Δέκα από τις καλύτερες ταινίες του 2020 είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες

Published: 3 Jan 2021, 13:00
Συντάκτης:

Η περσινή χρονιά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα κινηματογραφικά για πολλούς λόγους. Μέσα στο 2019 μεταξύ άλλων είδαμε μερικές πολύ καλές ταινίες γυρισμένες από σκηνοθέτριες που μας εξέπληξαν ευχάριστα. Η Joanna Hogg με το Souvenir της μίλησε για την μνήμη, η Lulu Wang με το Farewell για την απώλεια, η Greta Gerwig έκανε μια ενδιαφέρουσα επαναπροσέγγιση στο γνωστό μυθιστόρημα Μικρές Κυρίες, η Celine Sciamma παρέδωσε μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και από τις καλύτερες ταινίες εποχής των τελευταίων χρόνων με το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται, για να αναφερθούν μόνο μερικές, χωρίς να αποκλείονται οι περιπτώσεις της σπουδαίας Agnes Varda και το κύκνειο άσμα της, η Mati Diop και η Alma Har’el.

<a href="/en/nea/ta-critics-choice-awards-2021-edeixan-nomadland/64150">Τα Critics Choice Awards 2021 έδειξαν Nomadland</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤα Critics Choice Awards 2021 έδειξαν Nomadland

To 2020 η χρονιά ήταν δύσκολη για όλους, παρόλα αυτά κατάφεραν να ξεχωρίσουν αρκετές γυναικείες φωνές. Άλλωστε, μιλάμε για μια χρονιά που πολλές λίστες ξένων κριτικών κινηματογράφου και sites έχουν στην πρώτη θέση είτε το Nomadland της Chloe Zhao είτε το First Cow της Kelly Reichardt.

Ας θυμηθούμε δέκα από τις ταινίες που σκηνοθέτησαν γυναίκες και ξεχώρισαν μέσα στην χρονιά, χωρίς σειρά αξιολόγησης. Πατώντας στον τίτλο της ταινίας, μπορείτε να διαβάσετε την άποψη του MOVE IT για το φιλμ.

The 40-Year-Old Version της Radha Blank

Μια σχεδόν αυτοβιογραφική ταινία, όπου η Radha Blank μας παρουσιάζει την Radha, μια εκδοχή του εαυτού της που καθώς κλείνει τα σαράντα, έρχεται αντιμέτωπη με το μέλλον καθώς κάτι πρέπει να κάνει για να μπορέσει να επιστρέψει τα πράγματα η πάλαι ποτέ ανερχόμενη θεατρική συγγραφέας. Παράλληλα, αναζητά νέα επαγγελματικά σχέδια στην ραπ μουσική. Ασπρόμαυρη φωτογραφία και ένα χιουμοριστικό σενάριο που ξεχώρισε στο Sundance. Διαθέσιμη στο Netflix.

The Assistant της Kitty Green

 Η Julia Garner που γνωρίσαμε μέσα από το Martha Marcy May Marlene και το Electrick Children, πρωταγωνιστεί στην νέα ταινία της Green (Casting Jon Benet) για μια νεαρή κοπέλα που εντάσσεται στην κινηματογραφική βιομηχανία. Μια ταινία που έρχεται  να ταράξει νερά αλλά και να μιλήσει ξεκάθαρα για όσα έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια, έπειτα από το σκάνδαλο με τον Harvey Weinstein, δηλαδή την σεξουαλική παρενόχληση. Η ταινία ακολουθεί ένα 24ωρο από την ζωή μιας βοηθού ενός τοξικού μεγαλοπαραγωγού. Μια ταινία καθόλα επίκαιρη.

First Cow της Kelly Reichardt

Μια ταινία που γνωρίσαμε στην φετινή Μπερλινάλε και έκλεψε εξαρχής τις εντυπώσεις. Τοποθετημένη στις αρχές του 19ου αιώνα, ακολουθεί την πορεία ενός νεαρού μάγειρα (John Magaro) όπου μαζί με έναν κινέζο μετανάστη θα προσπαθήσουν να δουν τι εστί αμερικάνικο όνειρο. Η ταινία που επέλεξαν οι κριτικοί της Νέας Υόρκης ως καλύτερη ταινία της χρονιάς αλλά πολλές ακόμα λίστες περιοδικών και sites. Στην Ελλάδα δεν κυκλοφόρησε στα σινεμά, ενώ και στην Αμερική η A24 την έβγαλε το καλοκαίρι σε VOD (Video on Demand).

Dick Johnson is Dead της Kirsten Johnson

Σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων. Η οπερατέρ και σκηνοθέτρια Johnson έρχεται αντιμέτωπη με την άνια του πατέρα της και τον επικείμενο θάνατό του. Για να τον ξορκίσει, δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ για τον πατέρα της, βάζοντάς τον να πεθαίνει πολλές φορές στα ψέματα. Ό,τι και να περιγράψεις είναι λίγο μπροστά σε αυτό το πικρά χιουμοριστικό και χιουμοριστικά πικρό ντοκιμαντέρ που είναι διαθέσιμο στο Netflix.

Nomadland της Chloe Zhao

Η σκηνοθέτρια του The Rider επέστρεψε προτού εμπλακεί  με τις υπερηρωικές ταινίες και τους Eternals που ετοιμάζει, στα γνώριμα μονοπάτια της, δηλαδή σε ένα χαμηλότονο και ανθρωποκεντρικό δράμα που ενώνει λυρισμό και ρεαλισμό. Η ταινία που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Jessica Bruder, ακολουθεί μια νομά που την υποδύεται μοναδικά η Frances McDormand, στον πρώτο της ρόλο έπειτα από τις Τρεις Πινακίδες που της χάρισαν το Όσκαρ. Πρόκειται για την ταινία που απέσπασε το ύψιστο βραβείο σε δύο από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου, της Βενετίας και του Τορόντο έχοντας δύναμη για τα Όσκαρ.

On the Rocks της Sofia Coppola

Η Sofia Coppola επέστρεψε και επανενώθηκε με τον Bill Murray έπειτα από το Lost in Translation και ένα χριστουγεννιάτικο εορταστικό που είχαν κάνει, θυμίζοντας αρκετά σαν ατμόσφαιρα το πρώτο, χωρίς αυτό να είναι κάτι κακό. Αντιθέτως, δημιουργεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της καριέρας της με την Rashida Jones να υποδύεται την κόρη και ο Murray τον πατέρα προσπαθώντας να συμβιώσουν μιας και ο πατέρας της ζει την πλούσια αλά bon viveur ζωή του και βρίσκεται πλάι της με τον δικό του τρόπο. Η Coppola ούσα κόρη ενός φημισμένου σκηνοθέτη σίγουρα ξέρει καλά πώς είναι να έχεις πατέρα έναν διάσημο άνθρωπο που κάνει  μια αλλιώτικη ζωή.

Kajillionaire της Miranda July

Μια ευχάριστη έκπληξη από την καλλιτέχνιδα της performance Miranda July που έπειτα από το Me and You and Everyone We Know (2005) και το The Future (2011), επιστρέφει στο σινεμά με δράμα εγκλήματος και ληστειών με τους Evan Rachel Wood, Richard Jenkins και Debra Winger να κάνουν μια οικογένεια διαφορετική από τις άλλες. Διασκεδαστική και συνάμα δραματική, που αν και δεν έχει προβληθεί ακόμα στην χώρα μας, στο εξωτερικό όμως έχει γίνει δεκτή με ενθουσιώδεις κριτικές.

The Glorias της Julie Taymor

Ένα φεμινιστικό ίνδαλμα, η Gloria Steinem, είναι η κεντρική ηρωίδα της ταινίας The Glorias όπου η Alicia Vikander και η Julianne Moore την υποδύονται σε διαφορετικές ηλικίες. Στην ταινία παίζουν ακόμα η Bette Midler και ο Timothy Hutton, παρουσιάζοντας την πολυσχιδή προσωπικότητα και την έντονη ζωή της Steinem. Η Taymor έχει εμπειρία στις ιστορίες πραγματικών γυναικών καθώς ήταν η σκηνοθέτρια της Frida.

Shirley της Josephine Decker

Άλλη μια ταινία που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στο περασμένο Φεστιβάλ του Βερολίνου, η Shirley διηγείται την ζωή της Shirley Jackson, συγγραφέα του The Haunting of Hill House, αλλά είναι πολλά παραπάνω από μια τυπική βιογραφία. Η Josephine Decker (Madeline’s Madeline) βάζει αντιμέτωπα δύο ζευγάρια, την Shirley που την υποδύεται εξαιρετικά η Elizabeth Moss και ο άνδρας της και ένα νεαρό ζευγάρι που θα αποτελέσει έμπνευση για την συγγραφέα. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς.

Never Rarely Sometimes Always της Eliza Hittman

Η τρίτη ευχάριστη έκπληξη της Μπερλινάλε που κέρδισε και το βραβείο της επιτροπής, η νέα ταινία της Hittman που γνωρίσαμε μέσα από το επιτυχημένο Beach Rats, μιλάει με ειλικρίνεια και ευθύτητα για μια ανήλικη κοπέλα που μένει έγκυος και για την προσπάθειά της να κάνει έκτρωση με την βοήθεια της ξαδέρφης της. Θα ξεκινήσει ένα road trip από την Πενσυλβάνια όπου μένουν και δεν επιτρέπεται να το κάνει έως την Νέα Υόρκη. Με πρωταγωνίστριες τις Sidney Flanigan και Talia Ryder και διευθύντρια φωτογραφίας την Helene Louvart που ήταν και στο Beach Rats πετυχαίνει τον σκοπό της.

tags: 
Πρώτη δημοσίευση: 3 Jan 2021, 13:00
Ενημέρωση: 3 Jan 2021, 13:16
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos