Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ στον κινηματογράφο

Published: 31 Aug 2022, 16:09
Συντάκτης:

Ο Jules Amedee Francoise Maigret είναι ένας μυθοπλαστικός Γάλλος αστυνομικός ντετέκτιβ, αποκύημα της φαντασίας του γαλλόφωνου Βέλγου συγγραφέα Georges Simenon (1903-1989). Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1931 στο Pietr-le-Letton και τελευταία το 1972 στο Maigret et Monsieur Charles, ενώ συνολικά πρωταγωνιστεί σε 75 μυθιστορήματα και 28 διηγήματα. Πολλά από τα βιβλία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Ο Μεγκρέ είναι ένας από τους πιο διάσημους ντετέκτιβ, αν και λιγότερο από τους συναδέλφους του, Σέρλοκ Χολμς, Ηρακλή Πουαρό, Μις Μαρπλ και γι αυτό, αν και έχει μεταφερθεί στο σινεμά, δεν έχει γίνει κάποια πολύ μεγάλη και γνωστή στο ευρύ κοινό παραγωγή, ενώ οι περισσότερες είναι γαλλόφωνες. Σε αντίθεση με τον γαλλόφωνο Βέλγο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, που επιδεικνύει την σπάνια ευφυία του και τις ιδιότυπες μεθόδους του, ο Μεγκρέ λειτουργεί περισσότερο στην σκιά. Δεν ενδιαφέρεται να δείξει πώς έλυσε το μυστήριο, αλλά να αναγκάσει τον θύτη να παραδεχτεί ο ίδιος το έγκλημά του. Ο Πουαρό θέλει να θεατρικοποιήσει το έγκλημα και να μετατρέψει την αποκάλυψη σε θέαμα, ενώ ο Μεγκρέ με χριστιανικούς όρους να οδηγήσει τον εγκληματία, ει δυνατόν, στην μετάνοια. Για αυτό και η δική του προσέγγιση δεν αγαπήθηκε από το Χόλιγουντ, που θέλει το θέαμα. Με αφορμή την πρόσφατη έξοδο στα σινεμά της ταινίας Maigret (2022), στην οποία τον επιθεωρητή υποδύεται ο Gerard Depardieu, ας θυμηθούμε και τις άλλες ταινίες.

<a href="/en/afieromata/afieroma-kinoymena-shedia-live-action-dyo-se-ena/69791">Aφιέρωμα: Κινούμενα σχέδια & live-action: Δύο σε ένα</a>ΣΧΕΤΙΚΑAφιέρωμα: Κινούμενα σχέδια & live-action: Δύο σε ένα

 La Nuit du Carrefour (1932)

Το 1931 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην λογοτεχνία και το 1932 για πρώτη φορά στον κινηματογράφο και μάλιστα από τον σπουδαίο γάλλο σκηνοθέτη, Jean Renoir. Ο αδερφός του, Pierre Renoir, υποδύθηκε τον επιθεωρητή Μεγκρέ. Είναι η τρίτη ομιλούσα ταινία του σκηνοθέτη, αλλά όχι από τις πολύ γνωστές του. Παρόλα αυτά, ο Jean-Luc Godard την θεωρεί ως την πιο μυστηριώδη ταινία του Renoir, και ως την μόνη σπουδαία γαλλική ταινία με ντετέκτιβ. Ο Bela Tarr εμπνεύστηκε από την ταινία για το The Man from London (2007), που σκηνοθέτησε και έγραψε μαζί με τον συγγραφέα Laszlo Krasznahorkai και βασίστηκε σε βιβλίο του Simenon αλλά όχι με τον Μεγκρέ.

Le Chien Jaune (1932)

Την ίδια χρονιά ένας ακόμα γάλλος σκηνοθέτης, ο Jean Tarride, μεταφέρει βιβλίο του Simenon με τον Μεγκρέ, το Maigret and the Yellow Dog (1931). Τον γάλλο  ντετέκτιβ υποδύεται ο Abel Tarride, πατέρας του σκηνοθέτη. Η ιστορία αφορά μια σειρά εγκλημάτων στην παραθαλάσσια πόλη Κονκαρνό, την οποία καλείται να λύσει ο Μεγκρέ, όντας αποσπασμένος στην Ρεν. Τα εγκλήματα πληθαίνουν και ο δολοφόνος αναζητείται. Ένα αδύνατο σκυλί με κίτρινο τρίχωμα είχε εμφανιστεί στην πρώτη επίθεση και φαίνεται να ανήκει στον δολοφόνο.

La Tete d' un Homme (1933)

Την επόμενη χρονιά ένα ακόμα μυθιστόρημα του Simenon μεταφέρεται στο σινεμά από έναν γάλλο σκηνοθέτη, τον Julien Duvivier. Πρόκειται για την μεταφορά του A Battle of Nerves ή A Man's Head (1931), στην οποία τον επιθεωρητή Μεγκρέ υποδύεται ο γάλλος ηθοποιός Harry Baur. Ο τίτλος παραπέμπει στην γκιλοτίνα, στον απαγχονισμό,ο οποίος ήταν σε ισχύ στην Γαλλία έως το 1977. Το 1950 το ίδιο βιβλίο μεταφέρθηκε ξανά στο σινεμά.

Cecile is Dead (1944)

Ο γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Maurice Tourneur μεταφέρει το 1944 το ομώνυμο μυθιστόρημα του 1942 του Simenon στο οποίο ο Albert Prejean υποδύεται τον Μεγκρέ. Είναι η πρώτη από τις δύο φορές που θα υποδυθεί τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Μια γυναίκα θέλει να δει τον Μεγκρέ για να του πει για κάποια γεγονότα. Δεν της δίνουν σημασία και έτσι λίγο μετά μαθαίνουν ότι βρέθηκε νεκρή.

Majestic Hotel Cellars (1945)

Το 1945 ο γεννημένος στην Αυστρία γάλλος σκηνοθέτης, Richard Pottier, σκηνοθετεί τον Albert Prejean στον ρόλο του επιθεωρητή Μεγκρέ, βασισμένος στο Maigret and the Hotel Majestic (1942) του Simenon. Όπως και η προηγούμενη ταινία, έτσι και αυτή έγινε από την εταιρεία παραγωγής Continental Films, μια γαλλική εταιρεία που την διήυθυναν Γερμανοί στην γερμανοκρατούμενη Γαλλία. Αυτή είναι η τελευταία ταινία της εταιρείας, η οποία σταμάτησε την λειτουργία της μετά το τέλος του πολέμου. Η ταινία Safe Conduct (2002) αποτυπώνει αυτήν την εποχή στην εταιρεία.

The Man on the Eiffel Tower (1950)

Το 1950 το βιβλίο La Tete d'un homme (1931) του Simenon ξαναμεταφέρεται στο σινεμά και αυτή την φορά γίνεται η πρώτη αγγλόφωνη ταινία με τις περιπέτειες του Μεγκρέ. Την σκηνοθετεί ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Burgess Meredith με τον διάσημο άγγλο ηθοποιό Charles Laughton να υποδύεται τον πρωταγωνιστή. Στην ταινία παίζει και ο σκηνοθέτης, ενώ και ο πρωταγωνιστής συνέβαλε στην σκηνοθεσία.

Maigret Sets a Trap (1958)

Επιστρέφουμε στις γαλλόφωνες παραγωγές και στην μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Simenon από τον γάλλο σκηνοθέτη Jean Delannoy. Τον επιθεωρητή Μεγκρέ υποδύεται ο σπουδαίος γάλλος ηθοποιός Jean Gabin, ενώ παίζουν επίσης οι Annie Girardot και Olivier Hussenot. Θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες με πρωταγωνιστή τον Μεγκρέ.

Maigret et l' Affaire Saint-Fiacre (1959)

Την επόμενη χρονιά ο Jean Delannoy ξανασκηνοθετεί τον Jean Gabin ως επιθεωρητή Μεγκρέ διασκευάζοντας το μυθιστόρημα L' Affaire Saint-Fiacre του 1932. Είναι η δεύτερη από τις τρεις ταινίες που ο Gabin υποδύεται τον Μεγκρέ. Ο ντετέκτιβ επισκέπεται την δούκισσα του Saint-Fiacre που είναι φίλη του. Έχει λάβει ένα γράμμα ότι θα πεθαίνει και λίγες μέρες μετά πράγματι πεθαίνει, υποτίθεται από καρδιακή προσβολή αλλά δεν το πιστεύει.

Maigret Voit Rouge (1963)

Ο γάλλος σκηνοθέτης Gilles Grangier το 1963 διασκευάζει το Maigret, Lognon and the Gangsters (1951) του Simenon και για τρίτη και τελευταία φορά πρωταγωνιστή ο Jean Gabin ως επιθεωρητής Μεγκρέ. Ένας άντρας παρασύρεται από αυτοκίνητο και βρίσκεται στον δρόμο, μέχρι να έρθει η αστυνομία έχει εξαφανιστεί.

Enter Inspector Maigret (1966)

 Πέρα από γαλλόφωνες και μια αγγλόφωνη παραγωγή, ο Μεγκρέ έχει γίνει και γερμανική ταινία από τον Alfred Weidenmann με τον Heinz Ruhmann να υποδύεται τον ντετέκτιβ. Πρωτότυπος τίτλος: Maigret und sein grosster Fall. Ένας πίνακας του Van Gogh έχει κλαπεί από ένα μουσείο στο Παρίσι και ο Μεγκρέ αναλαμβάνει να λύσει ένα μυστήριο μιας και ο ύποπτος βρίσκεται δολοφονημένος.

Maigret a Pigalle (1966)

Την ίδια χρονιά οι περιπέτειες του Μεγκρέ γίνονται ιταλική ταινία από τον Mario Landi, γνωστότερο κυρίως για τις giallo ταινίες του. Ο ίδιος είχε σκηνοθετήσει και την τηλεοπτική σειρά Le Inchieste del commissario Maigret που προβαλλόταν στο RAI, από το 1964 έως το 1972 με τον Gino Cervi στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Κατά την διάρκεια της σειράς, έγινε και μια ταινία με τον Cervi ως Μεγκρέ, το Maigret a Pigalle, βασισμένο στο Maigret au Picratt's (1950) του Simenon. Μια στρίπερ που δουλεύει στην περιοχή Pigalle του Παρισιού, ενημερώνει την αστυνομία για ένα έγκλημα. Τελικά και η ίδια και η γυναίκα για την οποία είχε προειδοποιήσει ότι θα βρεθεί νεκρή, βρίσκονται νεκρές.

Maigret (2022)

Ο γάλλος σκηνοθέτης Patrice Leconte στο παρελθόν έχει μεταφέρει στο σινεμά μυθιστόρημα του Simenon, αλλά όχι με τον Μεγκρέ, το Les Fiancailles de M. Hire που έγινε η ταινία Monsieur Hire (1989). Τώρα αναμετριέται ξανά με κείμενο του Simenon, το Maigret et la jeune morte (1954) με τον Gerard Depardieu να υποδύεται τον Μεγκρέ. Το ίδιο βιβλίο είχε ξανά γίνει ταινία, αλλά τηλεοπτική, το 1973 με τον Jean Richard στον ρόλο του επιθεωρητή. Βρισκόμαστε στα 50s, όταν βρίσκεται το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας, χωρίς κανένα στοιχείο για το ποια είναι. Έτσι, ο Μεγκρέ καλείται να βρει όχι μόνο τον δολοφόνο αλλά και το ποια είναι η νεκρή. Αρχικά, για τον ρόλο είχε προταθεί στον Daniel Auteuil, αλλά δεν προχώρησε η συνεργασία.

Εκτός από τις ταινίες, οι ιστορίες του Μεγκρέ έχουν γίνει και τηλεοπτική σειρά, όπως η γαλλική τηλεοπτική σειρά Maigret (1991-2004) με τον Bruno Cremer. Ο Cremer είναι ο δεύτερος ηθοποιός που έχει υποδυθεί τόσο πολύ τον Μεγκρέ. Πρώτος είναι ο Jean Richard που τον υποδύθηκε στην τηλεοπτική σειρά Les Enquetes du Commissaire Maigret από το 1967 έως το 1990. Το 2016 έγινε βρετανική σειρά τεσσάρων επεισοδίων για το ITV με τον Rowan Atkinson να εντυπωσιάζει σε έναν πολύ διαφορετικό ρόλο από τους συνηθισμένους. Η σειρά είχε τον ευφάνταστο τίτλο Maigret!

Περισσότερα σινεφιλικά αφιερώματα μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blog.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos