Τομ Κρουζ: Ο τελευταίος μεγάλος σταρ

Δημοσίευση: 22 Μαΐου 2022, 13:20
Συντάκτης:

Ο διάσημος χολιγουντιανός ηθοποιός κλείνει τον προσεχή Ιούλιο τα εξήντα του χρόνια, παραμένοντας αναλλοίωτος στον χρόνο τόσο εμφανισιακά όσο και ως διάθεση. Αλλά και το άστρο του  δεν φαίνεται να σβήνει ούτε καν να θαμπώνει παρά τις αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό. Πλέον οι μεγάλοι σταρ του κινηματογράφου έχουν εκπέσει. Αλλά πριν από όλα, ας εξηγήσουμε τι εννοούμε big star στον κινηματογράφο; Σούπερ σταρ στον κινηματογράφο δεν είναι απλώς ένας ηθοποιός που είναι πολύ επιτυχημένος, έχει μια αξιοζήλευτη καριέρα, με πολλά βραβεία και εισπρακτικές επιτυχίες αλλά και πλούσιους μισθούς και μεγάλο φαν κλαμπ. Σούπερ σταρ είναι ο ηθοποιός που οι ταινίες του βασίζονται πάνω του, είναι προσωποκεντρικές, δεν υπάρχουν άλλοι πρωταγωνιστές αλλά είναι εκείνος και κάτι δευτερεύοντες χαρακτήρες, η ταινία δεν θα υπήρχε ίσως αν δεν έπαιζε ο συγκεκριμένος/συγκεκριμένη και το κοινό πηγαίνει και τις βλέπει μόνο και μόνο επειδή παίζει ο συγκεκριμένος ηθοποιός. Και φυσικά οι ταινίες του κάνουν μεγάλες επιτυχίες.

<a href="/nea/o-tom-kroyz-sti-nea-tainia-toy-alehantro-iniaritoy/69490">O Tομ Κρουζ στη νέα ταινία του Αλεχάντρο Ινιάριτου</a>ΣΧΕΤΙΚΑO Tομ Κρουζ στη νέα ταινία του Αλεχάντρο Ινιάριτου

Ο George Clooney έχει πάψει να ενδιαφέρει τόσο πολύ και ταινίες που έχουν εκείνον ως βασικό πρωταγωνιστή δεν πάνε και τόσο καλά. Ο Brad Pitt και ο Leonardo di Caprio είναι δύο ηθοποιοί που ναι μεν έχουν το άστρο και λάμπουν αλλά η καριέρα τους είναι βασισμένη σε ταινίες καλών σκηνοθετών, με καλούς ρόλους και πλούσιο καστ σε κάθε ταινία, συν του ότι ο Brad Pitt κάνει πλέον και δευτερεύοντες ρόλους σε ταινίες. Ο  Will Smith έπεσε πανηγυρικά, όπως βέβαια και ο Johnny Depp, που η καριέρα του και το σταριλίκι του είχε πάθει ζημιά αρκετά χρόνια πριν την δίκη με την Amber Heard. Οι νεότεροι ηθοποιοί που πουλούν, βλέπε Tom Holland, Timothee Chalamet ακόμα δεν μπορούν να θεωρηθούν σούπερ σταρ της υποκριτικής, μιας και δεν μπορούν να κρατήσουν μια ολόκληρη ταινία μόνο στο όνομά τους και ούτε έχουν πολλά χρόνια πίσω τους.

Αυτός που μας απέμεινε είναι ο Tom Cruise!

Αφορμή των σκέψεων αυτών η βράβευσή του με τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες 2022 και το masterclass που παρέδωσε.

Τομ Κρουζ: "Κινηματογράφος σημαίνει αίθουσα. Τέλος!"

Ένας ηθοποιός που βραβεύεται επειδή έκανε είδος σινεμά το όνομά του, επειδή έκανε ταινία το brand του. Πλέον δεν γράφει κάποιος μια ιστορία και σκέφτεται ποιον ηθοποιό να διαλέξει και λέει "ας πάρουμε τον Tom", αλλά ξέρει εξαρχής ότι θα έχει τον Tom στην διάθεσή του και πάνω του θα χτίσει μια ταινία. Ο κόσμος ποτέ δεν πήγε να δει Επικίνδυνες Επιστολές για τον Ethan Hunt, όπως πήγε για τον James Bond ή τον Jason Bourn, ανεξαρτήτως ηθοποιού. Ούτε ποτέ μας έπεισε ο Cruise ότι είναι ο Hunt. Όλοι τις βλέπουμε γιατί έχει φάση να δούμε τον Cruise σε νέες περιπέτειες. Ο ίδιος από μόνος του αποτελεί κινηματογραφικό ήρωα και αυτό δεν είναι καλό ή κακό, απλώς είναι.

Στα καθ΄ημάς, σε ένα ελεύθερο παράδειγμα και χωρίς να γίνονται περαιτέρω συγκρίσεις, το είχε επιτύχει ο Θανάσης Βέγγος στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο όπου είχε κάνει brand το όνομά του και ο κόσμος πήγαινε να δει τον Βέγγο (στις ταινίες που είναι πρωταγωνιστής) και όχι την ταινία. Και να σημειώσυμε επίσης και τον κοινό παρονομαστή με τα κασκαντεριλίκια, που και ο Βέγγος ποτέ δεν έβαζε κασκαντέρ, έπεφτε ο ίδιος από τις πολυκατοικίες και προσγειωνόταν στα σχοινιά της πυροσβεστικής, περνούσε από τζαμαρίες και τα τοιαύτα… Κλείνει η παρένθεση.

Ο βραβευμένος με τρείς Χρυσές Σφαίρες και ο υποψήφιος για τρία Όσκαρ, Τομ Κρουζ, έχει φέρει στα ταμεία 10 δισεκατομμύρια δολάρια με τις ταινίες του, κάνοντάς τον έναν από τους πιο επιτυχημένους ηθοποιούς στην ιστορία του σινεμά.

Σκεφτείτε μόνο κάτι: αν εξαιρέσουμε τα cameo που έκανε για την πλάκα του, όπως στο Austin Powers και στο Tropic Thunder, έχει να παίξει δευτερεύοντα ρόλο από το μακρινό 1983 και το The Outsiders του Francis Ford Coppola. Σε όλες τις υπόλοιπες ταινίες είναι βασικός πρωταγωνιστής και στις περισσότερες ο μόνος, εκτός από εκείνες που δίπλα του είναι ένας ακόμα μεγαλύτερος σταρ, όπως στο Rain Man ο Dustin Hoffman, στο The Color of Purple ο Paul Newman, στο A Few Good Men ο Jack Nicholson και στο Lions for Lambs η Meryl Streep και ο Robert Redford.

Είναι επίσης ένας ηθοποιός που ακόμα δεν έχει δελεαστεί να κάνει ταινίες για streaming πλατφόρμες, και όπως είπε στις Κάννες δεν σκοπεύει να κάνει ποτέ, γιατί το σινεμά είναι στις αίθουσες. Οι ταινίες του είναι για μεγάλη οθόνη. Γι αυτό και δεν κάνει ούτε τηλεόραση. Οπότε ακόμα δεν έχει εγκλωβιστεί στην μικρή οθόνη, δεν έχει μικρύνει. Ούτε ασχολείται ιδιαίτερα με τα social media, οπότε δεν εκτίθεται όλη την ώρα η ζωή του και η εικόνα του και έτσι παραμένει εξίσου λαμπερή με το παρελθόν. Το πόσο ακόμα είναι μια άλλη ιστορία αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Είναι σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους σταρ στην ιστορία του σινεμά.

Πλέον αναμένουμε τα αγαπημένα franchise του, το νέο Top Gun το 2022 και τα δύο τελευταία Mission Impossible το 2023 και το 2024.

Δείτε αυτό το σινεφιλικό μπλογκ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos