5 animation της Dreamworks που έκλεψαν τις καρδιές μας

Published: 19 Oct 2019, 14:43
Συντάκτης:

Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων πάντα κατορθώνουν να βρίσκονται ψηλά στο box office χάρη στην λαχτάρα των παιδιών να τις δουν αλλά και άλλα μεγαλύτερα «παιδιά» που εξακολουθούν να μαγνητίζονται από την μαγεία τους. Από πιο απλοϊκά animation μέχρι εκείνα για ενήλικες, από κινούμενα σχέδια μαζικής κουλτούρας μέχρι καλλιτεχνικά αριστουργήματα, πάντα φροντίζουν να υπάρχουν και άλλα νοήματα τα οποία εύκολα, αβίαστα και υποσυνείδητα περνάνε στους θεατές. Η DreamWorks Animation εδώ και 25 ολόκληρα χρόνια, από το 1994 που ιδρύθηκε, προσφέρει μαγεία, χαρά, διασκέδαση, φυγή σε κόσμους αλλοτινούς πάντα με φροντίδα και πολλές φορές πολλαπλά μηνύματα. Ένας εκ των ιδρυτών άλλωστε ήταν ο Steven Spielberg οπότε δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα κατώτερο από αυτό. Με αφορμή την έξοδο στις ελληνικές αίθουσες του νέου animation της DreamWorks «Γέτι, ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων», ας θυμηθούμε μερικές από τις 37 συνολικά παραγωγές που έχει δημιουργήσει μια από τις εταιρείες που ταυτίστηκε με το είδος.

<a href="/en/nea/geti-o-hionanthropos-ton-imalaion-metaglotissi-kai-havales/61448">Γέτι: ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων - Μεταγλώτισση και χαβαλές</a>ΣΧΕΤΙΚΑΓέτι: ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων - Μεταγλώτισση και χαβαλές

  1. Shrek / 2001

Η πρώτη ταινία του στούντιο είναι το «Antz» του 1998, μια ταινία που μέχρι και ο Woody Allen δίνει την φωνή του σε έναν από τους πρωταγωνιστές. Η πρώτη όμως ταινία που καθιέρωσε την DreamWorks έρχεται τρία χρόνια μετά, το 2001 και είναι φυσικά ο πράσινος γίγαντας Shrek. Δεν είναι απλώς η πρώτη ταινία της εταιρείας που παίρνει Όσκαρ καλύτερου animation, αλλά είναι το πρώτο animation που παίρνει το συγκεκριμένο Όσκαρ μιας και ξεκινά να δίνεται από το 2001 και μετά. Είναι επίσης η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που προτείνεται για Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες έπειτα από τον Πήτερ Παν του 1953. Με ένα καθόλου παιδιάστικο χιούμορ και μηνύματα για την διαφορετικότητα σε εποχή που δεν ήταν και τόσο της μόδας, κατάφερε να πρωτοτυπήσει και να είναι σημείο αναφοράς. Δεν είναι τυχαίο που ακολούθησαν τρείς εξίσου πετυχημένες και αξιόλογες συνέχειες, με τον Γάτο Σπιρουνάτο να αποκτά την δική του ταινία.

  1. Madagascar / 2005

Το 2005 η DreamWorks πηγαίνει στην Αφρική και συγκεκριμένα στο νησί της Μαδαγασκάρης που από το 2005 που προβλήθηκε η πρώτη από τις συνολικά τρείς μέχρι τώρα ταινίες, ταυτίστηκε με τα τέσσερα ζώα του ζωολογικού κήπου της Νέας Υόρκης, το λιοντάρι, την ζέβρα, τον ιπποπόταμο και την καμηλοπάρδαλη μα πάνω από όλα με τους διασκεδαστικούς πιγκουίνους της Μαδαγασκάρης που απέκτησαν το 2014 δική τους ταινία και τον αξιολάτρευτο βασιλιά Τζούλιαν. Η επιτυχία των ταινιών αυτών βασίζεται στο ότι όλοι οι χαρακτήρες έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον, έχουν τρελή, σχεδόν φαρσοειδή πλάκα αλλά και συναισθηματισμό. Ζώα που ταυτίζονται με ανθρώπους, άνθρωποι που βλέπουν στα ζώα τον εαυτό τους και όλα αυτά με φόντο την νοσταλγία για μια φανταστική πατρίδα που εν τέλει είναι εκεί που ζεις και όχι εκεί που θεωρείς ότι ανήκεις γονιδιακά.

  1. Kung Fu Panda / 2008

Ίσως για πολλούς το kung fu να είναι συνδυασμένο με ασιατικές πολεμικές ταινίες, για πολλά παιδιά-και όχι μόνο- είναι ταυτισμένο με ένα Πάντα. Η ταινία του 2008 που είχε και δύο κινηματογραφικές συνέχειες αλλά και τηλεοπτική σειρά, μας πηγαίνει σε μια αλλιώτικη Κίνα όπου ζώα με τις φωνές γνωστών πρωταγωνιστών, από Angelina Jolie μέχρι Dustin Hoffman, μας μαθαίνουν τις αρχές της πολεμικής τέχνης. Ο κινέζικος ανιμισμός και εν γένει οι πνευματικές αντιλήψεις της χώρας παρουσιάζονται όμορφα και όχι τόσο στερεοτυπικά. Η μουσική του σπουδαίου Hans Zimmer συμπληρώνει το αποτέλεσμα.

  1. How To Train Your Dragon / 2010

Η επική φαντασία στα καλύτερά της στο Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας, ένα χιουμοριστικό και ευαίσθητο manual για κάθε Βίκινγκ που σέβεται τον εαυτό του. Προτάθηκε για Όσκαρ αλλά έπεσε πάνω στο Toy Story 3 και έτσι δεν κέρδισε παρότι κέρδισε το καλύτερο animation στα βραβεία Annie, δηλαδή τα βραβεία αποκλειστικά για κινούμενα σχέδια. Ο νεαρός Hiccup μας συντρόφεψε με τις περιπέτειες του και τις μάχες σε τρείς ταινίες και μια τηλεοπτική σειρά, μια ιστορία που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του 2003 της Cressida Cowell.

  1. The Boss Baby / 2017

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά κινούμενα σχέδια των τελευταίων χρόνων και ένα από εκείνα που για διαφορετικούς λόγους μπορεί να κάνει ένα παιδί και έναν ενήλικα να γελάσουν με την ψυχή τους είναι ο «Αρχηγός από κούνια», ένα προϊόν που όπως και τα άλλα η εταιρεία δεν αφήνει να πάει χαμένο και έτσι πέρα από ένα σίκουελ που θα δούμε το 2021, ήδη έχει γίνει τηλεοπτική σειρά από το Netflix. Η ταινία που προτάθηκε για Όσκαρ αλλά έχασε από την Coco, συνδυάζει τις θεωρίες για το πώς γεννιούνται τα παιδιά, παίζοντας με αυτές, με στοιχεία κατασκοπευτικών ταινιών. Με την φωνή του Alec Baldwin, ο μικρός αλλά πολλά βαρύς μπόμπιρας δεν αφήνει τίποτα όρθιο και τα βάζει με αυτούς που εποφθαλμιούν την θέση του.

H ταινία κινουμένων σχεδίων "Γέτι: ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων (Abominable)" θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 24 Οκτωβρίου από την Tulip Entertainment.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos