12 ηθοποιοί που είχαν διπλή υποψηφιότητα για Όσκαρ την ίδια χρονιά

Published: 12 Mar 2023, 18:03
Συντάκτης:

Ας μιλήσουμε λίγο για πραγματικό ταλέντο. 

<a href="/en/nea/ta-oskar-prepei-na-doyn-perissotero-tis-mi-agglofones-tainies/67939">Τα Όσκαρ πρέπει να "δουν" περισσότερο τις μη αγγλόφωνες ταινίες</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤα Όσκαρ πρέπει να "δουν" περισσότερο τις μη αγγλόφωνες ταινίες

Η 95η απονομή των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί απόψε 12 Μαρτίου 2023, με τις υποψηφιότητες να προκαλούν συζητήσεις σε κριτικούς και θαυμαστές. Και να φέρνουν στο μυαλό τους υποψηφίους του παρελθόντος, εκείνους που προτάθηκαν πολλές φορές αλλά δεν έχουν κερδίσει ακόμα κανένα Όσκαρ, αλλά και εκείνους που διαθέτουν μεγάλο ταλέντο χωρίς να έχουν πάρει ποτέ ούτε ένα… νεύμα από την Ακαδημία.

Με την τελετή απονομής να πλησιάζει οι συζητήσεις φέρνουν, επιπλέον, στο μυαλό ηθοποιούς που έχουν συγκεντρώσει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ την ίδια χρονιά, σε διαφορετικές κατηγορίες, για διαφορετικούς ρόλους. Κάποιοι κέρδισαν τη μία, ενώ κάποιοι άλλοι έφυγαν με άδεια χέρια. 

1. Fay Bainter - 'White Banners' & 'Jezebel' (1938)

Η Αμερικανίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Fay Bainter είναι ευρέως γνωστή για τις ερμηνείες της στις ταινίες “The Children's Hour”, “White Banners” και άλλες παραγωγές στις αρχές του 20ού αιώνα, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60. Στην "Ώρα του Άλφρεντ Χίτσκοκ" η Bainter έκανε την τελευταία της εμφάνιση στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Στις ταινίες “White Banners” και “Jezebel”, η Fay Bainter έγραψε ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη ερμηνεύτρια που έλαβε υποψηφιότητες τόσο για το βραβείο A Γυναικείου Ρόλου, όσο και για βραβείο Β Γυναικείου Ρόλου, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της 11ης απονομής των βραβείων Όσκαρ, το 1938. Παρά το γεγονός ότι κέρδισε το βραβείο Β Γυναικείου Ρόλου, η Bainter έχασε το βραβείο A Γυναικείου Ρόλου από τη συμπρωταγωνίστριά της στην ταινία “Jezebel”, Bette Davis.

2. Teresa Wright - 'The Pride of the Yankees' & 'Mrs. Miniver' (1942)

Γεννημένη το 1918 στη συνοικία Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, η ηθοποιός Teresa Wright είναι γνωστή για τις εξαιρετικές δουλειές της σε ταινίες όπως οι “Shadow of a Doubt” και “Somewhere in Time”.

Το 1942, κατά τη διάρκεια της 15ης απονομής των βραβείων Όσκαρ, η Wright έγινε η δεύτερη ηθοποιός που προτάθηκε για δύο κατηγορίες την ίδια χρονιά. Η ιστορία επαναλήφθηκε με τη Wright να είναι υποψήφια για την κατηγορία Β Γυναικείου Ρόλου για την ταινία “Mrs. Miniver”, όπου και κέρδισε, και A Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία “The Pride of the Yankees”, οπου έχασε από τη συμπρωταγωνίστριας στο “Mrs. Miniver”, Greer Garson.

3. Barry Fitzgerald - 'Going My Way' (1945)

Ο Iρλανδός ηθοποιός Barry Fitzgerald, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους του Χόλιγουντ, είναι γνωστός για τους ρόλους του στις ταινίες “The Quiet Man”, “How Green Was My Valley” και “And Then There Were None”.

Κατά τη διάρκεια της 17ης απονομής των βραβείων Όσκαρ το 1945, ο Fitzgerald έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος ηθοποιός που προτάθηκε για δύο διαφορετικές κατηγορίες -Α Ανδρικού και Β Ανδρικού Ρόλου- την ίδια χρονιά για την ίδια ταινία, το “Going My Way”. Θριάμβευσε στη δεύτερη κατηγορία, ενώ ο συμπρωταγωνιστής του Bing Crosby έλαβε την κορυφαία διάκριση.

4. Jessica Lange - 'Frances' & 'Tootsie' (1982)

Η Jessica Lange, της οποίας η καριέρα διήρκεσε περισσότερες από πέντε δεκαετίες, είναι γνωστή για τις ερμηνείες της σε ταινίες που διατρέχουν δύο αιώνες, από το “King Kong” του 1976 έως το “American Horror Story” του 2011. Η Lange είναι, επίσης, η 13η ηθοποιός που καταφέρνει να πετύχει το τριπλό στέμμα της υποκριτικής, έχοντας κερδίσει πέντε Χρυσές Σφαίρες, ένα Screen Actors Guild Award, δύο Όσκαρ, τρία Primetime Emmy Awards και ένα Tony Award.

Μετά τον Fitzgerald, χρειάστηκαν άλλα 40 χρόνια για να υπάρξει πάλι μια διπλή υποψηφιότητα. Η Lange κέρδισε το βραβείο Β Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία “Tootsie”, ενώ έχασε το βραβείο A Γυναικείου Ρόλου για την ταινία “Frances” από τη Meryl Streep του “Sophie's Choice”.

5. Sigourney Weaver - 'Gorillas in the Mist' & 'Working Girl' (1988)

Δεδομένου ότι η Sigourney Weaver έχει συνδεθεί με τις ταινίες “Alien” και “Avatar”, κάθε φορά που αναφέρεται το όνομά της οι άνθρωποι σκέφτονται αμέσως αυτές τις επιτυχίες. Αν και η Weaver είναι περισσότερο γνωστή για τη δουλειά της στο franchise “Alien”, έχει παίξει σε περισσότερες από 60 ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας της, όπως τα “Ghostbusters”, “My Salinger Year” και “Red Lights”.

Κατά τη διάρκεια της 61ης απονομής των βραβείων Όσκαρ το 1988, η Weaver έγινε η επόμενη ηθοποιός που έλαβε διπλή υποψηφιότητα. Ωστόσο, ήταν επίσης η πρώτη που δεν έλαβε βραβείο σε καμία από τις δύο κατηγορίες. Ως Dian Fossey στην ταινία “Gorillas in the Mist”, η Weaver ήταν υποψήφια για το βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου, ωστόσο έχασε από την Jodie Foster που πρωταγωνίστησε στην ταινία “The Accused”. Έλαβε, επίσης, υποψηφιότητα για το βραβείο Β Γυναικείου Ρόλου ως αφεντικό στο “Working Girl”, που δυστυχώς δεν κατάφερε και πάλι να κερδίσει.

6. Al Pacino - 'Scent of a Woman' & 'Glengarry Glen Ross' (1992)

Η δεκαετία του 1970 ήταν μια από τις δεκαετίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κινηματογράφο και τότε ο Al Pacino έκανε το ντεμπούτο του ως ηθοποιός. Από τότε, έχει εδραιωθεί ως ένας διαχρονικός ηθοποιός στον κόσμο του κινηματογράφου. Κάθε φορά που οι θαυμαστές σκέφτονται τον Pacino, σκέφτονται αμέσως τη σειρά “The Godfather”, καθώς και τα “Scarface” και “Serpico”.

Ωστόσο, εκτός από τα έργα του στο είδος των μαφιόζων, ο Pacino έλαβε επίσης δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ σε δύο διαφορετικές κατηγορίες την ίδια χρονιά, κατά τη διάρκεια της 65ης απονομής των βραβείων Όσκαρ. Ο Pacino κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως τυφλού συνταξιούχου στρατιωτικού στην ταινία "Scent of a Woman", ενώ το βραβείο Β Ανδρικού Ρόλου για το "Glengarry Glen Ross" από τον Gene Hackman του "Unforgiven".

7. Holly Hunter - 'The Piano' & 'The Firm' (1993)

Η Holly Hunter είναι ευρέως γνωστή στο σύγχρονο κοινό ως η φωνή της Helen Carr στο animation της Pixar, “The Incredibles”. Ωστόσο, η καριέρα της ως ηθοποιού έχει διαρκέσει πάνω από 40 χρόνια με αξιόλογες δουλειές όπως τα “Thirteen”, “Broadcast News” και “Crash”.

Κατά τη διάρκεια της 66ης απονομής των βραβείων Όσκαρ το 1993, η Hunter έγινε η επόμενη ηθοποιός που έλαβε διπλή υποψηφιότητα. Η Hunter κέρδισε το βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Ada McGrath στην ταινία “The Piano”, ενώ η υποψηφιότητά της για την ταινία “The Firm” ήρθε δεύτερη μετά τη νίκη της συμπρωταγωνίστριάς της Anna Paquin, η οποία έγινε μία από τις νεότερες νικήτριες των Όσκαρ όλων των εποχών, σε ηλικία 11 ετών.

8. Emma Thompson - 'The Remains of the Day' & 'In the Name of the Father' (1993)

Η Emma Thompson είναι γνωστή στο σύγχρονο κοινό χάρη στους ρόλους της σε μια σειρά από ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα, όπως το “Sense and Sensibility”, το “Love Actually” και το “Why Didn't They Ask Evans?”. Η Thompson χαίρει σεβασμού στο Χόλιγουντ ως μία από τις καλύτερες ερμηνεύτριες της γενιάς της και μία από τις πιο αναγνωρίσιμες ηθοποιούς από τη Βρετανία.

Την ίδια χρονιά που η Holly Hunter ήταν υποψήφια, η Thompson έλαβε, επίσης, διπλή υποψηφιότητα για την ερμηνεία της στις ταινίες “The Remains of the Day” και “In the Name of the Father” για την Α και Β Γυναικείο Ρόλο, αντίστοιχα. Ωστόσο, έχασε και στις δύο κατηγορίες από το δίδυμο του “The Piano”

9. Julianne Moore - 'Far From Heaven' & 'The Hours' (2002)

Η Julianne Moore δραστηριοποιείται στον κινηματογράφο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και είναι γνωστή τόσο για τις εμφανίσεις της σε blockbusters όσο και σε ανεξάρτητες ταινίες. Μερικοί από τους αξιοσημείωτους ρόλους της περιλαμβάνουν τους χαρακτήρες στις ταινίες “The Hunger Games”, “The Woman in the Window” και “Children of Men”.

Το 2003, κατά τη διάρκεια της 75ης απονομής των βραβείων Όσκαρ, η Moore έλαβε δύο υποψηφιότητες για τις ερμηνείες της στην ταινία “Far From Heaven” και “The Hours” για το βραβείο Α και Β Γυναικείου Ρόλου, αντίστοιχα. Ωστόσο, έχασε το πρώτο βραβείο από τη συμπρωταγωνίστριά της Nicole Kidman και τo δεύτερo από την Catherine Zeta-Jones για την ερμηνεία της ως Velma Kelly στο “Chicago”.

10. Jamie Foxx - 'Ray' & 'Collateral' (2004)

Ο Jamie Foxx είναι Αμερικανός ηθοποιός, κωμικός και τραγουδιστής, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για τις κινηματογραφικές του δουλειές σε πολλές αξιόλογες ταινίες όπως τα “Django Unchained”, “Dreamgirls” και “The Amazing Spider-Man 2”.

Το 2004, κατά τη διάρκεια της 77ης απονομής των βραβείων Όσκαρ, ο Foxx έγινε η επόμενη διπλή υποψηφιότητα στις κατηγορίες A Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Ray Charles στην ταινία “Ray” και B Ανδρικού για την ταινία “Collateral”. Πήρε το πρώτο βραβείο, ωστόσο έχασε το δεύτερο από τον Morgan Freeman για την ερμηνεία του στο “Million Dollar Baby”.

11. Cate Blanchett - 'Elizabeth: The Golden Age' & 'I'm Not There' (2007)

Με σχεδόν 30 χρόνια καριέρας, η Cate Blanchett είναι ιδιαίτερα αγαπημένη ανάμεσα στους κινηματογραφόφιλους, ειδικά με την τελευταία υποψηφιότητά της για την ερμηνεία της στην ταινία “Tár”. Η Blanchett έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τόσο για τη δουλειά της στη σκηνή, όσο και για τις ερμηνείες της σε blockbusters και σε ανεξάρτητες ταινίες.

Το 2008, η Blanchett είχε υποψηφιότητα για το βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου για την εμφάνισή της ως βασίλισσα Ελισάβετ στην ταινία “Elizabeth: The Golden Age” και Β Γυναικείου Ρόλου για τη μοναδική της ερμηνεία ως Bob Dylan στην ταινία “I'm Not There”. Ωστόσο, η Blanchett έχασε και τα δύο βραβεία από τη Marion Cotillard του “La Vie en Rose” και την Tilda Swinton του “Michael Clayton”.

12. Scarlett Johansson - 'Marriage Story' & 'Jojo Rabbit' (2019)

Για τους φανατικούς της Marvel, η Scarlett Johansson είναι κυρίως γνωστή ως Natasha Romanoff/Black Widow. Ωστόσο, στην ηλικία των 9 ετών, η Johansson ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός και στην πορεία γνώρισε μεγάλη επιτυχία καθώς και σημαντικές διακρίσεις. Εκτός του MCU είναι γνωστή για τη δουλειά της σε ταινίες όπως το “Lost in Translation”, “The Other Boleyn Girl” και “Her”.

Κατά τη διάρκεια των 92ων βραβείων Όσκαρ, η Johansson έλαβε διπλή υποψηφιότητα: A Γυναικείου Ρόλου για το “Marriage Story” και B Γυναικείου Ρόλου για το “Jojo Rabbit”. Δυστυχώς, έχασε και τα δύο βραβεία από την Renée Zellweger του “Judy” και από τη συμπρωταγωνίστριά της στο “Marriage Story”, Laura Dern, αντίστοιχα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos