλα. Αρκετοί ηθοποιοί έχουν κάνει το ντεμπούτο τους σε ταινία του, ανάμεσα τους ο Marlon Brando, ο Montgomery Clift και η Meryl Streep. Κέρδισε δύο Όσκαρ σκηνοθεσίας για το From Here to Eternity και το A Man for All Seasons. Οι ηθοποιοί που κέρδισαν Όσκαρ σε ταινίες του είναι οι ακόλουθοι: Gary Cooper-Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το High Noon (1952), ο Frank Sinatra-Β΄ Ανδρικού Ρόλου και η Donna Reed-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το From Here to Eternity (1953), Paul Scofield-Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το A Man for All Seasons (1966) και η Vanessa Redgrave-Β΄ Γυναικείου Ρόλου και ο Jason Robarts-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την Julia (1977).

5. John Ford-5 νίκες από 10 υποψηφιότητες

Ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ και από τους σημαντικότερους όλων των εποχών, σύμφωνα με τον Akira Kurosawa, τον Ingmar Bergman και τον Orson Welles, ο Ford γεννήθηκε το 1894 στις ΗΠΑ. Κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων σκηνοθετικών Όσκαρ, έχοντας κερδίσει τέσσερα, ενώ έχει προταθεί για πέντε. Έχει σκηνοθετήσει περίπου 140 ταινίες και η καριέρα του διήρκεσε περίπου πενήντα χρόνια. Γνωστός επίσης για την τυραννική του συμπεριφορά απέναντι σε όλους. Ηθοποιοί που κέρδισαν Όσκαρ με τις ερμηνείες τους σε ταινίες του Ford είναι οι εξής: Victor McLaglen-A΄ Ανδρικού Ρόλου για το The Informer (1935), Thomas Mitchell-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το Stagecoach (1939), Jane Darwell-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το The Grapes of Wrath (1940), Donald Crisp-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το How Green Was My Valley (1941) και Jack Lemmon-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το Mister Roberts (1955).

6. Martin Scorsese-5 νίκες από 22 υποψηφιότητες

Ο Νεοϋορκέζος σκηνοθέτης με ιταλικές ρίζες αποτέλεσε ένα από τα νέα ονόματα του αμερικανικού σινεμά των 70s, που βοήθησε στην αναθεώρηση και την αλλαγή του. Κυρίως ασχολήθηκε με τον υπόκοσμο, με γκάνγκστερ αλλά και ιστορίες πραγματικών προσώπων που τον ενέπνευσαν, έχοντας για συνοδοιπόρους του αρχικά τον Robert de Niro και αργότερα τον Leonardo di Caprio. Έχει βραβευτεί με ένα Όσκαρ σκηνοθεσίας για τον Πληροφοριοδότη και με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για τον Ταξιτζή. Ηθοποιοί που κέρδισαν ερμηνευτικό Όσκαρ σε ταινίες του Martin είναι οι: Ellen Burstyn-Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Alice Doesn't Live Here Anymore (1974), Robert de Niro-Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το Raging Bull (1980), Paul Newman-Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το The Color of Money (1986), Joe Pesci-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το GoodFellas (1990) και Cate Blanchett-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το The Aviator (2004).

7. Clint Eastwood-5 νίκες από 14 υποψηφιότητες

Ο Αμερικανός ηθοποιός που έγινε γνωστός μέσα από σπαγγέτι γουέστερν των 60s, ακολούθησε καριέρα όχι μόνο ηθοποιού αλλά και σκηνοθέτη, και μάλιστα πολύ επιτυχημένα. Συντηρητικός, ρεπουμπλικάνος, περνά τις πατριωτικές ιδές και αξίες του μέσα από τις ταινίες αλλά δεν εξαντλείται σε αυτό. Έχει κερδίσει δύο Όσκαρ ως σκηνοθέτης και δύο Όσκαρ ως παραγωγός για τις ταινίες Unforgiven και Million Dollar Baby. Συνάδελφοί του ηθοποιοί που κέρδισαν Όσκαρ από ταινίες που σκηνοθέτησε εκείνος, χωρίς ο ίδιος να έχει κερδίσει ερμηνευτικό Όσκαρ είναι οι εξής: Gene Hackman-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το Unforgiven (1992), o Sean Penn-Α΄ Ανδρικού Ρόλου και ο Tim Robbins-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το Mystic River (2003), η Hillary Swank-Α΄ Γυναικείου Ρόλου και ο Morgan Freeman-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το Million Dollar Baby (2004).

8. George Cukor-5 νίκες από 21 υποψηφιότητες

Θρυλικός σκηνοθέτης της χρυσής εποχής του αμερικάνικου σινεμά. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1899 και η καριέρα του ξεκίνησε την δεκαετία του 1930. Έχει κερδίσει ένα Όσκαρ σκηνοθεσίας το 1964 για το My Fair Lady. Οι ηθοποιοί που κέρδισαν Όσκαρ σε ταινίες του είναι οι: James Stewart-Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το The Philadelphia Story (1940), Ingrid Bergman-Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Gaslight (1944), Ronald Colman-Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το A Double Life (1947), Judy Holliday-Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Born Yesterday (1950) και Rex Harrison-Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το My Fair Lady (1964).

9. Jonathan Demme-4 νίκες από 8 υποψηφιότητες

Ο γεννημένος το 1944 Αμερικανός σκηνοθέτης ξεκίνησε την πορεία του με b-movies και κωμωδίες αλλά τελικά έγινε γνωστός με μερικά δράματά του και θρίλερ. Έχει κερδίσει Όσκαρ σκηνοθεσίας το 1992 για την Σιωπή των Αμνών, η οποία είναι η τελευταία μέχρι στιγμής ταινία που έχει κερδίσει και τα πέντε βασικά Όσκαρ (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α΄ Ανδρικού και Α΄ Γυναικείου). Οι ηθοποιοί που κέρδισαν Όσκαρ με τις συμμετοχές σε ταινίες του είναι οι εξής: Mary Steenburgen-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το Melvin and Howard (1980), οι Anthony Hopkins-Α΄ Ανδρικού Ρόλου και Jodie Foster-Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το The Silence of the Lambs (1991) και Tom Hanks-Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το Philadelphia (1993).

10. Victor Fleming-4 νίκες από 9 υποψηφιότητες

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1889. Ξεκίνησε ως φωτογράφος αλλά τελικά ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία. Ήταν σκηνοθέτης, παραγωγός και διευθυντής φωτογραφίας. Κέρδισε ένα Όσκαρ σκηνοθεσίας για το Όσα Παίρνει ο Άνεμος. Οι ηθοποιοί που κέρδισαν Όσκαρ με τις συμμετοχές σε ταινίες του είναι οι εξής: Emil Jannings-Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το The Way of All Flesh (1927), Spencer Tracy-Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το Captain Courageous (1937), Vivien Leigh-Α΄ Γυναικείου Ρόλου και Hattie McDaniel-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το Gone with the Wind (1939).

11. John Huston-4 νίκες από 15 υποψηφιότητες

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος γεννήθηκε το 1906. Ασχολήθηκε κυρίως με το φιλμ νουάρ και το γουέστερν, ενώ πολλές ταινίες του είναι πλέον κλασικές. Πατέρας της Anjelica Huston και βραβευμένος με ένα Όσκαρ σκηνοθεσίας και ένα σεναρίου για το The Treasure of the Sierra Madre. Οι ηθοποιοί που κέρδισαν Όσκαρ με τις συμμετοχές σε ταινίες του είναι οι ακόλουθοι: Claire Trevor-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το Key Largo (1948), Walter Huston-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το The Treasure of the Sierra Madre (1948),  Humphrey Bogart-Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το The African Queen (1951) και Anjelica Huston-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το Prizzi's Honor (1985).

12. Sidney Lumet-4 νίκες από 18 υποψηφιότητες

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, γεννημένος το 1924, προέρχεται από μια οικογένεια πολωνών εβραίων που μετακόμισαν στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1957 με το 12 Angry Men. Συνέχισε με μια εντυπωσιακή καριέρα στα 60s και 70s, ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2007. Έχει προταθεί για Όσκαρ σκηνοθεσίας και σεναρίου χωρίς να κερδίσει, αλλά έχει βραβευτεί με το τιμητικό Όσκαρ συνολικής προσφοράς. Έχει κερδίσει την Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο. Οι ηθοποιοί που κέρδισαν Όσκαρ με τις συμμετοχές σε ταινίες του είναι οι: Ingrid Bergman-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το Murder on the Orient Express (1974), Peter Finch-Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Faye Dunaway-Α΄ Γυναικείου Ρόλου και Beatrice Straight-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το Network (1976).

13. Hal Ashby-4 νίκες από 11 υποψηφιότητες

Εκπρόσωπος του νέου αμερικάνικου σινεμά των 70s, ο Αμερικανός σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1929 και ξεκίνησε να ασχολείται με το σινεμά στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Έκανε συνολικά δεκατρείς ταινίες, από το 1970 έως το 1986. Έχει ασχολήθεί με το μοντάζ και πέρα από δικές του ταινίες έχει μοντάρει και άλλων σκηνοθετών. Το μόνο όσκαρ που έχει κερδίσει είναι για το μοντάζ του In the Heart of the Night (1967). Οι ηθοποιοί που κέρδισαν Όσκαρ με τις συμμετοχές σε ταινίες του είναι οι εξής: Lee Grant-Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το Shampoo (1975), Jon Voight-Α΄ Ανδρικού Ρόλου και Jane Fonda-Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Coming Home (1978), Melvyn Douglas-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το Being There (1979).

14. James L. Brooks-4 νίκες από 10 υποψηφιότητες

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, που πλέον έχει ουσιαστικά αποσυρθεί, γεννήθηκε το 1940. Με το σινεμά ασχολήθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως το 2010 που σκηνοθέτησε την τελευταία του-και όχι τόσο καλή- ταινία του. Έχει κερδίσει τρία Όσκαρ, ένα ως σκηνοθέτης, ένα ως σεναριογράφος και ένα ως παραγωγός για το Terms of Endearment. Οι ηθοποιοί που κέρδισαν Όσκαρ με τις συμμετοχές σε ταινίες του είναι οι εξής: Shirley MacLaine-Α΄ Γυναικείου Ρόλου και Jack Nicholson-Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το Terms of Endearment (1983), Jack Nicholson-Α΄ Ανδρικού Ρόλου και Helen Hunt-Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το As Good as It Gets (1997).

Περισσότερα σινεφιλικά αφιερώματα μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blog.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos