Αφιέρωμα: Ελληνικά νησιά σε ξένες ταινίες

Published: 22 Jul 2020, 17:23
Συντάκτης:

Μιας και είναι καλοκαίρι και τα νησιά της Ελλάδας αποτελούν αγαπημένο προορισμό γηγενών και μη, θα ανατρέξουμε σε ξενόγλωσσες ταινίες που γυρίστηκαν σε κάποιο ελληνικό νησί και έτσι πρωταγωνίστησε και εκείνο με τα φυσικά του κάλλη. Από την Ύδρα στην Μύκονο και από την Ρόδο στην Κεφαλλονιά, πολλά νησιά βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αμερικανικών και ευρωπαϊκών παραγωγών, συχνά με δημοφιλείς ηθοποιούς ή/και σκηνοθέτες να τις δημιουργούν. Άλλωστε, αυτό το καλοκαίρι κυκλοφορεί στα θερινά η ταινία The Trip to Greece με τον Steve Coogan και τον Bob Brydon στο τέταρτο ταξίδι τους όπου διασχίζουν κυρίως την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και νησιά, όπως η Ύδρα και η Ιθάκη, μιας και ακολουθούν τα χνάρια του Οδυσσέα.

1. Ύδρα-Το παιδί και το δελφίνι (1957)

Εν αρχή ήν η Ύδρα. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αμερικανική παραγωγή που πραγματοποιεί γυρίσματα στην χώρα μας και συγκεκριμένα στο νησί της Ύδρας αλλά και με μερικά γυρίσματα στον κοντινό Πόρο, στην Ακρόπολη και στα Μετέωρα. Βασισμένη στο μυθιστόρημα Boy on a dolphin του David Divine, η ταινία αφηγείται την ιστορία της Υδραίας Φαίδρας, έναν ρόλο που ανέλαβε η μετέπειτα βραβευμένη με Όσκαρ ιταλίδα ηθοποιός Sophia Loren. Εκτός από την διάσημη ηθοποιό, έπαιζε επίσης ο Αλέξης Μινωτής, ενώ μέχρι σήμερα έχει μείνει ανεξίτηλη η σκηνή όπου η Loren τραγουδάει το Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη του Τάκη Μωράκη (μουσική) και της Δανάης Στρατηγοπούλου (στίχοι). Δίπλα της την συνόδευε με την κιθάρα του ο Τώνης Μαρούδας. Επίσης, ο Κώστας Ταχτσής είχε εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και ο Θανάσης Βέγγος ως τεχνικός. Ως φόρος τιμής στην ταινία, στο λιμάνι της Ύδρας υπάρχει ένα γλυπτό ενός αγοριού και ενός δελφινιού, μιας και σύμφωνα με την ταινία η Φαίδρα είχε ανακαλύψει στον βυθό της θάλασσας ένα αρχαίο γλυπτό αγοριού πάνω σε δελφίνι. Να σημειωθεί βέβαια ότι η ταινία γυρίστηκε από την 20th Century Fox της οποίας πρόεδρος τότε ήταν ο ελληνικής καταγωγής Σπύρος Σκούρας. Μάλιστα ο Σκούρας είχε συναντηθεί το 1956 με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή για να συζητήσουν το ενδεχόμενο γυρίσματος ταινίας στην Ελλάδα.

2. Ρόδος-Τα Κανόνια του Ναβαρόνε (1961)

Μια ταινία που αναφέρεται στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Γερμανοί θα τοποθετήσουν δύο κανόνια στο Ναβαρόνε με σκοπό να αποτρέψουν επιθέσεις των συμμάχων στην περιοχή του Αιγαίου. Τότε οι Σύμμαχοι θα δημιουργήσουν μια επίλεκτη ομάδα με στόχο την καταστροφή των κανονιών. Σκηνοθετημένη από τον J. Lee Thompson και βασισμένη στο μυθιστόρημα The Guns of Navarone (1957) του Alistair MacLean, η ταινία ήταν μια μεγάλη παραγωγή με πρωταγωνιστές τους Gregory Peck, Anthony Quinn και David Niven. Ο Quinn είχε γοητευτεί από το νησί της Ρόδου που θέλησε να αγοράσει μια παραλία, που ακόμα και σήμερα είναι γνωστή ως παραλία του Άντονι Κουίν, αν και τελικά δεν την αγόρασε για γραφειοκρατικούς λόγους. Αρχικά σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Alexander Mackendrick αλλά μια εβδομάδα πριν την έναρξη των γυρισμάτων απολύθηκε από τον παραγωγό Carl Foreman, ο οποίος φιλοδοξούσε να σκηνοθετήσει την ταινία, κάτι που τελικά έκανε ο Thompson. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην Ρόδο αλλά και στα νησιά της Μεσογείου Gozo και Tino. Η ταινία προτάθηκε για επτά Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου αλλά εν τέλει απέσπασε μόνο ένα, για τα ειδικά εφέ.

3. Κρήτη-Αλέξης Ζορμπάς (1964)

Το δημοφιλές μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, του πιο πολυμεταφρασμένου έλληνα πεζογράφου, το Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (1946) μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από τον Μιχάλη Κακογιάννη, εξασφαλίζοντας για τον ομώνυμο ρόλο τον γνωστό αμερικανό ηθοποιό Anthony Quinn. Στην ταινία έπαιζαν η Ειρήνη Παππά, ο Σωτήρης Μουστάκας, η Ελένη Ανουσάκη, ο Γιώργος Φούντας και ο Γιώργος Βογιατζής. Αρχικά, θα έπαιζε και η Simone Signoret αλλά την αντικατέστησε η Lila Kedrova. Την μουσική έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης. Εκείνη την χρονιά προτάθηκε για επτά Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α ανδρικού ρόλου και εν τέλει απέσπασε τρία, Β' γυναικείου ρόλου για την Kedrova, καλλιτεχνικής διεύθυνσης για τον Βασίλη Φωτόπουλο και φωτογραφίας για τον Walter Lassally. Η ταινία γυρίστηκε στα Χανιά. Το βιβλίο του Καζαντάζη επιχείρησε να το μεταφέρει στο σινεμά ο Ζιλ Ντασέν, ενώ προτάθηκε και στον Elia Kazan στα μέσα της δεκαετίας του 1950 με πρωταγωνιστή τον Burt Lancaster. Ιστορική σκηνή όταν ο Anthony Quiin χορεύει συρτάκι.

4. Μύκονος-The Greek Tycoon (1978)

Όταν λέμε έλληνας μεγιστάνας, το μυαλό πηγαίνει σε έναν, τον Αριστοτέλη Ωνάση. Για τρίτη φορά βλέπουμε τον Antony Quinn να πρωταγωνιστεί σε ταινία γυρισμένη σε ελληνικό νησί, μιας και ο ηθοποιός υποδύθηκε τον έλληνα κροίσο. Σκηνοθέτης ήταν ο Thomposn που είχε σκηνοθετήσει και τα Κανόνια του Ναβαρόνε, Βασίστηκε σε μια ιστορία του Νίκου Μαστοράκη, του Morton Fine που έγραψε και το σενάριο και του Win Wells. Η ταινία εμπνέεται από την σχέση του Ωνάση με την Jackie Kennedy, ωστόσο δεν κατονομάζει κανέναν από τους δύο. Ο Quinn υποδύεται τον έλληνα μεγιστάνα Theo Tomasis, ένα alter ego του Ωνάση και η Jacqueline Bisset την Liz Cassidy, μια παραλλαγή της Kennedy-Onassis. Τα γυρίσματα έγιναν στην Μύκονο αλλά και στην Αθήνα, την Κέρκυρα, το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον και την Νέα Υόρκη.

5. Κέρκυρα-Για τα Μάτια σου μόνο (1981)

 Μέχρι και ο James Bond βρέθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το 1981 όταν ο Roger Moore υποδυόταν τον πράκτορα 007 στην ταινία For Your Eyes Only σε σκηνοθεσία John Glen. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ian Fleming, το Για τα Μάτια σου Μόνο γυρίστηκε μεταξύ άλλων στην Κέρκυρα,καθώς σύμφωνα με την υπόθεση ένα πλοίο ανατινάχτηκε στα ανοιχτά του νησιού, το μυστήριο του οποίο αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ο James Bond. Γυρίσματα έγιναν και στα Μετέωρα.

6. Σαντορίνη-Summer Lovers (1982)

Οι καλοκαιρινοί εραστές είναι μια ανάλαφρη καλοκαιρινή ερωτική ιστορία με τους Daryl Hannah, Peter Gallagher και Valerie Quennessen, αλλά και τον νεαρό Βλαδίμηρο Κυριακίδη. Αφορά ένα ζευγάρι από τις ΗΠΑ και μια γαλλίδα τουρίστρια που συναντούν τον έρωτα στο νησί και μπλέκονται σε ένα καλοκαιρινό ερωτικό τρίγωνο. Εκτός από την Σαντορίνη, γυρίσματα έγιναν στην Μύκονο, στην Δήλο και στην Κρήτη. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Randal Kleiser.

7. Αμοργός-Απέραντο Γαλάζιο (1988)

Η γαλλική ταινία Le Grand Bleu ή το Απέραντο Γαλάζιο ελληνιστί, γυρίστηκε το 1988 στο όμορφο νησί της Αμοργού σε σκηνοθεσία του διάσημου γάλλου σκηνοθέτη Luc Besson και με πρωταγωνιστές τους νεαρούς τότε Jean Reno και Jean-Marc Barr. Στην ταινία εμφανίζεται επίσης και ο έλληνας σκηνοθέτης Ανδρέας Βουτσινάς. Τα περισσότερα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Αμοργό, στην Αγία Άννα αλλά και στην Ταορμίνα της Σικελίας ή στην Αντίμπ στην νότια Γαλλία. Είχε προβληθεί εκτός διαγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών του 1988 και προτάθηκε το 1989 για βραβεία Σεζάρ, κερδίζοντας εκείνο της μουσικής σύνθεσης και του καλύτερου ήχου.

8. Ρόδος-High Season (1988)

Την ίδια χρονιά σε ένα άλλο ελληνικό νησί γυρίστηκε μια βρετανική ταινία, το High Season σε σκηνοθεσία Clare Peploe με πρωταγωνιστές τους Jacqueline Bisset, Kenneth Branagh, James Fox, Lesley Manville αλλά και την Ειρήνη Παππά. Οι Ερωτικές διακοπές μιας σαραντάρας, όπως έχουν ονομαστεί στα ελληνικά, αφορούν μια αγγλίδα φωτογράφο που ζει στο νησί της Ρόδου με την κόρη της. Η σκηνοθεσία είναι της Peploe και μάλιστα είναι η πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα σε ταινία μεγάλου μήκους. Μέχρι τότε είχε γράψει το σενάριο του Zabriskie Point του Michelangelo Antonioni και του La Luna του τότε συζύγου της, Berbardo Bertolucci.

9. Μύκονος-Shirley Valentine (1989)

To Shilrey Valentin μας αποτυπώνει την ιστορία μιας συντηρητικής βρετανίδας από το Λίβερπουλ που σταδιακά γνωρίζει τις χαρές της ζωής και έρχεται σε επαφή με αυτές, απολαμβάνοντάς τες ανερυθριαστα. Γυρίσματα για την ταινία του Lewis Gilbert έγινα στην Μύκονο, στο Λίβερπουλ και αλλού στην Αγγλία. Βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του 1986 του Willy Russell που έγραψε και το σενάριο της ταινίας. Πρωταγωνίστρια ήταν η Pauline Collins.

10. Καστελόριζο-Mediterraneo (1991)

Το Mediterraneo ήταν μια ιταλική ταινία του 1991 που κατάφερε να κερδίσει εκείνη την χρονιά το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Γυρίστηκε στο Καστελόριζο και διαδραματίζεται κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ιταλοί στρατιώτες έχουν αποκλειστεί σε ένα ελληνικό νησί. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ως επί τω πλείστον ιταλοί ηθοποιοί, αλλά ανάμεσά τους και η Βάνα Μπάρμπα που υποδύεται την πόρνη Βασίλισσα. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Gabriele Salvatores και σεναριογράφος ο Enzo Monteleone.

11. Κεφαλλονιά-Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (2001)

Μια ακόμα ταινία που γυρίστηκε σε ελληνικό νησί και τοποθετείται στην περίοδο του πολέμου. Πρωταγωνιστούν στην ταινία η Penelope Cruz και ο Nicolas Cage ενώ εμφανίζονται πολλοί έλληνες ηθοποιοί, όπως η Ειρήνη Παππά, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Μιχάλης Γιαννάτος και ο Αιμίλιος Χειλάκης. Μια ρομαντική ιστορία ενός έρωτα σε δύσκολα χρόνια, το 1942, όταν ένας ιταλός λοχαγός ερωτεύεται την κόρη του γιατρού του νησιού. Βασίζεται στο μυθιστόρημα του 1994, Captain Corelli's Madolin του Louis de Bernieres. Πίσω από την ιστορία κρύβεται μια πραγματικότητα, καθώς εκείνα τα χρόνια ο ιταλός τηλεγραφητής Βάλτερ Γκόρνο ερωτεύτηκε την ελληνίδα μαθήτρια Έλλη Φωκά την οποία προσκάλεσε να μάθει να χορεύει όσο εκείνος έπαιζε ακορντεόν. Το 1944 ήρθε στον κόσμο το παιδί τους.

12. Μύκονος-The Bourne Identity (2002)

Εκτός από τον James Bond, και ένας ακόμα σπουδαίος πράκτορας, ο Jason Bourne επισκέφτηκε ελληνικό νησί και συγκεκριμένα την Μύκονο για κάποια γυρίσματα σκηνών προς το τέλος της ταινίας. Η πρώτη ταινία του franchise σε σκηνοθεσία Doug Liman και με τον Matt Damon να υποδύεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο γυρίστηκε στο Παρίσι, στην Πράγα, στην Ζυρίχη, στην Ρώμη αλλά και στην Μύκονο.

13. Σαντορίνη-Lara Croft Tomb Raider (2003)

Η Angelina Jolie, μια από τις μεγαλύτερες σταρ στον κόσμο, βρέθηκε στο νησί της Σαντορίνης για την εναρκτήρια σεκάνς του δεύτερου Lara Croft, το 2003. Γυρίσματα μεταξύ άλλων έγιναν και στο Χονγκ Κονγκ, στην Κένυα, στην Ουαλία. Ο λόγος που βρέθηκε στο νησί ήταν ένας μεγάλος σεισμός που οδήγησε στην εμφάνιση ενός αρχαίου ναού στον οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κρύψει έναν χάρτη. Στην ταινία εμφανίζονται ως κομπάρσοι η Κατερίνα Τσάβαλου και η Μαρίνα Καλογήρου στην αρχική σκηνή του γάμου στην Οία.

14. Σαντορίνη-The Sisterhood of the Traveling Pants (2005)

Το The Sisterhood of the Traveling Pants είναι μια νεανική κομεντί του Ken Kwapis σε σενάριο των Delia Ephron και Elizabeth Chandler με πρωταγωνίστριες τέσσερις έφηβες όπου θα περάσουν το καλοκαίρι τους χώρια. Η μία που είναι από την Ελλάδα θα επισκεφτεί τους παππούδες στην Σαντορίνη, ενώ οι άλλες τρεις σε περιοχές της Αμερικής. Γυρίσματα έγιναν στην Σαντορίνη, στις ΗΠΑ και στο Μεξικό. Το 2008 κυκλοφόρησε το σίκουελ, όπου και σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στην Σαντορίνη.

15. Σκόπελος-Mamma Mia (2008)

Το Mamma Mia αποτελεί ένα απόλυτα επιτυχημένο μιούζικαλ και ένα must-see του καλοκαιριού που πλέον έχει γνωρίσει και συνέχεια με το σίκουελ του 2018. Βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό μιούζικαλ του 1999 όπου χρησιμοποιεί τραγούδια του δημοφιλούς συγκροτήματος ABBA και πλέκει μια ιστορία με φόντο το ελληνικό καλοκαίρι. Δεν είναι τυχαίο που το φανταστικό νησί στο οποίο εκτυλίσσονται τα γεγονότα ονομάζεται Καλοκαίρι. Τα γυρίσματα έγιναν κυρίως στην Σκόπελο αλλά και στην Σκιάθο και στο Πήλιο, στο χωριό Νταμούχαρη. Πρωταγωνιστεί μια πλειάδα δημοφιλών ηθοποιών, όπως η Meryl Streep, η Amanda Seyfreed, ο Pierce Brosnan, ο Colin Firth και ο Stellan Skarsgard. Το δεύτερο Mamma Mia δεν κατάφερε να γυριστεί στην Ελλάδα και αντ'αυτής γυρίστηκε στην Κροατία.

16. Σίφνος-Μήλος-Nicostratos the Pelican (2011)

Μια γαλλική ταινία του Olivier Horlait με πρωταγωνιστή τον γνωστό σέρβο σκηνοθέτη Emir Kusturica αλλά και έναν πελεκάνο όπως αναφέρει ο τίτλος. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα νησί των Κυκλάδων, για τις ανάγκες του οποίου έγιναν γυρίσματα στην Σίφνο και στην Μήλο, με τον 14χρονο Γιάννη και τον πατέρα του, τον Δημοσθένη. Η μητέρα δεν ζει και οι δύο εναπομείναντες της οικογένειας ψαρεύουν παρέα. Ένας λευκός πελεκάνος θα μπει στην παρέα και θα ξετρελάνει τον μικρό Γιάννη. Μια παιδική ταινία με όλα τα θετικά και τα αρνητικά της, που δεν απέσπασε θετικές κριτικές.

17. Κρήτη-The Two Faces of January (2014)

Ένα θρίλερ μυστηρίου βασισμένου σε βιβλίο της εξπέρ του είδους Patricia Highsmith που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται ένα ζευγάρι που παρασέρνει ένα ξεναγό στην δολοφονία. Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Hossein Amini και με πρωταγωνιστές τους Kirsten Dunst, Viggo Mortensen και Oscar Isaac, το The Two Faces of January γυρίστηκε στην Αθήνα με σκηνές στην Ακρόπολη και στην Πλάκα αλλά και στην Κρήτη σε Ηράκλειο και Χανιά. Επίσης, γυρίσματα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη και στο Λονδίνο.

Περισσότερα κινηματογραφικά θέματα θα βρείτε εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos