Aυτές είναι οι 100 κορυφαίες κορεάτικες ταινίες ever

Δημοσίευση: 13 Απριλίου 2021, 15:20
Συντάκτης:

Ο νοτιοκορεατικός κινηματογράφος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μεγάλη άνθιση, με το κοινό που τον παρακολουθεί να έχει αυξηθεί. Σε συνδυασμό με την βράβευση με Χρυσό Φοίνικα και πέντε Όσκαρ για τα Παράσιτα του Bong Joon ho, το κοινό πολλαπλασιάστηκε και οι ευκαιρίες αντιστοίχως. Δεν είναι τυχαίο που την επόμενη χρονιά από τα Παράσιτα, στα φετινά Όσκαρ βρίσκεται η αμερικανικής παραγωγής κορεατική ταινία Minari.

<a href="/festival-verolino/berlinale-2023-xekinaei-move-it-tha-vrisketai-ekei/67749">Berlinale 2023: Ξεκινάει. Το MOVE IT θα βρίσκεται εκεί</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale 2023: Ξεκινάει. Το MOVE IT θα βρίσκεται εκεί

Το Korean Screen είναι ένα site που εξειδικεύεται στο σινεμά της νότιας Κορέας, το οποίο αναδεικνύει αλλά και θυμάται, μιας και επανέρχεται και σε παλαιότερες ταινίες. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια λίστα με τις εκατό καλύτερες κορεατικές ταινίες όλων των εποχών και γι΄ αυτό απευθύνθηκε σε 158 κριτικούς κινηματογράφου από 28 χώρες, ώστε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένη γίνεται.

Το MΟVE IT εκπροσωπήθηκε από τον Παύλο Γκουγιάνο και πρότεινε την δική του πεντάδα, η οποία συνέβαλε ώστε να προκύψει η τελική λίστα.

Στην πρώτη δεκάδα συναντάμε την όχι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό Aimless Bullet (1961) του Yu Hyun-mok. Η δεκαετία του 1960 είναι η αρχή της χρυσής εποχής του σινεμά της χώρας με μερικά διαμάντια άγνωστα σε πολλούς. Στην ένατη θέση βρίσκεται μία από τις πρώτες πολύ δυνατές ταινίες του Lee Chang-dong, το Peppermint Candy. Είναι μια καταξίωση για τον σκηνοθέτη να έχει τρεις ταινίες στην δεκάδα, μαζί με το Poetry (2010) στην όγδοη θέση και το αριστουργηματικό Burning (2018), βασισμένο με ιστορία του Haruki Murakami στην πρώτη θέση.

Στην έβδομη θέση συναντάμε τον σπουδαιότερο νοτιοκορέατη σκηνοθέτη των 60s, τον Kim Ki-young και το The Housemaid που θα ζήλευε ο Hitchcock και άλλοι μαστερς του σασπένς, αλλά και ο Park Chan-wook. Στην έκτη θέση ο πρόσφατα αποθανών Kim Ki-duk με την καλύτερη πιθανόν ταινία του, το Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας…και άνοιξη, μια από τις πιο ποιητικές ταινίες που ανέδειξαν την λυρικότητα και το βάθος του νοτιοκορεατικού σινεμά.

Στην πέμπτη θέση μια ακόμα υπηρέτρια, το The Handmaiden (2016) του Park Chan-wook, μια ταινία μυστηρίου και εκδίκησης από τον σκηνοθέτη του Oldboy (2003), το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη θέση, μια από τις πιο αξιομνημόνευτες ταινίες των 00s, η οποία έγινε ανεπιτυχώς αμερικάνικο remake από τον Spike Lee. Στην τρίτη θέση η μία από τις δύο ταινίες του Bong Joon-ho, το Memories of Murder (2003), μια αστυνομική ταινία μυστηρίου βασισμένη σε πραγματική υπόθεση, η οποία ήταν ανεπίλυτη για χρόνια, μέχρι που πρόσφατα φαίνεται να βρέθηκε ο δράστης και στην δεύτερη θέση τα οσκαρικά Παράσιτα, μια από τις τρείς ταινίες που έχουν κερδίσει και Χρυσό Φοίνικα και Όσκαρ καλύτερης ταινίας και που είναι τόσο μεγάλη η επιτυχία της που θα γίνει και σειρά. Ας δούμε τις πρώτες τριάντα ταινίες της εκατοντάδας.

Burning (2018) του Lee Chang-dong

Parasite (2019) του Bong Joon-ho

Memories of Murder (2003) του Bong Joon-ho

Oldboy (2003) του Park Chan-wook

The Handmaiden (2016) του Park Chan-wook

Spring, Summer, Autumn, Winter…and Spring (2003) του Kim Ki-duk

The Housemaid (1960) του Kim Ki-young

Poetry (2010) του Lee Chang-dong

Peppermint Candy (1999) του Lee Chang-dong

Aimless Bullet (1961) του Yu Hyun-mok

Mother (2009) του Bong Joon-ho

The Wailing (2016) του Na Hong-jin

Train to Busan (2016) του Yeon Sang-ho

Oasis (2002) του Lee Chang-dong

Right Now, Wrong Then (2015) του Hong Sangsoo

A Tale of Two Sisters (2003) του Kim Jee-woon

Joint Security Area (2000) του Park Chan-wook

The Host (2006) του Bong Joon-ho

Snowpiercer (2013) του Bong Joon-ho

Seopyeonje (1993) του Im Kwon-taek

House of Hummingbird (2018) της Kim Bora

I Saw the Devil (2010) του Kim Jee-woon

Lady Vengeance (2005) του Park Chan-wook

3-Iron (2004) του Kim Ki-duk

Sympathy for Mr. Vengeance (2002) του Park Chan-wook

Take Care of My Cat (2001) του Jeong Jae-eun

A Bittersweet Life (2005) του Kim Jee-woon

Secret Sunshine (2007) του Lee Chang-dong

The Man from Nowhere (2010) του Lee Joeng-beom

The Good, the Bad, the Weird (2008) του Kim Jee-woon

Στην πρώτη τριαντάδα αξίζει να αναφερθεί ότι οι μισές, δεκαπέντε, είναι τριών σκηνοθετών, του Bong Joon-ho (5), του Lee Chang-dong (5) και του Park Chan-wook (5), αλλά και τέσσερις του Kim Jee-woon. 

Για τις εκατό καλύτερες νοτιοκορεατικές ταινίες σύμφωνα με τους κριτικούς που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της λίστας του Korean Screen, μεταξύ των οποίων και το MOVE IT, μπορείτε να την αναζητήσετε εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Greatest Hits

The Greatest Hits

Θα το βρείτε: Disney+

Σύνοψη: Μετά τον χαμό του φίλου της, Μαξ, σε τροχαίο δυστύχημα, η Χάριετ βιώνει...
1 ημέρα
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos