Αφιέρωμα: Πόσα Όσκαρ χωρούν σε μια ταινία;

Published: 8 Jan 2022, 12:55
Συντάκτης:

Σε μερικές ταινίες το καστ εντυπωσιάζει, κλέβει την παράσταση ή κρύβει τυχόν αστοχίες της παραγωγής, του σεναρίου, της σκηνοθεσίας μέσα από την λάμψη των συντελεστών - σταρ. Μερικές φορές είναι ευτυχής συγκυρία να δεις μαζί κορυφαία ονόματα της υποκριτικής που θαυμάζεις και εκτιμάς. Ηθοποιοί που έχουν βραβευτεί με Όσκαρ. Κάποιες φορές τα Όσκαρ είναι πολλά. Με αφορμή το Don't Look Up, που είναι πλέον διαθέσιμο στο Netflix και που μαγνητίζει με τους τόσους διάσημους συντελεστές, θα κάνουμε μια αναδρομή σε εκείνες τις ταινίες που μπόρεσαν και χώρεσαν πολλά Όσκαρ μαζί. Κάποιες απο αυτες έχουν στο καστ ηθοποιούς που είχαν ήδη βραβευτεί με Όσκαρ, ενώ κάποιες ξέρουμε εμείς σήμερα ότι στην πορεία τους πήραν Όσκαρ, ενώ εκείνη την εποχή δεν είχαν. Προϋπόθεση είναι να είναι μαζεμένα από τέσσερα Όσκαρ ερμηνείας και πάνω, τα οποία να συγκεντρώνονται από πάνω από δύο ηθοποιούς, διότι αλλιώς οι περισσότερες ταινίες της Meryl Streep, της Frances McDormand ή του Daniel Day Lewis θα ήταν στην λίστα, μιας και μόνοι τους έχουν από τρία ο καθένας.

<a href="/en/afieromata/afieroma-skinothetes-poy-ekanan-remake-ston-eayto-toys/69666">Αφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους

8 Όσκαρ

Don't Look Up (2021)

Η νέα ταινία του Adam McKay αποτελεί φαινόμενο, καθώς ίσως είναι η μόνη που περιλαμβάνει τόσους πολλούς οσκαρικούς ηθοποιούς που μαζί φτάνουν τις οκτώ νίκες και μάλιστα όλα τα βραβεία τα έχουν ήδη κερδίσει όταν προβλήθηκε η ταινία, ενώ πολλές ταινίες που θα ακολουθήσουν έχουν ηθοποιούς που κάποιοι αργότερα κέρδισαν και εμείς το ξέρουμε οπότε εκ των υστέρων είναι ταινίες με οσκαρούχους ηθοποιούς. Μάλιστα κάποιοι εκ των ηθοποιών ενδέχεται να κερδίσουν στο μέλλον (και άλλα) Όσκαρ. Ο Adam McKay προτιμά τα ensbele casts, δηλαδή με πολλούς δημοφιλείς ηθοποιούς. Εδώ λοιπόν έχουμε: Meryl Streep (3), Cate Blanchett (2), Leonardo di Caprio (1), Jennifer Lawrence (1), Mark Rylance (1). Φτάνουμε λοιπόν τα οκτώ Όσκαρ και μαζί με αυτά έχουμε τον υποψήφιο για Όσκαρ Timothee Chalamet και τον υποψήφιο για Όσκαρ Jonah Hill, καθώς και την Ariana Grande που μάλλον θα είναι φέτος υποψήφια για Όσκαρ τραγουδιού για το Just Look Up.

jfkjfk

7 Όσκαρ

JFK (1991)

Στην ταινία του Oliver Stone πρωταγωνιστεί ο δις βραβευμένος με Όσκαρ Kevin Costner, αλλά με όσκαρ σκηνοθεσίας και παραγωγού για το Dances with Wolves, οπότε δεν τον υπολογίζουμε. Κατά τα άλλα συμμετέχουν ο Tommy Lee Jones (1), ο Gary Oldman (1), ο Joe Pesci (1), ο Jack Lemmon (2), ο Walter Matthau (1) και η Sissy Spacek (1). Σύνολο: 7. Μαζί με αυτούς συμμετέχουν η υποψήφια για Όσκαρ Laurie Metcalf και ο βραβευμένος με τιμητικό Όσκαρ Donald Sutherland.

Marvin's Room (1996)

Στο Marvin's Room του Jerry Zaks συναντήθηκαν για πρώτη φορά η Meryl Streep με τον Di Caprio. Έχουμε λοιπόν την τριπλά βραβευμένη με Όσκαρ Meryl Streep, τον δις βραβευμένο με Όσκαρ Robert de Niro και τους βραβευμένους με ένα Όσκαρ Diane Keaton και Leonardo di Caprio. Σύνολο: 7.

Burn after reading (2008)

Οι αδελφοί Coen πάντα εντυπωσιάζουν με το καστ που έχουν στις ταινίες τους. Στην συγκεκριμένη μαύρη κωμωδία εμφανίζονται οι George Clooney (1), η Frances McDormand (3), ο Brad Pitt (1), η Tilda Swinton (1) και ο J.K. Simmons (1), ενώ παίζουν επίσης ο υποψήφιος για Όσκαρ John Malkovich και ο υποψήφιος για Όσκαρ Richard Jenkins. Σύνολο: 7.

The Good Shepherd (2006)

Ο Robert de Niro την είδε σκηνοθέτης και έτσι ανέλαβε την σκηνοθεσία ενός σεναρίου του Eric Roth. Συμμετέχουν οι Angelina Jolie (1), Robert de Niro (2), William Hurt (1), Joe Pesci (1), Timothy Hutton (1) και Eddie Redmayne (1)  καθώς και ο υποψήφιος για Όσκαρ Alec Baldwin και ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναρίου Matt Damon. Σύνολο:7.

Murder on the Orient Express Murder on the Orient Express

6 Όσκαρ

The Dark Knight (2008)

Ο Batman του Christopher Nolan παραμένει εξαιρετικός με μια πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών να εμφανίζονται σε γνώριμους από κόμικς ρόλους. Έτσι λοιπόν έχουμε τον Christian Bale (1), Michael Caine (2), Heath Ledger (1), Gary Oldman (1), Morgan Freeman (1). Σύνολο:6.

Murder on the Orient Express (1974)

Η ταινία του Sidney Lumet βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Agatha Christie είναι από τις πρώτες ταινίες με τόσο εντυπωσιακό καστ. Martin Balsam (1), Ingrid Bergman (2), Sean Connery (1), John Gielgud (1), Vanessa Redgrave (1) και οι υποψήφιοι για Όσκαρ Anthony Perkins και ο Albert Finney και η βραβευμένη με τιμητικό Όσκαρ Lauren Bacall.

Avengers: Endgame (2019)

Και όμως οι Avengers της Marvel συγκεντρώνουν έξι Όσκαρ αν βάλουμε όλους τους ηθοποιούς που συμμετέχουν, από πρωταγωνιστές μέχρι cameo. Έχουμε επομένως την βραβευμένη με Όσκαρ Brie Larson (Captain Marvel), την βραβευμένη με Όσκαρ Gwyneth Paltrow (Pepper Potts), ο βραβευμένος με Όσκαρ William Hurt (Thaddeus Ross), η βραβευμένη με Όσκαρ Tilda Swinton (Ancient One), η Marisa Tomei (May Parker) και ο Michael Douglas (Hank Pym). Μαζί με αυτούς έχουμε μια πλειάδα υποψηφίων για Όσκαρ ηθοποιών: Robert Downey Jr, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Don Cheadle, Bradley Cooper, Josh Brolin, Benedict Cumberbatch, Chadwick Boseman, Angela Bassett, , ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθεσίας Robert Redford και ο βραβευμένος με τιμητικό Όσκαρ Samuel L. Jackson.

The Last Tycoon (1976)

Ο Elia Kazan σκηνοθετεί το βιβλίο του F. Scott Fitzgerald σε σενάριο του Harold Pinter. Και αυτό από μόνο του είναι εντυπωσιακό. Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό πρωταγωνιστούν ο Robert de Niro (2), ο Jack Nicholson (3) και η Anjelica Huston (1) μαζί με τον υποψήφιο για Όσκαρ Tony Curtis.

Last Vegas (2013)

Ο Jon Turteltaub κατάφερε να μαζέψει μεγάλα ονόματα για ένα ξέφρενο γλέντι στο Λας Βέγκας. Ανάμεσά τους ο Robert de Niro (2), ο Michael Douglas (1) και ο Morgan Freeman (1), καθώς και ο Kevin Kline (1), τέσσερις οσκαρούχοι ηθοποιοί με μεγάλη καριέρα. Μαζί τους είναι και η βραβευμένη με Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου το 1980 Mary Steenburgen.

The Big Wedding The Big Wedding

5 Όσκαρ

The Big Wedding (2013)

Από τις περιπτώσεις κακών ταινιών που έχουν όμως πολύ σπουδαίους πρωταγωνιστές είναι το The Big Wedding του Justin Zackham. Μια rom com του σωρού που όμως έχει τον Robert de Niro (2), την Susan Sarandon (1), την Diane Keaton (1) και τον Robin Williams (1) και έτσι καθάρισε, δεν χρειάστηκε κάτι άλλο.

Hail, Caesar (2016)

Οι Coen επέστρεψαν για άλλη μια φορά με ένα αστεράτο καστ στο Hail Caesar to 2016 με πρωταγωνιστή τον George Clooney (1) και τους Frances McDormand (3) και Tilda Swinton (1), καθώς και τους υποψήφιους για Όσκαρ Josh Brolin, Scarlett Johansson, Ralph Fiennes και Jonah Hill. Όχι από τις καλύτερες ταινίες τους, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα.

Doubt (2008)

Τρία μεγαθήρια της υποκριτικής διαφορετικών σχολων παιξίματος συνυπήρξαν στην Αμφιβολία του John  Patrick Shanley. Meryl Streep (3), Philip Seymour Hoffman (1) και Viola Davis (1) μαζί με την πολλάκις υποψήφια για Όσκαρ Amy Adams.

Gangs of New York (2002)

Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης είναι μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του Martin Scorsese και η ταινία που για πρώτη φορά συνεργάστηκε με τον Leonardo di Caprio. Εκτός του di Caprio (1), πρωταγωνιστεί ο σπουδαίος Daniel Day Lewis (3), καθώς και ο Jim Broadbent (1), μαζί με τους υποψήφιους για Όσκαρ Liam Neeson και John C. Reilly.

The Witches of Eastwick (1987)

Ο σκηνοθέτης του Mad Max, George Miller, σκηνοθετεί μια μαύρη κωμωδία φαντασίας με μάγισσες έχοντας ένα εκλεκτό καστ. Jack Nicholson (3), Cher (1) και Susan Sarandon (1) μαζί με τους υποψήφιους για Όσκαρ Richard Jenkins και Michelle Pfeiffer.

The IrishmanThe Irishman

4 Όσκαρ

The Irishman (2019)

Μια ακόμα ταινία του Martin Scorsese που επίσης είναι από τις σπουδαιότερες της φιλμογραφίας του και μια ταινία που συγκεντρώνει τρία μεγαθήρια, τον πάλαι ποτέ πρωταγωνιστή των ταινιών του, Robert de Niro (2), τον τιτανοτεράστιο Al Pacino (1), με τον οποίο συνεργάστηκε για πρώτη φορά ο σκηνοθέτης και για τέταρτη ο De Niro και ο Joe Pesci (1) που ξανασυνάντησε τους παλιόφιλους.

Django Unchained (2012)

Ο Quentin Tarantino είναι και αυτός ένας σκηνοθέτης-σεναριογράφος που επιλέγει προσεκτικά τους ηθοποιούς και πολλές φορές ξαφνιάζει με τις επιλογές του. Στον Django, το ρεβιζιονιστικό αυτό νεο-western συμπρωταγωνιστούν ο βραβευμένος με Όσκαρ Jamie Foxx, ο βραβευμένος με Όσκαρ Leonardo di Caprio και ο δις βραβευμένος με Όσκαρ Christoph Waltz, μαζί με τον βραβευμένο με τιμητικό Όσκαρ Samuel L. Jackson.

Charlie Wilson's War (2007)

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Mike Nichols συνεργάζεται με τον εξίσου ταλαντούχο σεναριογράφο Aaron Sorkin με πρωταγωνιστές τον Tom Hanks (2), την Julia Roberts (1) και ο Philip Seymour Hoffman (1) και πλάι τους η υποψήφια για Όσκαρ Amy Adams.

Shakespeare in Love (1998)

Το 1998 ο ερωτευμένος Σέξπιρ βρίσκεται στα Όσκαρ και οδηγεί την πρωταγωνίστρια Gwyneth Paltrow στο Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Μαζί με εκείνη πρωταγωνιστούν πλάι της ο βραβευμένος με Όσκαρ Geoffrey Rush, ο βραβευμένος με Όσκαρ Colin Firth και η βραβευμένη με Όσκαρ Judi Dench καθώς και ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναρίου Ben Affleck και ο υποψήφιος για Όσκαρ Tom Wilkinson.

Ocean's 11, 12, 13 (2001,2004, 2007)

Ο Steven Soderbegh είναι ένας πολυπράγμων δημιουργός με λαμπερά καστ. Αποφάσισε να μεταφέρει στο σήμερα την συμμορία του Ocean που είχε κάνει στο παρελθόν και ο Frank Sinatra με τον Dean Martin. Στην νέα παρέα συμμετέχουν ο Geogre Clooney (1), ο Brad Pitt (1), ο Casey Affleck (1) και η Julia Roberts (1), έχοντας μαζί τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναρίου Matt Damon, τον υποψήφιο για Όσκαρ Don Cheadle, τον υποψήφιο Andy Garcia και τον επίσης υποψήφιο Elliot Gould. Στο δεύτερο τα τέσσερα Όσκαρ που συμμετέχουν γίνονται πέντε, καθώς μαζί με τους προαναφερθέντες παίζει και η Catherine Zeta-Jones (1) και ο υποψήφιος για Όσκαρ Albert Finney. Στο τρίτο μέρος ξαναγίνονται τέσσερα Όσκαρ με τους Clooney (1), Pitt (1) και Affleck (1) βρίσκουν τον Al Pacino (1).

The Player (1992)

Πριν τον Adam McKay, ο Robert Altman ήξερε πολύ καλά να στήνει σατιρικές αναγνώσεις της πραγματικότητας, όπως και έκανε στην κωμωδία του The Player. Πρωταγωνιστές οι Tim Robbins (1), Whoopi Goldberg (1), Sydney Pollack (1) και Julia Roberts (1), αλλά και ο υποψήφιος για Όσκαρ Richard E. Grant.

Grumpier Old Men (1995)

Οι Jack Lemmon (2) και Walter Matthau (1) έχουν βρεθεί πολλές φορές πλάι κινηματογραφικά και έχουν κάνει ένα εξαιρετικό δίδυμο με τρομερή χημεία. Μετά το Grumpy Old Men (1993), συνεχίζουν στο Grumpier Old Men το 1995 συναντώντας την τρομερή Sophia Loren (1)

Περισσότερα σινεφιλικά αφιερώματα μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blog.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos